Hírek

2014.08.04. 13:55

Németül tanulók nagy útja

Rácalmás - A rácalmási német nyelvklub tagjai összetartó közösséggé kovácsolódtak az elmúlt években. A nyelvtanulással töltött órákon kívül is szerveznek közös szabadidős programokat. A nyári kirándulás hagyomány már.

Körmendi Erzsébet

A rácalmási németklub tagjait a kolozsvári születésű Hoffmann Mária kalauzolta, aki korábban idegenvezetőként is dolgozott
(Fotó: rácalmási művelődési ház)

Hónapok óta tartó szervezés, várakozással teli hangulat előzte meg a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban működő Német Nyelvklub erdélyi utazását, amely a közelmúltban volt. Csaknem ötven klubtag kelt útra autóbusszal július 11-én, hogy öt nap alatt minél több látnivalót szemügyre vehessen Erdély kincseiből, és kellemes napokat töltsön együtt.

Az útnak különleges hangulatot adott, hogy a klub vezetője és tyúkanyója , Hoffmann Mária akinek nagyon sokat köszönhetnek a tagok Kolozsváron született, s korábban hosszú időn át idegenvezetőként dolgozott, így személyes élményeivel is megfűszerezte a felkeresett helyszínekhez kapcsolódó információkat. Az út során remek helyi idegenvezetőt is kapott a csoport, egy fiatal tanárember személyében, aki szerteágazó tárgyi tudását ízes székelységgel adta tovább, a hiteles tájékoztatás mellett gondoskodva egyúttal a derűs hangulatról is. A gyergyószentmiklósi szállásról elindulva minden nap sűrű programjuk volt a rácalmásiaknak, így az öt napba rengeteg látnivaló belefért. Kolozsvári városnézés, korondi séta és egy autentikus népi fazekasműhely megtekintése, a rejtélyes Gyilkos-tó és a lélegzetelállító Békás-szoros felkeresése mellett sor került a parajdi sóbánya felfedezésére is. Nem maradt ki a látnivalók közül a törcsvári Drakula kastély sem, és lerótták kegyeletüket Farkaslakán Tamási Áron síremléke előtt is, s megcsodálták az enyészettől megmentett, gyönyörű, ódon székelykapuk szabadtéri kiállítását Szejkefürdőn. Érdekes színfoltja volt az utazásnak Brassó, ahol többek között a szász-német kultúra vallási, építészeti emlékeivel ismerkedhettek meg a rácalmásiak.

A rácalmási németklub tagjai köszönik az erdélyi élményt a települési önkormányzatnak, a nemrég megszűnt nemzetiségi önkormányzatnak, valamint a Rácalmásért Oktatási, Kulturális és Környezeti Nevelési Egyesületnek

Nagyszerű hangulatban telt el az utazás, új barátságok szövődtek és régiek mélyültek el, s az élményeken elgondolkodva talán mindenkinek eszébe jutott Tamási Áron szép gondolata: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne .




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!