Hírek

2014.02.10. 16:10

Nem stimmelt a levél és a csekk

Dunaújváros - Büntetési tételt reklamált egy olvasónk az Alba Volánnál és igaza lett! Figyeljenek a levelekre...

Pekarek János

 

Felszállók egy buszmegállóban. Mindig nézzék meg bérletüket, de a büntetőlevelet is! (Fotó: Ady Géza)

Olvasónk tett panaszt a minap szerkesztőségünkben amiatt, hogy 12 éves fiát megbüntették az Alba Volán egyik helyi járatán.

A történet annyi volt, hogy a srác éppen megvette januári bérletét az Interspar áruházban, s ahogy kilépett a szupermarketből, meglátta beállni az autóbuszt a közeli megállóba. Rövid sprint után még épp fel is fért a buszra amin azonban ott volt az ellenőr. Aki kérte is tőle a bérletet, csakhogy azon nem volt még feltüntetve (ráírva) a bérletigazolvány száma.

Így viszont az egész érvénytelennek bizonyult. Az ellenőr fel is írta a gyerek adatait, és kisvártatva, azaz január 28-án meg is jött a január 23-án keltezett levél a büntetésről. Mit mondjak, nem örültek a szülők... De ez volt még a kisebbik baj!

A feladó, az Alba Volán járatain az ellenőri munkát végző Hórusz-Globál Kft. adott egy kis fejtörőt a családnak. Abba ugyan (ha nem is könnyen) de beletörődtek a megbüntetett fiú szülei, hogy a frissen megvásárolt bérlettel is megbüntették a gyermeket (hiába: a szabály az szabály: igazolványszám nélkül a bérletjegy érvénytelen!).

Hanem a Hórusz (az egyiptomi mitológiában a sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolt istenség Ozirisz és Ízisz fia, az ég teljhatalmú ura, a megújulás jelképe) Kft. részletezte is a büntetési tételeket. A pótdíj ezek szerint 3500 forint. Ha ezt nem fizetjük be harminc napon belül, akkor még 1500 forint utólagos díjat is be kell fizetni. Ez annyi, mint 5000 (ötezer) forint összesen.

Ehhez képest a székesfehérvári székhelyű cég akkurátusan megdátumozott, tisztes megszólítással kezdődő és korrekt aláírással végződő leveléhez csatolt csekken 8000 (nyolcezer) forint szerepel.

Megkérdeztük Pruzsina Alicét, az Alba és a Vértes Volán társaságok szóvivőjét, miért e különbség?

A szóvivő válasza: az ellenőrzést végző cég tévedésből csatolt nyolcezres csekket a levélhez. A megbüntetett fiú édesanyja telefonon jelezte a problémát mire egy héttel később kiküldtek egy másik levelet egy másik csekkel, immár a helyes, háromezerötszázas csekkel. A befizetési határidő természetesen a második levéltől számít.

Ha tehát nyolcezres büntetést kapnak: reklamáljanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!