Hírek

2017.03.12. 10:15

A nemzetközi drogbiznisz hazánkban is "teszi a dolgát"

Dunaújváros - Pénteken adtunk hírt egy térségi marihuána-kertészközösség bebukásáról. Az alábbiakban rendőri vezetők mesélnek arról, hogy milyen szövevényes hálózatokon keresztül is működik a nemzetközi drogbiznisz, amely hazánkban is teszi a dolgát.

Szabó Szabolcs

Mint arról korábban már beszámoltunk, ismét nagy sikerrel rendezték meg a "Együtt a jövőtökért! Középiskolás Futsal Kupa és Rendészeti Szervek Kupáját", amely egyszerre kínált sportos izgalmakat és előadásokat az érdeklődőknek.

Hazai termés - a Dunaföldváron és Daruszentmiklóson lefoglalt marihuána egy része

A rendészeti munkát, a büntetés-végrehajtás és az igazságszolgáltatás világát is bemutató előadássorozatban helyet kapott a hazai és a nemzetközi drogpiac aktualitásaival foglalkozó ismertető is, amelyet két magasrangú rendőri vezető prezentált a főként a középiskoláskorú hallgatóságnak.

Az első szakaszban Suszter Tamás rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője egy-egy illegális szer útját és származási bázisait mutatta be. Suszter Tamás korábban a Nemzeti Nyomozóirodánál is dolgozott, mégpedig a nemzetközi droghálózatokra szakosodott részlegnél, így a frontvonalbeli tapasztalatait is megoszthatta a fiatalokkal.

Suszter Tamás, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője

Az ún. "régi" szerek között továbbra is piacvezetőnek számít a marihuána, amelynek egyik legfőbb termőterülete Albánia lett az utóbbi években, mindezt jól példázza egy 2012-ben történt rekordfogás, amelynek keretében közel 1,2 tonna (!) THC tartalmú növényszármazékot foglaltak le a déli határszakaszon, a küldemény pedig a fent említett Albániából indult útnak. Továbbra is a "prémium" kategória egyik vezetője a kokain, amely rendre őshonosnak mondható termőterületeiről - Bolívia, Peru, Kolumbia - indul "világhódító" útjára kontinensünkre pedig Spanyolország és Portugálián keresztül érkezik. E szer esetében 2015-ben hazánkban 111 intézkedés keretében 25 kilogrammot foglaltak le a hatóságok. Az amfetamin és metamfetamin esetében komoly változások történtek, korábban a főként Hollandiában és Belgiumban állították elő e drogokat, addig mára térségünk is komoly beszállító lett. Csehországban 294 laborról tudtak a hatóságok, a szükséges hozzávalók pedig rendre Magyarországról és Lengyelországból érkeztek. Itthon is felszámoltak több ilyen labort, amelyeket főként ázsiai bűnszervezetek üzemeltettek, terebélyes elosztói hálózattal.

Az előadás második szakaszában Budavári Árpád rendőr ezredes, a Sárbogárdi Rendőrkapitányság vezetője pedig több, korábban nagy vihart nyomozás részleteit ismertette. Dunaújvárosban történt 2009-ben, amikor egy helyi szórakozóhelyen lett rosszul több fiatal, néhányukat életveszélyes állapotban szállították kórházba. A nyomozás során kiderült, a színtelen-szagtalan Gina névre hallgató szert öntöttek az italukba ismeretlenek, akiket később alapos nyomozati munka után megtalált a rendőrség, ám az eset számos tanulsággal szolgált. A rendőri vezetők azt tanácsolták a fiataloknak: a szórakozóhelyeken is legyenek bizalmatlanok az idegenekkel szemben, a szerhasználattól pedig tartózkodjanak, ugyanis gyakorta még a dílerek sem sejtik, hogy milyen hatóanyagot rejt az általuk kínált cucc, és így könnyen szomorú vége lehet a bulisnak indult estének.

Budavári Árpád a Sárbogárdi Rendőrkapitányság vezetője




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!