Hírek

2017.02.27. 20:05

Útkeresés a nemzetiségi nyelvoktatásban

Első, de remélhetőleg nem utolsó találkozójukra gyűltek össze tegnap a Bánki iskola nyelvtanárai és a környező települések német nemzetiségi önkormányzatainak képviselői.

Balla Tibor

A kezdeményező a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma volt, amely idegennyelv oktatási rendszerébe szeretné beilleszteni a német nemzetiségi oktatást is. Ennek okán keresték meg a környező településeken (Adony, Mezőfalva, Rácalmás) működő német nemzetiségi önkormányzatokat. Az együttműködési lehetőségek feltérképezésére gyűltek össze tegnap délután a Bánki iskola könyvtárában.

A találkozón részt vett többek között Szabó Ferencné, az Adonyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Steiner Róbert, a Rácalmási Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kukorelli Katalin, a Dunaújvárosi Egyetem intézetigazgatója, Schön Beatrix a Bánki megbízott igazgatója, Müller Attila, a Bánki általános igazgatóhelyettese, valamint az iskola német szakos tanárai.

Dr. Nikolicza Erika (jobbra) a Bánki iskola nyelvtanára ismertette a megjelentekkel intézményük idegennyelv-oktatási rendszerét
Fotó: Zsedrovits Enikő

Schön Beatrix elmondta, a német nyelvi munkaközösség egy évvel ezelőtt kereste meg először az ötlettel, amit ő maga is támogat, hiszen ő is a német kisebbségből származik. Mint mondta, reméli, hogy egy gyümölcsöző kapcsolat veszi kezdetét az egyeztetéssel.

Német nyelvi kapcsolatépítési kezdeményezés elképzelhetetlen német nyelvű műsor nélkül. A bánkisok Futóné Szaucsuk Erika betanításában énekkel, verssel mutatták be, eredményes iskolájukban a nyelvoktatás. Dr. Nikolicza Erika németnyelv-tanár ismertette az iskola idegennyelv-oktatási rendszerét, segítséget kérve a jelenlévőktől, hogy a tanterv keretében meglévő heti 4 óra hagyományos nyelvoktatás mellé hogyan lehetne beilleszteni 2 óra nemzetiségi nyelvoktatást.

Az együttműködési szándékot a résztvevők aláírásukkal is megerősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!