Hírek

2013.04.08. 17:43

Néprajzi kutatójelöltek

Dunaújváros - Egyik iskolánk negyedik osztályából egyszerre két csapat is indult egy megyei néprajzi versenyen - egyikük meg is nyerte azt! Lenyűgöző felkészültség, elragadó vidámság a jellemzőjük.

Pekarek János

A dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola IV. d osztályának tanulói: Jánosi Hanna, Pénzes Angelina, Szabó Máté és Sváb Gergő, azaz a "Szántóvetők" együttese Fejér megye iskoláinak huszonegy csapata között elnyerték az ezévi  megyei néprajzi verseny első díját! 

Gratulálunk nekik, és felkészítő tanítójuknak, Novák Gáborné Marikának  is: még számunkra, akiket váratlanul ért e jó hír, sem kétséges, hogy megérdemelten lettek elsők. 

Különösen, ha még hozzávesszük, hogy ugyanebből az osztályból (!) indult ezen a versenyen még egy csapat, a Kukoricafosztóké: ők azonban balszerencsével lemaradtak a döntőről. 

Már a csapatnevekből sejthetik, hogy ezek a világítóan értelmes és kedves lurkók nem átlagos felkészültséggel bírnak néprajzi kérdésekben.

 

A "Szántóvetők" csapata (balról): Jánosi Hanna, Pénzes Angelina, Szabó Máté, Sváb Gergő felkészítő tanítójukkal, Novák Gábornéval (Fotó: Vohlmann György)


Nem véletlenül! Ők ugyanis az értékközvetítő és képességfejlesztő programban tanulnak - s ennek része a néprajzi ismeretek átadása is. 

No, azért tudásuk mögött volt némi családi háttér is! A négy gyerek mindegyike rendelkezik olyan nagyszülőkkel, akik falun nőttek fel  még olyan is akad közöttük, akinek családja  a dédanya nagymamájától származó terítőt őriz...



A vetélkedő ősszel kezdődött, és három írásbeli forduló nyomán lehetett a döntőbe kerülni. A Szántóvetők nagy kedvvel játszottak végig, a néprajzi tárgyak gyűjtésében is jeleskedtek, amint az mellékelt fényképünkön is látható. A gyékényből és zsúpszalmából (azaz: rozsszalmából) font szemestermény-tároló eszközzel, a  kubusszal  egyébként már tavalyi tanulmányi kirándulásuk során, a szentendrei néprajzi múzeumban megismerkedtek. A kubuszt vidékenként eltérően, toboznak, tupujkának, kubuznak is nevezték. 

Ha ez még kevés lenne az ifjak felkészültségének bizonyításához, hát elmondjuk azt is, hogy ugyanilyen tájékozottak a húsvéti hagyományokban is. Tudják például, hogy a tojásokat hagymahéjjal, céklával, lencsével, vöröskáposztával, bürökkel és vadalmával festették. De ismerik a népi  időjóslás, termésjóslás fogalomkészletét is, miként tudnak a gonoszűző napokról, és még sok minden másról is. A legjobb, hogy mindezt örömmel, vidáman tanulják és adják át! A néprajzi versenyről egyébként az internetről értesültek. S az okleveleken, meg a szép (néprajzi!) jutalomkönyveken kívül nagyon örültek tanítójuk cukrászdameghívásának is...  






Szerintem
Az újságíró véleménye 

Mellékelt riportunkkal kapcsolatban csak egyetlen bánatunk van: az, hogy a néprajzi ismeretek ilyesfajta, azaz nagyon érdekes, hasznos és élvezetes oktatása az országban még nem általános. Mennyire megérné pedig! Manapság nagyon sokan és nagyon sokféleképpen mondogatják, hogy az a nép, amelyik nem tiszteli hagyományait, nem is nép.Tegyük hozzá: nem csak tisztelni kellene a hagyományokat, de  érteni is!Akkor nem fordulhatna elő, hogy különböző pártállású politikusok pillanatnyi érdekeik és felkészültségük szerint cibálnak elő részeket eleink életéből.Rendszerezett néprajzi ismeretek birtokában efféle manipulációktól eleve védettek lennénk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!