Hírek

2014.04.13. 17:45

Terjednek a szúnyogok, kullancsok okozta fertőzések

Ma már az erdei kirándulás sem lehet teljesen felhőtlen: a vérszívók komoly veszélyt jelentenek emberre, állatra egyaránt. Védekezzünk ellenük!

S. Töttő Rita

A kullancsok a fűben is leselkednek: Finta Judit és Tőgl Tibor épp ezért óvatosak séta közben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén is április 7-én ünnepelte az Egészség Világnapját. Idén a vérszívó ízeltlábúak, azaz szúnyogok, kullancsok útján terjedő betegségekre szeretnék felhívni a figyelmet, mert világszerte évente több mint egy milliárd ember fertőződik meg, és ebből 1 millió ember meghal a vérszívó ízeltlábúak útján terjesztett betegségek következtében. Ezért az idei Világnap jelmondata a Kis csípés nagy veszély .

A WHO és az ÁNTSZ adatai szerint az európai embereket sem kímélik a vérszívók útján terjedő betegségek: évente 77 ezer európai lakos betegedett meg szúnyogok, törpeszúnyogok és kullancsok csípése miatt.

Müller Cecília, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője pedig hozzátette: ma már pillanatok alatt bejuthatnak az országba olyan egzotikus betegségek is, amelyek régebben alig. A gyakorta utazók napok, hetek alatt megfordulhatnak egy-egy távoli országban, ahonnan például a chikungunya-lázat okozó betegséggel térhetnek haza, de újra megjelentek az Európából több mint 60 éve eltűnt dengue-láz helyi átvitellel terjedő esetei is. A helyi szinten megjelenő malária felszámolása terén elért gyors előrelépés ellenére az elmúlt években helyi járványokról számoltak be, és továbbra is magas a behurcolt esetek száma - állítja az ÁNTSZ.

S további rossz hír a kirándulni szeretőknek: a régiónkban régóta jelen levő egyes betegségek például a leishmaniázis és a Lyme-kór egészségügyi hatása és földrajzi elterjedése szintén nőtt.

- Egyértelmű a figyelmeztető jelzés az Európai Régió számára, hogy a vérszívók útján terjedő betegségek a következő években terjedhetnek és intenzívebbé válhatnak. Ezt a globalizált utazás és kereskedelem, valamint a növekvő európai urbanizáció és a klímaváltozás teszik lehetővé - mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

Müller Cecília mindenképpen javasolja ezért például a háziorvosoknál kapható, legelterjedtebb kullancsfertőzés megelőzésére szolgáló védőoltás sorozatot, de kirándulás előtt fizikailag is érdemes felkészülni a védekezésre.

Elsősorban bokánál, csuklónál és nyaknál zárt ruházat viselése javasolt, mert így nehezebben jutnak el a vérszívók a csupasz bőrfelülethez. Néhány óránként érdemes újrakenni a szúnyogok és kullancsok elriasztására szolgáló termékeket, hogy hatékonyak maradjanak. A túra végén tartsunk kullancsvizitet , és ne feledjük ki a hajas fejbőrt sem az átvizsgálás során - hangsúlyozza a szakember, aki szerint nem kell aggódni akkor sem, ha kullancsot találtunk a bőrbe fúródva, mert nem azonnal, csak hosszú órák elteltével kezdenek el fertőzni ezek a vérszívók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!