Hírek

2015.01.28. 16:45

Jelentős változások előtt a hazai egészségügyi ellátórendszer

Dunaújváros - E hónapban már megkezdődtek a konkrét intézkedések az egészségügyi rendszer átalakítására. A részletekről Dr. Mészáros Lajos, a helyi kórház főigazgatója beszélt lapunknak.

Szabó Szabolcs

Dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója szerint nem várhatók elbocsátások

- Jelentős átalakítások előtt a hazai egészségügyi ellátórendszer. Mi történt eddig, és mi várható a következő hetekben?

- Tavaly év végén hallhattunk először azokról a kormányzati elképzelésekről, amelyek az egészségügyi rendszer konszolidációját és szakmai-pénzügyi hatékonyságát hivatottak elősegíteni. A változtatások a szakmai színvonal és a hozzáférés területi egyenlőtlenségeit is tervezik orvosolni. Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár vezetésével e hónapban már megkezdődtek a konkrét intézkedések az egészségügyi rendszer átalakítására. Áprilisra várható a kórházak konszolidációja, 60 milliárd forint szerepel a költségvetésben arra a célra, hogy a kórházak lejárt tartozásait kiegyenlítsék. Ezzel párhuzamosan elvárásként jelentkezik a kormányzat részéről, hogy olyan ellátórendszer működjön, amely nem termel a továbbiakban érdemi adósságot. Első lépésben a kórházigazgatóknak saját hatáskörben, valamint megyei egyeztetések révén február végéig kell kialakítaniuk a jelenleginél gazdaságosabban működtethető struktúrát. Az államtitkárságnak, a fenntartónak és a finanszírozónak mindezt március folyamán kell véglegesítenie. Az OEP a megyei rendszerben működő egészségügyi szakellátás kialakításánál először lakosságszám alapján meghatározza azt a finanszírozási keretet, amiből működtetni kell a szakellátást. Ezzel párhuzamosan kell dönteni arról, milyen struktúrában folyjon a betegellátás, és például az azonos profilú kórházi osztályok, részlegek közül megtartsák-e mindegyiket. Voltak olyan elképzelések is, hogy minden megyében csak egy vezető kórház maradhat, a többiek e kórház telephelyeiként működnének majd a jövőben. A realitásokat figyelembe véve, azonban ettől eltérő megyei struktúrák is létrejöhetnek. Bízunk benne, hogy a Szent Pantaleon Kórház megtarthatja önállóságát és jelenlegi ellátási struktúráját.

- Első körben a megyei intézmények közösen egyeztetnek. Milyen konkrét lépések várhatók a dunaújvárosi kórházban?

- Megyénkben is megalakult, és megkezdte munkáját az egyeztető fórum, melynek a székesfehérvári Szent György Kórház és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója is aktív résztvevője. Az egészségszakmai testület célja és feladata, hogy elősegítse a helyi szakellátáshoz kapcsolódó cselekvési programok kidolgozását. Fejér megyében több szempontból is speciális a helyzet: a két nagy kórház egymástól 50 km távolságra van. A dunaújvárosi kórház ellátási kötelezettsége megyén és régión túlnyúló. Betegeinek húsz százaléka megyén kívüli. Ez a kórház szakmai palettáját tekintve kisebb megyei kórháznak felel meg, hiszen jóval több típusú szakellátás folyik, mint egy átlagos városi kórházban, ahol kilenc szakmának kell lennie. Dunaújvárosban ennél több működik. Az átszervezés itt olyan aktív ágyak csökkentését jelenti, melyek jelenleg kihasználatlanok, ez körülbelül huszonöt ágyat érint. Ismert az a szakmai trend, hogy a műtéti technikák fejlődése rövidebb ápolási időket jelent, így a műtétes szakmákban némileg csökkenthetőek az ágyszámok. A nem műtétes szakmákban sokszor gondot okoz a betegek hazahelyezése, sok esetben ez szociális kérdésként is jelentkezik. Nagy hátránya a dunaújvárosi kórháznak, hogy nem rendelkezik saját hatáskörben kellő számú krónikus ággyal. Ezért a belgyógyászati profilú osztályok ágyainak egy kis százaléka krónikus ággyá konvertálható, így finanszírozási szempontból kedvezőbb helyzet alakulhat ki, a krónikus esetek nem kötik le az aktív ágyakat, ahol ezért újabb eset látható el. Nagy előrelépést jelent majd ebből a szempontból, ha a kulcsi rehabilitációs telephely, melyet jelenleg külső szolgáltató működtet, visszakerül a főépületbe, saját kezelésbe. Egyes osztályok mátrixszerű működése is elképzelhető. További hatékonyság növelő tényező lesz a CT berendezés saját üzemeltetése. A kórház elektromos energiafelhasználásának 20 százalékát fedezi majd a pályázaton nyert napcella rendszer telepítése. A közelmúltban átadott technológiai tömb működtetése szakmailag is és hatékonyságban is hozzájárul a magas szintű betegellátáshoz, ugyanakkor a kezdeti időszakban némi többletköltséget generált. Ennek másodlagos anyagi vonatkozásai is vannak, melyek nem feltétlenül a kórház költségvetésében csapódnak le. A hosszabb távú működtetés során a plusz költségek csökkenthetők lesznek, megtakarításba fordulnak.

- A Szent Pantaleon Kórház a város egyik nagyfoglalkoztatója, kell-e számítani drasztikus létszámleépítésre?

- A fent említett intézkedésekkel párhuzamosan a belső működést is racionalizálni kell, limitálni a túlórákat, ésszerűsíteni a képzésre fordítható pénzeket, felülvizsgálni a belső ösztönző rendszert, áttekinteni és racionalizálni a bérpótlékokat, a humánerőforrás helyzetét. Elbocsátások nem várhatók, azonban egyes, elsősorban adminisztratív területeken létszám stop bevezetésre került. Felül kell vizsgálni a nyugdíjas foglalkoztatást, valamint a határozott idejű szerződések szükségességét. Egyesével kell felülvizsgálni a vállalkozási szerződéseket, és ahol lehet, óradíjcsökkentést kell kezdeményezni. Szigorítani kell a keretgazdálkodáson, és fel kell deríteni a rendszerben meglévő esetleges pazarlásokat. Mindezen intézkedések hatására (bár a fenti intézkedések modellezése és pénzügyi eredménye még feldolgozás alatt van) feltételezhető, hogy lényegesen csökken a kórház által termelt veszteség. A megyei egészségügyi rendszer átalakításától azt várom, hogy a kórház önállóságának megtartása mellett, fenntarthatóan, finanszírozhatóan működjön tovább.

Napcella rendszer a tetőn

Egyes műtétek esetében egyharmadával csökkenhet a várólista, napcella rendszert telepítenek a kórház főépületének tetejére.

Még az év elején jelentette be Zombor Gábor egészség-ügyért felelős államtitkár, hogy a kormány több mint hatmilliárd forintot oszt szét a kórházak között a műtéti várólisták csökkentésére. Zombor korábban az MTI-nek elmondta, a változások az idei év második felétől már érezhetőek lesznek, vagyis elvileg kevesebbet kell majd műtétekre várakozni. Továbbra is az a cél, hogy az európai sztenderdeknek megfelelő várólista-időket érjenek el. Dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója lapunknak elmondta, a tavalyi programhoz hasonlóan idén is a szemlencse-, a csípő- és térdműtétekre fordítják a plusz forrásokat.

A Szent Pantaleon Kórházban jelenleg a szemlencse műtétre körülbelül egy évet, a csípőműtétekre nyolc-kilenc hónapot, a térdműtétekre pedig egy-két évet kell várnia a betegeknek.

A tervek szerint a kormányzati plusz forrásoknak köszönhetően egyharmadával csökkenhet a várakozási idő.

Közel kétszáz millió forintot nyert napelemes rendszer kiépítésére a Szent Pantaleon Kórház, a munkálaltok hamarosan kezdődnek, a napelemek pedig a kórház főépületének tetején kapnak majd helyet. A beruházásnak köszönhetően éves szinten tizenkét millió forintot takaríthat meg az intézmény. Mint arról a fenti írásunkban is olvashatnak, a kórház elektromos energiafelhasználásának majd húsz százalékát fedezi majd a pályázaton nyert napcella rendszer.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!