2013.05.31. 20:02
Nincs benne E - Befőzések könyve, akár mindennapra
Dunaújváros - Elkészült a PLT új receptgyűjteménye, a könyvből számos remek konyhai tipp leshető el - olvasóinktól.
A jelen leveskockás, mélyfagyasztott, ízfokozós és egyéb mellékekkel terhelt világában talán csak néhány dolog maradt, ami még a tisztes konyhára emlékezteti a magára valamit is adó fogyasztó-főző embert: a spájz. Kamrája, spájza pedig annak van, akinek van mivel kibélelnie a fent említett helyiségben felszerelt polcokat.
A rutinos főzőember természetesen a kamrában lakik, azt építi, gondozza, nem pedig a könnyed műfajok szerelmeseinek szánt nappalit. Akinek jó kamrája van, az boldog és elégedett ember lehet. Mert a kamra és az abban elvermelt befőttek, savanyúk, kompótok, szörpök, lekvárok jelentik a jövőt. Konkrétan: lesz mit enni télen is. Minderre pedig a felkészülést már most meg kell kezdenünk!
A Befőzések könyvének szerkesztői: Rabi Lajosné, Kiss Imréné, Kovács Krisztina, Szabó Sándorné és Kerlang Ferencné – kamraépítők! (Fotó: Lázár Zsolt)
A felkészüléshez pedig remek szakmai alapot, sőt, biztos bázist jelenthet a Pannon Lapok Társaságának új receptgyűjteménye: a Befőzések könyve. Hiánypótló munka, hiszen épp úgy megtaláljuk benne a tökéletes paprikalekvár receptjét, mint a roppanós és mindig bajnok kovászos uborkáét. Sőt, arra is választ kaphatunk, miként készíthetünk házilag leveskockát.
Nincs benne "E"! - jellemezte az új szakácskönyvet és a benne olvasható házi savanyúságok, befőttek és lekvárok alapállását a könyv egyik szerzője, aki azt is elárulta, évente közel négyszáz liter savanyúságot készít, és februárban már szűkös adagokat kell kiosztani a betérő gyermekeknek, unokáknak és rokonoknak.
Mint a Befőzések könyvének előszavában lapunk stratégiai ügyvezető igazgatója, egyben lelkes konyhai kísérletező, Kázmér Judit említi: a befőzés nem más, mint az üvegbe zárt nyár.
Bár e sorok írása közben épp hűvösebb arcát mutatja a nyár, azért a befőzés most kezdődik. Mint egyik szerzőnk fogalmazott: május közepétől október végéig tart a befőzési szezon, és nincs megállás.
Ha a Pannon Lapok Társasága szakácskönyv-sorozatának új kötete bizalmat keltett, számos újdonsággal találkozhatnak. Lássuk: miként készülhet a fügekolbász és az alma-paradicsom lekvár, vagy mi is a titka a bakonyi mézes paprikának?
Az utóbbi években számos remek és a mindennapok konyhájában is remekül használható szakácskönyvet jelentetett meg lapcsoportunk, ám a Befőzések könyvének valóban ott a helye minden konyhapulton, ahol érték a kamrából kiemelt natúr lecsó, vagy örömet jelent, hogy az unokáknak készített remegős szalagos fánkot egy kiváló, héjával eltett sárgabarack lekvárral kínálják...