Hírek

2014.08.04. 19:25

Népzene villanyhegedűvel

Az Infusion Triót már hallhatta a dunaújvárosi közönség a Magyar Táncok című táncszínházi előadásban. Ezúttal a Petőfi Művészeti Liget sorozatában - az eső lógó lába miatt - a színházteremben csak hangszereikkel álltak a közönség elé.

Balla Tibor

No meg fiatal koruk ellenére jelentős szakmai tudással. Merthogy a merész feldolgozásokkal előálló hármasról kevesen tudják, hogy nagyon is képzett muzsikusokról van szó. Farkas Izsák (elektronikus hegedű) a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, és 2005 óta játszik elektromos hegedűn. A Vígszínházban a Hegedűs a háztetőn című darabban a Hegedűs szerepét osztották rá, emellett számos jazz, rock és crossover formáció tagja. Zenésztársa, Simkó-Várnagy Mihály (elektromos cselló) szintén a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott cselló tanszakon, majd a kőbányai jazz szakiskolában basszusgitározni is megtanult. A Dohnányi Ernő szimfonikus zenekar szólamvezető csellistája, valamint számos jazz, rock és crossover formáció tagja. 2011-ben a Roland Loop világbajnokság kelet-európai döntőjében második helyezést ért el. A zenekar hangja, Weisz Nándor (elektronikus dob, ének) A Müncheni Zeneakadémián ütő tanszakon diplomázott, és azóta a Magyar Nemzeti Filharmonikus zenekar tagja. Számos jazz, folk, és pop formáció tagja. Tíz éve elektronikus zeneszerzéssel is foglalkozik. Ennek a termésnek egy részével ajándékozták meg közönségüket.

Már az elején leszögezik, minden élőben történik a színpadon, egy looperben vagyunk", vagyis amit a zenészek élőben játszanak, azt egy gombnyomással rögzítik, majd onnantól már a felvétel hallatszik, amire az esetek többségében egy újabb szólamot játszik fel az előadó, így sokszorozva meg önmagát. A zenekar az elektronikus dob, a különböző effekt pedálok, torzítók és looperek segítségével a rádiókból is jól ismert slágereket (többek közt Sting, U2, Michael Jackson, Prodigy, Chris Brown, Rihanna, Black Eyed Peas, Calvin Harris, Adele) és népdalfeldolgozásokat szólaltatott meg sajátos hangzásvilágban.

A feldolgozások és a saját szerzemények befogadásához erőteljes nyitottságra van szükség a közönség részéről, hiszen meglehetősen furcsa hatást kelt elsőre az A csitári hegyek alatt kezdetű népdal elektromos hangszereken, disco-ritmusra mantrázó dobgéppel.

A befogadásra képes közönség köreiben viszont óriási sikert aratott a formáció. A fiatal muzsikusok borítékolhatóan még nagyobb sikereknek néznek elébe, ahogy tovább fejlődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!