Hírek

2014.02.17. 16:55

Kamaszok a sötétség fogságában - a Cruel World Team 9. filmje

Filmbemutatóval jubilált a Cruel World Team független filmtársulat szombaton a Dózsa Mozicentrumban. Aura című új filmjük ismét alacsony költségvetésű, állami támogatás nélkül készült, s egy újabb zsáner, a science-fiction lehetőségeit próbálták ki. Sikerrel.

Szabó Szabolcs

Húsz év társaslét. Egy összeszokott páros: Bernáth Zsolt rendező és az operatőr Szentkuti Tamás kettőse
(Fotó: Aurafilm.hu/Csikós Árpád)

A dunaújvárosi alkotóközösség, bár rendre húszéves évfordulóról beszél, vetítés előtti, munkásságukat bemutató filmecskéjükben 1985 az első közös dátum. Persze hivatalos megjelenésük 1996-ra tehető, hiszen a szélesebb közönség ekkor, a 28. Budapesti Független Film és Video Szemlén találkozhatott először munkájukkal.

Az elmúlt két évtizedben nyolc játékfilmet mutattak be. Kezdetben a horror/thriller zsánerrel kísérleteztek, később vígjátékokat is készítettek. Korai filmjeikre még csak a bulvársajtó figyelt fel a szokatlan műfajválasztás miatt. Az első közönségsikert a Hasfalmetszők (1999) című horror-komédiával érték el, ezt a filmet már több budapesti mozi is műsorára tűzte. Sohasevolt Glória című vígjátékukkal (2001) szerepeltek először a Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában.

Két éve, 2012-ben mutatták be az ugyancsak állami támogatás nélkül forgatott Sherlock Holmes nevében című filmjüket. Ezt az alkotást a magyarországi mozi-, DVD- és TV-premierek után 13 országban mutatták be, 14 filmfesztiválon. Az ifjúsági kalandfilm a 2013 áprilisában megrendezett Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte A Legjobb Ifjúsági Film díját. A film forgalmazóra talált Japánban, Brazíliában és Németországban is.

Nem volt tehát könnyű helyzetben Bernáth Zsolt rendező, hiszen korábbi alkotásaikkal magasra tették önmaguk mércéjét. Helyzetüket nehezítette, hogy rendkívül szűk költségvetésből gazdálkodhattak csak. Olyannyira, hogy egy átlagos magyar film készítésekor ennél nagyobb összeget költenek a stáb utaztatására. Mint azt a bemutató utáni tapsok igazolták, ebből semmi nem érezhető a nyolcvan perces alkotáson. Sőt, sok tekintetben eléri, vagy meghaladja a hivatásos filmkészítők munkáinak színvonalát.

Hihetetlennek tűnik, hogy a lelkesedésből dolgozó társaságnak mindössze tizenöt nap, pontosabban éjszaka állt rendelkezésére, hogy leforgassa a magyar viszonylatban unikális alkotást. Az egyhelyszínes moziban a feszültséget a történetmesélés mellett a kiválóan illeszkedő zene, a zavarba ejtően profi számítógépes effektek (Kovács István, Bóka Igor), a jó ritmusú vágás teremti meg a szereplők játéka mellett. Igaz, a vágással péntek estére végeztek csak, de a végeredményként kapott felnőtt mese bátran vállalható és ajánlható.

Az egyszerűnek tűnő sztori így foglalható össze: Négy tinédzser, Tokió, Peti, Ádám és Eszter a puszta közepén ébrednek fel lerobbant autójukban. Számításaik szerint reggel van, mégis sötétség veszi őket körül. Rövidesen rájönnek, hogy egy hatalmas, sötét aura borul rájuk, ami nem engedi át a fényt. Nyilvánvalóvá válik, hogy nincsenek egyedül, és ha rövid időn belül nem jutnak ki szorult helyzetükből, akkor elveszítik egyik társukat.

A négy tinédzser szereplőből kettő a Sherlock Holmes nevében című filmből már ismert, Szénási Kristóf és Ungvár Ádám. Kapócs Panka és Dubai Péter pedig filmszerepben először mutatkozik be. Utóbbi a film nagy felfedezettje vászonra termett alkatával hitelesen hozza a gondolkodó kamasz figurát. A producer Kis-Szabó Márk és Váczy Károly, a forgatókönyvíró Kis-Szabó Márk, az operatőr Szentkuti Tamás, a vágó Végh Zoltán, a zeneszerző pedig Gulya Róbert. A felsorolás soká folytatódhatna, hiszen szombaton jó harmincöten állták a tapsot a mozi emelvényén.

Az Aura már most több nemzetközi filmfesztiválra is meghívást kapott, többek között szerepel a március 13. és 19-e közötti görögországi Horrorant Fright Nights Filmfesztivál programjában. Ez lesz a film első külföldi fesztiválszereplése. Az Aura, az alkotók előző filmjével együtt ott van a Berlini Filmvásár magyar katalógusában, és bekerült a belgiumi Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja versenyprogramjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!