Hírek

2014.05.14. 19:40

A pentelei kúria városi kulturális központ lehet

A penteleiek rossz néven veszik, hogy penteli malomként került be a köztudatba a tervezett kulturális központjuk terve, holott a kúriában gyökerezik a településrész kulturális értéke – derült ki a szerdai lakossági fórumon.

Körmendi Erzsébet

Hingyi László önkormányzati képviselő szervezésében fórumon beszélték meg a penteleiek a Rudnyánszky-Mondbach-kúria és a hozzá tartozó terület fejlesztési elképzeléseit. A szervező, a rendezvényen résztvevő Szabó Imre főépítész, valamint a három építész-tervező Szabó Zsolt Róbert, Rétfalvi Donát és Kondor Tamás egyaránt kíváncsiak voltak arra, hogy a lakóknak mi a véleményük a tervezett fejlesztésekről, példának okáért milyenek képzelik el Pentele főterét.

Különleges látványt nyújt a Rudnyászky-Mondbach-kúria, illetve annak a Magyar út felőli főbejárata – ahogyan a tervezők megálmodták, előtte tágas utcafronti térrel. Rá sem lehet ismerni, ha megvalósul a fejlesztés. (Grafika: Cső Építésziroda)

Hingyi László bevezetőjében hangsúlyozta, igény volt a műemléki értékekkel bíró kúria visszaszerzésére, és sikerült az önkormányzatnak rövid időn belül visszavásárolnia. A képviselő megköszönte a civil szervezetek tagjainak és a városi cégeknek, hogy segítettek rendbetenni az elhanyagolt területet. Majd elmondta: az önkormányzat megvásárolta és elbontatja az utcafronton, a főkapunál lévő faházbódét, elköltöztetik a trafóházat, és a buszmegálló is odébb kerül.

Később kiderült, hogy a hősi emlékmű áthelyezését is messzemenőkig támogatnák a penteleiek, ahogyan hozzászólásában Szabó Terézia fogalmazott: a halottaknak megszentelt földben, a temetőben van a helyük.

A tervekről Kondor Tamás tájékoztatta a lakókat a tegnapi fórumon. Háttérben, az asztalnál Szabó Zsolt Róbert, Szabó Imre és Hingyi László (Fotó: Ónodi Zoltán)

Szabó Zsolt Róbert történelmi visszatekintése után Kondor Tamás főtervező mutatta be fotókon és videón az elképzeléseket. Elmondta például, hogy a kúria és a malom közötti placcon alakíthatnák ki Pentele főterét, ami a magyar és a Petőfi út felől egyaránt megközelíthető lenne. Az építési engedélyt az első beruházási ütemre, a kúriára és a környékére kérték, az egykori istállók, a malom és a fölötte lévő terület a Tescoig terjed, az utóbbit szállodának vagy lakóövezetnek ajánlanák befektetőknek. Szabó Imre főépítész a megvalósítás pályázati lehetőségeiről beszélt.

A hozzászólók és az előadók között történelmi értekezés alakult ki, illetve többen elmondták véleményüket a fenntarthatóságról. A projekt elnevezését illetően három javaslat kerül a közgyűlés elé: Pentele Kulturális Központ, Pentele-kúria, valamint a köztudatban élő régi név, a Rudnyánszky-Mondbach-kúria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!