Hírek

2016.09.30. 13:46

Népszavazás - 2016.Október 2. - Élő közvetítés a duol.hu-n!

A magyar kormány népszavazást kezdeményezett a kényszer-betelepítés ellen. Az október 2-i népszavazás kérdése így szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Körmendi Erzsébet

7.20: Reggel hat órakor megkezdődött a népszavazás Magyarország 10 331 szavazókörében.  A választópolgárok az alábbi kérdésről dönthetnek október 2-án, a mai napon: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Fotó: Horváth László

Dunaújvárosban semmilyen rendkívüli esemény nem történt az első órában, a megyei jogú városban 47 szavazókörben voksolhatnak a választópolgárok. Horváth László kollégánktól megtudtuk: a környező települések vonatkozásában is problémamentes volt a kezdés. Mezőfalván például a  település négy szavazókörében összesen 3851 főt várnak az urnákhoz. A szavazókörök nyitásakor, reggel hat órakor a munkából érkezők és a munkába indulók keresték fel a szavazóhelyiségeket. Az elsőként érkezők a hitelesítési és ellenőrzési feladatokat is elvégezték. Mezőfalván egyébként megfigyelhető választási szokás a lakosság körében, hogy a délelőtti mise után és a kora délutáni órákban adják le legnagyobb számban az emberek a szavazataikat.

Mezőfalván Csendes István munkába induláskor ejtette útjába a mezőfalvi 1. sz. szavazókört, hogy voksát elsőként leadja. Fotó: Horváth László

 

 

8:06

8.00 óra: A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,16 százaléka (92 524 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.
A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    1,04 százalék     3238 szavazó
Bács-Kiskun megye                1,43 százalék     6087 szavazó
Békés megye                      1,47 százalék     4294 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       1,11 százalék     6030 szavazó
Csongrád megye                   1,34 százalék     4500 szavazó
Fejér megye                      1,16 százalék     3991 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          1,23 százalék     4446 szavazó
Hajdú-Bihar megye                1,39 százalék     6043 szavazó
Heves megye                      1,36 százalék     3341 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       1,41 százalék     4371 szavazó
Komárom-Esztergom megye          1,05 százalék     2616 szavazó
Nógrád megye                     1,12 százalék     1809 szavazó
Pest megye                       1,13 százalék     11 218 szavazó
Somogy megye                     1,21 százalék     3116 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     1,2 százalék      5498 szavazó
Tolna megye                      1,28 százalék     2396 szavazó
Vas megye                        1,18 százalék     2456 szavazó
Veszprém megye                   1,3 százalék      3785 szavazó
Zala megye                       1,2 százalék      2767 szavazó

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.
Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

8:35

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere reggel nyolc órakor adta le szavazatát a város 28-as számú szavazókörében, amely a Lorántffy kollégiumban működik

 

9:10

9.10: Fejér megyében 432 szavazókör működik, a választópolgárok száma 345 376.

A 04-es számú egyéni körzet meghatározó települése Dunaújváros, amelynek 47 szavazókörébe összesen 39 ezer 60 szavazót várnak a mai napon 19 óráig.

Tudnivalók

Néhány fontos információval is szolgálunk a mai referendummal kapcsolatosan, amit érdemes tudniuk:

Kizárólag személyesen

A népszavazáson  kizárólag személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság a mai napon, vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.
A szavazatszámláló bizottság feladata ellenőrizni a választópolgár személyazonosságát. A választópolgár bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja személyazonosságát: a kártyaformátumúval és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel).
A bizottság elfogadja a kártya formátumú ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú gépjármű-vezetői engedélyt és az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.
Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím igazolására is szükség van a szavazáshoz vagy lakcímkártyával, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel. A személyi azonosító, vagyis a személyi szám a lakcímkártya hátoldalán van, valamint tartalmazza a hatósági bizonyítvány, illetve igazolás a személyi azonosító jelről.
A személyazonosságot tehát nem lehet érvénytelen igazolvánnyal vagy azzal igazolni, hogy a bizottság egyik tagja ismeri a választót. Ugyanez a helyzet a lakcímkártyával is: ha a választópolgár nem régi típusú személyigazolvánnyal igazolja magát, amelyben ez az adat is megtalálható, akkor hiába tudja róla a bizottság tagja, hogy a választókerületben lakik, el kell utasítani.
A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról a jegyzőkönyvvezető jegyzéket vezet.
Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, amelyet a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó egy borítékot is kap, ebbe teheti szavazatát, mielőtt az urnába dobja.

 

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól, délután 15 óráig. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.


A választáson valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz, közülük több mint 195 ezer fiatal (18-22 éves) lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson országos választáson, ők azok, akik a 2014-es önkormányzati választáson még nem voltak szavazókorúak, de az azóta eltelt időben nagykorúvá váltak.

 

új, műanyag urnák

A népszavazásnál elkezdi lecserélni a Nemzeti Választási Iroda a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak, ma már minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna, tájékoztat az MTI. Az új urnák szürkék, plombával záródnak, 42x42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter magas, a nagyobb 85 centiméteres. A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni. 
Az urnák színe azért szürke - és nem a külképviseleti voksolásnál megszokott átlátszó - mert a magyarországi voksolásnál nem kötelező a szavazólapot borítékba tenni, az átlátszó urnánál pedig - amennyiben a választópolgár nem használja a borítékot - sérülhetne a szavazás titkossága.
Az NVI számításai szerint az urnáknak két ciklus alatt megtérül az áruk. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe.

Dunaújváros valamennyi szavazókörében két urna van: vagy a régi, papírdoboz formátumúban, valamint az új, műanyagban adhatják le szavazatukat a választópolgárok.

 

Egész nap szabad kampányolni a 150 méteres határokon kívül

A népszavazás ideje alatt is szabad kampányolni a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeken kívül.

Általános kampánycsend már nincs, a választási törvény azonban azt előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.
A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették.
A Google-térkép alapján létrehozott alkalmazás az NVI hivatalos oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a "Hová menjek szavazni?" menüpont alatt érhető el. A választópolgárnak a saját lakcímét kell megadnia a szavazóhelyiség térképes megjelenítéséhez, vagy - ha átjelentkezett - az adott településnek vagy fővárosi kerületnek a nevét.
A szavazóhelyiség címére kattintva megjelennek a szavazóköri információk, a térkép alatti linkre kattintva pedig tájékoztató jelleggel megmutatja az alkalmazás a szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres sugarú kampányhatárt.

 

A szavazatszámláló bizottság tagjai nem használhatnak adatrögzítésre alkalmas eszközöket a szavazás alatt


A szavazatszámláló bizottságok tagjai reggel 6 óra és a szavazás lezárása között nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mobiltelefont, diktafont, laptopot) a szavazóhelyiségben az országos népszavazáson.

A 10 331 szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazóhelyiségben, a szavazás alatt csak a hivatalos választási iratokat és a helyi választási irodától kapott - az idei választáson lila színnel író - tollat használhatják. Más adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mint például a mobiltelefon, papír, egyéb toll vagy ceruza, diktafon, laptop) nem használhatnak. 
Ilyen eszközöket magánál tarthat a szavazatszámláló bizottság tagja, tehát nem kell "leadni" a telefonokat, de azokat nem szabad használni a szavazóhelyiségben. Természetesen, ha a bizottság tagja elhagyja a szavazóhelyiséget, kint már használhatja a telefonját.
A tilalom célja, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne jegyezhessék fel, hogy ki volt már szavazni, illetve még ki nem. Ennek a tilalomnak a megszegése - tehát például annak megnézése és feljegyzése a névjegyzékből, hogy ki nem volt még szavazni, majd az információ kijuttatása a szavazóhelyiségből - súlyos törvénysértés, és büntetőeljárást von maga után. 
A mobiltelefon-használatot tiltó rendelkezés nem vonatkozik a jegyzőkönyvvezetőre, akinek feladata, hogy a rendkívüli eseményekről, valamint a részvételről - az úgynevezett napközbeni jelentésekben - a meghatározott időközökben tájékoztassa a helyi választási irodát.

9. 45: A második (9 órai) részvételi adatok

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,25 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Fejér megyében az országos átlag feletti, 7.89 százalékos a részvételi arány, 27 260 szavazásra jogosult voksolt eddig.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    7,26 százalék     22 608 szavazó
Bács-Kiskun megye                8,92 százalék     37 988 szavazó
Békés megye                      8,78 százalék     25 705 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       6,33 százalék     34 281 szavazó
Csongrád megye                   8,28 százalék     27 906 szavazó
Fejér megye                      7,89 százalék     27 260 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          8,01 százalék     28 875 szavazó
Hajdú-Bihar megye                8,05 százalék     34 959 szavazó
Heves megye                      8,33 százalék     20 507 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       8,73 százalék     27 143 szavazó
Komárom-Esztergom megye          7,12 százalék     17 716 szavazó
Nógrád megye                     7,15 százalék     11 552 szavazó
Pest megye                       7,1 százalék      70 649 szavazó
Somogy megye                     8,14 százalék     20 929 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     6,79 százalék     31 120 szavazó
Tolna megye                      8,68 százalék     16 237 szavazó
Vas megye                        7,79 százalék     16 213 szavazó
Veszprém megye                   8,18 százalék     23 755 szavazó
Zala megye                       7,88 százalék     18 100 szavazó

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Vissza kell utasítani, ha

Az MTI közleménye szerint: a szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott, vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

Ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát, lakcímét vagy személyi azonosítóját, emiatt felveszik a visszautasítottak jegyzékére, de ha visszatér, és magával hozza érvényes igazolványát, szavazhat. A választót a visszautasítottak jegyzékéből ilyen esetben sem kell törölni.
Vissza kell utasítani azt a választót is, aki nem szerepel a névjegyzékben, esetleg már szavazott, azaz már szerepel az aláírása a névjegyzéken.
A választópolgár a névjegyzék aláírásával igazolja a szavazólap átvételét. Ha kifogásolja, hogy a névjegyzéket alá kell írnia, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke tájékoztatja arról, hogy az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választópolgár a névjegyzék aláírását megtagadja, vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe.

11.30

11 óráig a szavazásra jogosultak 16,37 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Fejér megye „erősebb” volt az átlagnál a 17,5 százalékos részvételi aránnyal.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    15,72 százalék    48 942 szavazó
Bács-Kiskun megye                18,53 százalék    78 918 szavazó
Békés megye                      18,2 százalék     53 327 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       14,61 százalék    79 107 szavazó
Csongrád megye                   17,65 százalék    59 492 szavazó
Fejér megye                      17,5 százalék     60 451 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          18,54 százalék    66 778 szavazó
Hajdú-Bihar megye                16,99 százalék    73 751 szavazó
Heves megye                      18,28 százalék    45 017 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       17,86 százalék    55 563 szavazó
Komárom-Esztergom megye          16,5 százalék     41 073 szavazó
Nógrád megye                     16,97 százalék    27 416 szavazó
Pest megye                       16,52 százalék    164 445 szavazó
Somogy megye                     17,43 százalék    44 794 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     14,85 százalék    67 991 szavazó
Tolna megye                      18,01 százalék    33 705 szavazó
Vas megye                        18,04 százalék    37 527 szavazó
Veszprém megye                   17,79 százalék    51 677 szavazó
Zala megye                       17,73 százalék    40 733 szavazó

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

 

A reggel 9 órai helyi adatokra visszatérve néhány gondolat erejéig

 

Dunaújváros hajszálra az országos átlagot, a 9,25 százalékot hozta, a szavazók száma 2833 volt addig. Legtöbben a Margaréta tagóvodában működő 16-os szavazókörben voksoltak, ott 10,03 százalék volt addig a voksolási hajlandóság.

Kiugróan magas volt a  részvételi arány a 4-es országgyűlési választókörzet többi településéhez viszonyítva Daruszentmiklóson, ahol 9 óráig az 1016 szavazásra jogosult polgár közül 106 járult az urnákhoz, ami a választópolgárok 10,43 százalékát teszi ki. Kisapostag ennél is erősebben kezdett: a választópolgárok 10,76 százaléka adta le szavazatát reggel kilencig.

 

 

Aki rászorul, segítséget kérhet a szavazáshoz


Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság, vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét veheti igénybe a voksoláshoz.

A szavazatszámláló bizottságok egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és - a törvény által előírt rendben - segítségnyújtás a választópolgároknak.
Például az írásképtelen választópolgár helyett - ennek a ténynek a feltüntetésével - a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket.
Szükség esetén - a választó befolyásolása nélkül - a szavazatszámláló bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.
Ha az olvasni nem tudó, vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.
A vakok és gyengénlátók Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassák le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár péntek délutánig igényelte.

Jegyzőkönyvet kell vezetni a rendkívüli eseményekről

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért, a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét.

A szavazatszámláló bizottság elnökének a rend fenntartása érdekében hozott intézkedése mindenkire kötelező.
A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamely tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki, áramszünet következik be a szavazóhelyiségben.
Rendkívüli eseménynek számít az is, ha tettlegesen bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagját, a választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a voksolásban, vagy inzultálja az szszb tagjait, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.
A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni: az egyik körbe azok tartoznak, amelyek az szszb elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik.
Vannak azonban olyan rendkívüli, elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottságnak a szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik, vagy bombariadó van.
Ilyen esetekben a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell, és a felfüggesztésről a helyi választási iroda vezetőjét tájékoztatni kell. Bombariadó esetén ki is kell üríteni a szavazóhelyiséget, és értesíteni kell a rendőrséget.

Rendkívüli események


A Nemzeti Választási Iroda www.valasztas.hu internetes tájékoztató oldalán is nyomon lehet követni a rendkívüli eseményeket. A vasárnapi népszavazáson egyelőre csak néhány rendkívüli eseményt rögzítettek: például Hevesvezekényben párperces áramszünet volt, Szekszárdon darázsrajzás miatt kellett felfüggeszteni néhány percre a szavazást, a főváros XV. kerületében pedig a szavazóhelyiség melletti közterületen gyanús csomagot találtak, ott a tűzszerészi átvizsgálás alatt szünetelt a szavazás. Rögzítették azt is, hogy Kiskunmajsán az egyik szszb-tag betegen jelent meg, és mivel az állapota rosszabbodott, ezért orvoshoz kellett vinni.

A Fejér megyei Velencén pedig a szavazatszámláló bizottság egyik megbízott tagja olyan öltözéket viselt, amely a választópolgárok akaratának befolyásolására alkalmas volt, őt a tagok felkérték, öltözzön át. Dunaújváros körzetében eddig nem történt rendkívüli esemény.

Nagyvenyimen Both György Both Áronnal együtt szavazott. A voksolás utáni kérdésre fontosnak tartották, hogy az emberek élhessenek véleményükkel a közös ügyekben.

 

Átlagos volt a délelőtti részvételi arány a városkörnyéki falvakban

A szavazóhelyiségek reggeli nyitásakor még alacsony volt a voksolási hajlandóság, a délelőtt azonban – ahogy várható is volt – meglódultak a számok. Daruszentmiklóson, Nagyvenyimen, Baracson és Kisapostagon jártunk...

Daruszentmiklós 1247 fős lakosságából 1016-an szavazhatnak. Délelőtt 9 óráig 106-an keresték fel a kijelölt három szavazókört. A községben általában az országos átlagot meghaladó részvételi arány   a jellemző – kaptuk az információt Pulainé Varga Gabriella jegyzőtől.

Daruszentmiklóson mindig az országos átlagot meghaladó a részvétel. Képünkön Horváth Hajnalka veszi át a szavazólapot.

Nagyvenyimen 3361 fő szerepel a listán. A délelőtti 9 órás adat szerint 9,58 %-os volt a látogatottság. A déli órákra általában csillapodik a mozgáskedv. Ebéd után azonban már időjárás függő lesz, mennyien jönnek el szavazni. Napsütés esetén akár egy cukrászdai betérő is indok lehet a szavazókedvhez – foglalta össze nem hivatalosan a korábbi választási tapasztalatokat Komjátiné Mádl Margit Nagyvenyim jegyzője. A nagyvenyimi iskola egyik szavazóköréből fiával kifelé tartó Both Györgyöt kérdeztük arról, miért tartja fontosnak a szavazáson való részvételt:

- Elsősorban a demokrácia biztosította jogunk érvényesítése miatt fontos a megjelenés. Ezt a jogot őseink és mi magunk is többször kiharcoltuk, tehát ezzel élni kell akkor is, ha nem egyezik a véleményünk – válaszolt röviden a délelőtti voksolás végén Both úr.

Nagyvenyimről Baracsra vezettet utunk, ahol négy szavazókörhöz 2892 főt regisztráltak a vasárnapi  referendumhoz. 11 órai adatok szerint 16,5 %-os volt a látogatottság. Templomoson 673 fő szerepel a jegyzékben, melyből szintén 11 órás adat szerint 97-en jelentek meg. Szavazó túránk utolsó állomásán Kisapostagot kerestük fel, ahol 1180 személy járulhat az urnák elé. Újfent délelőtt 11 órás információ alapján 20 %-ot meghaladta a szavazók száma.

Baracson - Templomoson Novák Róbertné  is leszavazott a délelőtt folyamán

 

A településeken beszerzett értesülések szerint a délutáni időszakban ismét nagyobb létszámra számítanak a szavazókörök.

Kisapostagon Dr. Szabóné Potornai Márta helyezett voksot az urnába

13 órai adatok

13 óráig a szavazásra jogosultak 23,56 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    21,8 százalék     67 875 szavazó
Bács-Kiskun megye                25,2 százalék     107 317 szavazó
Békés megye                      24,71 százalék    72 381 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       21,61 százalék    117 051 szavazó
Csongrád megye                   24,73 százalék    83 359 szavazó
Fejér megye                      24,45 százalék    84 441 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          25,91 százalék    93 356 szavazó
Hajdú-Bihar megye                23,48 százalék    101 915 szavazó
Heves megye                      25,45 százalék    62 671 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       24,25 százalék    75 422 szavazó
Komárom-Esztergom megye          23,44 százalék    58 366 szavazó
Nógrád megye                     24,73 százalék    39 945 szavazó
Pest megye                       24,16 százalék    240 500 szavazó
Somogy megye                     24,16 százalék    62 101 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     21,78 százalék    99 740 szavazó
Tolna megye                      24,18 százalék    45 248 szavazó
Vas megye                        25,7 százalék     53 475 szavazó
Veszprém megye                   24,89 százalék    72 307 szavazó
Zala megye                       25,22 százalék    57 918 szavazó

 

Helyi adatok

Dunaújvárosban 22,22 volt a részvételi arány a 13 órai adatok alapján, ami alatta maradt az országos átlagnak. Kisapostagon viszont kiugróan teljesített: a szavazásra jogosultak 27,97 százaléka járult az urnákhoz. A térséghez tartozó további települések adata a következő: Adony 20,29 százalék, Baracs, 21,58 százalék,  Daruszentmiklós 24,7 százalék, Előszállás 23,03 százalék. Kulcs 24,14 százalék, Mezőfalva 21,6 százalék, Nagykarácsony 22,4 százalék, Nagyvenyim 23,15 százalék, Perkáta 20,18, Rácalmás 24,43 százalék.

Gyöngyösi László dobja be szavazatát Rácalmáson az orvosi rendelőben lévő szavazókörben Fotó: Zsedrovits Enikő

 

Képviselői voks

Pintér Tamás országgyűlési képviselő 13 órakor adta le szavazatát a Lorántffy iskolában lévő szavazókörben. A voksolást követően tartott sajtótájékoztatójában elmondta a jobbikos képviselő, hogy a 11 órás eredményeket látva komoly aggodalommal követi a népszavazás menetét. A 16 százalékot meghaladó dunaújvárosi részvételi arányt problémaként érzékeli, mert a népszavazás nagyon fontos, meg kell védenünk hazánkat, Magyarországot. Erre kell mozgósítania mindenkinek. Komoly fegyver lesz Brüsszel kezében, ha a részvételi arány nem éri el az 50 százalék plusz egy szavazatot.

Pintér Tamás országgyűlési képviselő (Jobbik) szavazás közben a Lorántffy iskolában Fotó: Zsedrovits Enikő

 

 


15:52 Nem kedvez az időjárás a népszavazásnak a megyénkben, szép lassan mindenhol elered az eső.

Forrás: Időkép

16.15

Nem nagyon tódulnak

Dr. Sürü Renáta, a helyi választási iroda vezetője és dr. Bakos Károly, Fejér megye 04-es számú Országos Egyéni Választókerület Választási Bizottságának elnöke sajtótájékoztatón ismertette a 15 órai helyi eredményeket a városházán, 15.30 órakor.

Dr. Sürü Renáta bevezetőjében elmondta egyebek mellett azt is, hogy a város 47 szavazókörében közel 500-an segítik az összehangolt munkát, a népszavazás precíz lebonyolítását. Mozgóurnát 15 óráig lehetett igényelni, meglehetősen sokan éltek ezzel a lehetőséggel.

Dr. Bakos Károly a legfrissebb részvételi eredmény ismeretében mondta: „Nem nagyon tódulnak! Úgy látom, az előző választáshoz képest lassabban megy a szekér. Dunaújvárosban a részvételi arány 27,4 százalékos volt 15 órakor. Ez lassú csárdás. A hozzánk tartozó nyolc településen egy százalékkal magasabb volt a szavazási hajlandóság eddig, 28,12 százalék.” A választási iroda vezetője kiegészítette mindezt azzal, hogy rendkívüli esemény nem történt, egyetlen szavazókörből sem jeleztek problémát, az országos egyéni választókerületi választási bizottságnak egyetlen jogorvoslatban sem kellett döntenie.

 

15 órai országos adatok

15 óráig a szavazásra jogosultak 30,66 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Fejér megyében ennél magasabb, 31,6 százalék volt részvételi hajlandóság.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    28,61 százalék    89 097 szavazó
Bács-Kiskun megye                32,41 százalék    137 975 szavazó
Békés megye                      31,25 százalék    91 534 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       28,58 százalék    154 810 szavazó
Csongrád megye                   31,31 százalék    105 535 szavazó
Fejér megye                      31,6 százalék     109 127 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          34,77 százalék    125 252 szavazó
Hajdú-Bihar megye                30,03 százalék    130 372 szavazó
Heves megye                      32,8 százalék     80 782 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       30,46 százalék    94 735 szavazó
Komárom-Esztergom megye          30,82 százalék    76 742 szavazó
Nógrád megye                     32,06 százalék    51 787 szavazó
Pest megye                       30,84 százalék    307 036 szavazó
Somogy megye                     31,84 százalék    81 830 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     29,68 százalék    135 941 szavazó
Tolna megye                      31,91 százalék    59 716 szavazó
Vas megye                        35,45 százalék    73 752 szavazó
Veszprém megye                   33,01 százalék    95 896 szavazó
Zala megye                       34,18 százalék    78 511 szavazó

 

A 15 órai adatok szerint Mezőfalván 28 %-os, Baracson 27,35 %-os, Kisapostagon 34,24 %-os, Nagyvenyimen 29,19 %-os, Daruszentmiklóson 29.7 %-os részvételi arányt rögzítettek, tájékoztatott ezekről a településekről Horváth László kollégánk.

Baracson - Templomoson Novák Róbertné  is leszavazott a délelőtt folyamán

 

17: 46 - Mindnyájunknak el kell menni!

Dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője lakóhelyén, Nagyvenyimen szavazott az általános iskolában kialakított 4-es szavazókörben. A voksolást követően elmondta lapunknak:

- Az adatok ismeretében arra kérem a körzetemben lakó választópolgárokat, hogy a hátralévő időben legalább annyian járuljanak az urnákhoz, mint amennyien országszerte megtették azt 15 óráig! Szívem szerint a Kossuth-nótát idézem ezúttal is, ahogyan tettem azt az elmúlt hetekben, napokban  már több fórumon: „Mindnyájunknak el kell menni”.

Dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője lakóhelyén, Nagyvenyimen szavazott a feleségével, dr. Galambosné dr. Juhász Magdolnával közösen  Fotó: Zsedrovits Enikő

Mindössze 20 percről van szó, szenteljenek ennyit a vasárnap délutánjukból arra, hogy leadják népszavazási voksukat. Jövőnk a tét! Ez most hatványozottan érvényes! Már nincs sok időnk este hét óráig, a szavazókörök zárásáig!

 

18.15

A 17.30 órai legfrissebb országos adatok

A szavazásra jogosultak 39,88 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Fejér megye továbbra is meghaladja az országos átlagos 41,04 százalékkal

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    37,17 százalék    115 743 szavazó
Bács-Kiskun megye                42,16 százalék    179 500 szavazó
Békés megye                      39,71 százalék    116 315 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       37,85 százalék    205 011 szavazó
Csongrád megye                   40,43 százalék    136 253 szavazó
Fejér megye                      41,04 százalék    141 738 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          46,57 százalék    167 790 szavazó
Hajdú-Bihar megye                39,07 százalék    169 621 szavazó
Heves megye                      42,26 százalék    104 087 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       39,05 százalék    121 449 szavazó
Komárom-Esztergom megye          40,23 százalék    100 160 szavazó
Nógrád megye                     41,38 százalék    66 839 szavazó
Pest megye                       39,83 százalék    396 507 szavazó
Somogy megye                     41,02 százalék    105 422 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     40,31 százalék    184 628 szavazó
Tolna megye                      41,98 százalék    78 550 szavazó
Vas megye                        47,62 százalék    99 080 szavazó
Veszprém megye                   43,22 százalék    125 556 szavazó
Zala megye                       44,33 százalék    101 826 szavazó

 

Összehasonlítás az előző országos választások és népszavazások részvételi adataival

A mai, 2016-os kvótareferendum 17.30 órai részvételi adatait összehasonlítva a korábbi népszavazások azonos adataival elmondható: a 2008-as szintet sem éri el a voksolók száma, a 2014-es országgyűlési képviselőválasztáshoz képest pedig jóval alatta maradt.

Mint emlékezetes a 2008-as magyarországi népszavazást („szociális vagy háromigenes népszavazás”) a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj megszüntetése ügyében írta ki az országgyűlés. A szavazás nem várt magas részvétellel és mindhárom díj esetében az eltörlést támogató igen szavazatok 82 százalék körüli győzelmével zárult.  Akkor országosan a választópolgárok 46.33 százaléka szavazott 17.30 óráig, most ugyaneddig az időpontig 39.88 százalékos volt a részvétel.

A 2014-es országgyűlési képviselőválasztáson kimagaslóan nagy volt az aktivitás, akkor a szavazók 56.77 százaléka élt szavazati jogával 17.30 óráig.

 

Mi lesz a vége?

Ami pedig a végeredményt illeti a részvétel tekintetében: 2008-ban 50,51 százalékkal, 2014-ben pedig 61,73 százalékkal zártak 19 órakor. A mai végeredmény még nem ismert, viszont az MTI-ben megjelent közlemény szerint: „Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson” - jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, a testület vasárnapi ülésén.

 

Nem csak a szavazatok összeszámlálása az szszb feladata

A szavazatszámláló bizottságnak (szszb) a népszavazási voksok összeszámlálása előtt még több adminisztratív feladata van a szavazókör bezárása után.

A szavazóhelyiség bezárása után a szavazatszámláló bizottság (tekintettel arra, hogy az urnák felbontásáig még hosszú idő telik el) leragaszthatja az urnák nyílását urnazáró címkével.
Először megszámlálják és kötegekbe foglalják a fel nem használt szavazólapokat, és minden egyes kötegre ráírják, hogy fel nem használt szavazólapot tartalmaz, valamint a kötegben lévő szavazólapok számát. A kötegeket úgy kell lezárni, hogy azokból ne lehessen szavazólapot kivenni vagy abba beletenni.


Szintén megszámlálják az elrontott szavazólapokat, majd visszahelyezik a borítékba, amelyben gyűjtötték, és azt lezárják. A választás szavazóköri eredményéről készített jegyzőkönyvben fel kell tüntetni az elrontott szavazólapok számát.
Megszámlálják azt is, hányan szerepelnek a visszautasítottak jegyzékén, ezt szintén rögzítik a jegyzőkönyvben (azok a választók nem szavazhatnak, akiknek nincs érvényes személyazonosító okmányuk vagy nem írják alá a névjegyzéket). Ezután elcsomagolnak mindent a névjegyzék, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzéke és a szavazóköri jegyzőkönyvek kivételével. 
Összeszámlálják, hányan írták alá a névjegyzéket (azaz vették át a szavazólapjukat), hányan szerepelnek a mozgóurnát igénylők jegyzékén, és ezt is felvezetik a jegyzőkönyvre. Az urnákat csak ezek után bonthatják fel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!