Hírek

2014.01.20. 15:10

Pentelei Kézműves Egyesület: nem ülnek ölbe tett kézzel

Dunaújváros - A Pentelei Kézműves Egyesület tavaly év végi, a város szívében rendezett kiállítással és vásárral írta be magát a köztudatba.

Szente Tünde

R. Welser Gabriella kerámiáival szerepelt a Pentelei Kézműves Kiállításon a KMI-ben (Fotó: Szente Tünde)

A Kortárs Művészeti Intézetben és annak környékén, színvonalas kísérőrendezvényekkel megrendezett első kézműves kiállítás és vásár azonban csak a nyitányt jelentette, az egyesület nem ül ölbe tett kézzel. Terveikről Pintér Lajos elnök tájékoztatott.

- A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves tagozatának munkájába kapcsolódunk be, ezen keresztül csatlakozhatunk országos rendezvényekhez, kiemelten az Országos Kézműves Kiállítás és Kézműves Remek pályázatokhoz. Saját rendezvényeink közül tervezzük a Városháza tér avatásakor a Kézműves kiállítást és a Pentelei Szüreti Fesztivál újjáélesztését a Malomudvarban. Pálinkás Bertalan, pentelei lokálpatrióta felkérésére részt veszünk az általa kidolgozott, Dunaújváros-Dunapente fejlesztési javaslat megvalósításában. Beléptünk a Magyar Limes Szövetség Kulturális Egyesületbe azzal a szándékkal, hogy munkáinkkal, szolgáltatásainkkal, rendezvényeinkkel erősítsük a térség turisztikai vonzerejét. Vállaljuk a Mária út Dunaújvároson átvezető szakaszának létesítési feladatait. Tervezzük a Szigetfogadó környezetében a Mária Kert kialakítását, a város dunai kapujának részeként. Az egyesület tagja, Lábas István kovácsmester felajánlotta az Adventi vásáron is kipróbált kovácsoltvas asztalát és padjait a Kert első mintadarabjaiként. Továbbá javaslatot teszünk a Malom és a Kőtár kerítésének és kapujának elkészítésére - avatott be a Pentelei Kézműves Egyesület elképzeléseibe Pintér Lajos.

Az elnök által említett Limes a magyarországi Duna-szakasz mentén húzódó egykori római határvonal. Ennek már feltárt helyszínei rövid időn belül a Világörökség részéve válhatnak. Jelenleg a Római Limes magyarországi szakasza kulturális kategóriában nemzetközi sorozatjelölés részeként a Magyar Várományosi Listán szerepel. Néhány éve elindult egy a települési önkormányzatok, civil szervezetek és a gazdasági élet szereplőinek összefogását szorgalmazó kezdeményezés, ennek eredményeként alakult meg a Magyar Limes Szövetség Kulturális Egyesület, amelynek tagjai elnöküknek dr. Visy Zsoltot választották. A Limesben, mint világörökségben rejlő gazdasági előnyök kiaknázására a szövetség programot készít.

A Duna vonalát a Római Birodalom határa időszámításunk után 33-ban érte el, és ezt követően - régészeti leletekkel bizonyítottan hamarosan meg is kezdődött ezen a helyen a római tábor, Intercisa alapjainak lerakása. A Limes az Európai Unió kiemelt, nemzetközi, határokon átnyúló finanszírozását élvezi.

 

 

Címkék#kézműves

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!