Hírek

2015.05.12. 16:43

Dunaújvárosban lehetne a szocializmus európai dokumentációs központja

Dunaújváros - Új ipari városok címmel nemzetközi konferenciának ad otthont városunk jövő héten, május 21-22-én.

Szente Tünde

A kortárs művészettel foglalkozó Pepper Art Projects, valamint Jérome Bazin kutató az egykori szovjet blokk országaiban felépült szocialista iparvárosokat összehasonlító tanácskozást szervez.

A rendezvény beharangozására kedden az Intercisa Múzeumba invitálták a helyi sajtó képviselőit, hogy vigyék hírét az ígéretes eseménynek, amelyen minden érdeklődőt szívesen látnak.

– Városmarketing szempontból lényeges, hogy a jövő heti konferenciának köszönhetően kilépünk a városból, az országból, ily módon nemzetközi porondra kerülünk – hangsúlyozta a konferencia fővédnöke, Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, majd visszarepített az ötvenes évekbe, amikor elkezdődött az új vasmű és a város építése. – Múltunk örökségéből például óvjuk azokat a műemlékileg védett épületeket, amelyek annak a Weiner Tibornak a tervei nyomán épültek, aki a város első főépítésze volt. A jelenből a jövő irányába haladunk a főtér, a belváros és a különböző városrészek felújításával – nyomatékosította a polgármester, aki köszönetet mondott a szervezőknek, a támogatóknak és nem feledkezett meg a sajtó munkatársairól sem, akik hírét viszik a tanácskozásnak.

A konferenciát beharangozó sajtótájékoztató résztvevői: balról Hanka Nóra, Molnár Mihály, Cserna Gábor és Virág László
Fotó: Ady Géza

Molnár Mihály, a Pepper Art Projects vezetője elmondta, egy véletlen folytán került kapcsolatba a francia kutatóval, Jérom Bazinnel, akivel közösen érlelődött a konferencia megrendezésének gondolata. Egymásra találásuk az Ecotech Zrt. vezérigazgatójával, Virág Lászlóval, a Dunaújvárosi Főiskola felé terelte a tanácskozás helyszínét: – A tudástranszfer szerepkörünk és közhasznú tevékenységünk erősített meg abban az elhatározásunkban, hogy támogatjuk a kezdeményezést, remélve azt is, hogy a Dunaferr Gyártörténeti Gyűjteménye is rendezettebb viszonyok közé kerül – fogalmazott Virág László.

Egy nemzetközi párbeszéd kiinduló pontját képezheti a konferenciáról készülő filmdokumentáció, amely a tervek szerint az interneten keresztül hozzáférhető lesz. Molnár Mihály az egykori Sztálinvárosban nem tartja lehetetlennek a szocialista múltat dokumentáló európai kutató és bemutató központ létrehozását.

A sajtótájékoztatót vezető Hanka Nóra elmondta, hogy május 21-én és 22-én, mindkét napon 9 órakor kezdődik a tanácskozás a Dunaújvárosi Főiskolán. Csütörtökön 16 órától a Szocreál Építészeti Tanösvény útvonalán sétát vezet egy történész. A Bartók Színház Kamaratermében 21 órai kezdéssel pedig Keleti Márton 1963-ban bemutatott filmjét, a Hattyúdalt vetítik le. Két dunaújvárosi vonatkozású előadás is szerepel a programban, csütörtökön délután 14.40-től Végh Árpád Dunaújváros építészetéről értekezik, péntek délután 14.40-től pedig Nagy Annamária Brigádnaplók a Dunaferrből címmel tart előadást. A programokon való részvétel ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!