Hírek

2014.04.22. 16:25

Nívós bormustra Tasson

A Tassi Darányi Ignác Borlovagrend szombaton a második alkalommal rendezte meg névadójáról elnevezett borversenyét.

Szabó Szabolcs

Munkában a borverseny zsűrije. Képünk bal oldalán Vorák József a házigazda tassi Darányi Ignác Borlovagrend egyik alapítója

A Darányi Ignác Borlovagrend borversenyét Németh Gábor Tass község polgármester, a borlovagrend ceremóniamestere nyitotta meg szombaton reggel a Faluházban. Németh a DH-nak elmondta, az egykori földművelési miniszter a borlovagrend névadója mellett a tavaly decemberben elhunyt Bíró Máriára, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkárára is emlékeztek. Bíró Mária tiszteletére rozé bor kategóriában egy vándordíjat is alapítottak a szervezők. A rozé borok versenyében összegyűlt nevezési díjat pedig jótékonysági célra ajánlották fel. A szombati bormustrára, ország szinte valamennyi borvidékéről érkeztek minták. A nevezett 165 borminta között többet nagyarany és arany minősítéssel jutalmazott a verseny zsűrije.

Az ítészbizottság tagja volt többek között Béleczki Mihály, a MBOSZ szakmai bizottságának elnöke, a Kiskőrösi Gondűző Borrend nagymestere, Gálné Dignisz Éva, aki 2013-ban vehette át az Év Bortermelője címet és Dr. Németh Krisztina a Kunsági Női Borrend elnöke, a zsűri rosé kategória bíráló bizottságának elnöke, valamint Vorák József a Darányi Ignác Borlovagrend egyik alapítója, nagymester, aki a tassi borverseny hagyományairól is beszélt lapunknak

- Tavaly áprilisában, névadónk halálának 86. évfordulójára szerveztük az első borversenyt. Friss borrend a miénk, és úgy gondoltuk a a versennyel egyben egy hagyányot is teremtünk. Most a második borversenyünket üljük, Ezúttal 165 bormintánk jött össze az ország minden területéről, amelyeket, vörös, fehér és rozé kategóriákba soroltunk, természetesen évjárat megkötése nélkül. A borrendünk az tassi, itt alapítottuk ezt a borrendet, aminek érdekessége az, hogy Magyarországon elsőként olyan területen alakult borrend, amelynek területén csak volt szőlő. Célkitűzésünk, hogy ezt az állapotot szeretnénk visszaállítani. Talán kevesen tudják, de e múlt század elején Magyarországon az írások alapján itt közel száz hektár szőlőn gazdálkodtak az emberek, ami a téeszesítés során megszűnt.

Vorák Józsefet arról is faggattuk, miért pont itt kezdeményezted a borrend alapítását?

- Itt születtem Tasson, itt fertőződtem a szőlőnek az ízével és a bor illatával és úgy gondoltam, hogy itt alakítom meg a következő borrendemet.

Önnel nem csak itt találkozunk, hanem Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Dunavecsén, Solton is.

- Igen, elkötelezettje vagyok a jó magyar bornak.

(Gálné Dignisz Évával, a Év Bortermelőjével készült interjúnkat  csütörtökön olvashatják )

Címkék#bőr#Tass

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!