Hírek

2013.06.24. 15:15

Nomádok és lovasok Daruszentmiklóson

A Szent Iván éjhez kapcsolódó tüzes programok, temperamentum jellemezte Daruszentmiklós pénteken és szombaton zajló nomádos napjait.

Rankasz Brigitta

A II. Nomád Napok fő szervezője a Magyar Hagyományőrző Lovas Egyesület volt. A rendezvény idén a pályázati lehetőségből szervezett napközis táborhoz – vagyis főként a gyermekek igényeihez – igazodott.

Már csütörtökön este interaktív feladattal, a jurta építéssel melegítettek be a résztvevők a Benedek Elek Általános Iskola parkjában. Pénteken délelőtt népi játszóház, több alkalommal ostoros bemutató és ostorpattogtatás fokozta a hangulatot. A délutáni fogathajtó verseny első helyezettje Farkas Balázs lett, második Horváth István, harmadik Ferenczi István. Szombaton folytatódott a programok kavalkádja. Teli volt az udvar látogatókkal, családokkal, minden generáció képviseltette magát. Eljöttek Bölcskéről és Soltról a helyi hagyományőrzők barátai, és látványos bemutatót tartottak többször is a csikós virtus elemeiből: ostorpattogtatás, lóültetés, kendőtépés. A vállalkozó szellemű gyermekek is felkerülhettek a lovak hátára.

Fotók: Rankasz Brigitta

A harcművészeti bemutatót az Iloncsuk /Kígyócska/ Szabadcsapat Egyesület tagjai tartották, akik Kunszentmiklósról érkeztek és Közép Európa több táján jártak már. Színes öltözékük és előadásuk a magyarságba szervesen beépült kunok tárgyi és szellemi kultúráját, azok fegyverzetét és viseletét, harci módozatait mutatta be.

A daruszentmiklósi Falulánc Szövetség bográcsban főtt pusztapörköltet tálalt ebédre. Az íjászat a nap folyamán többször is előtérbe került: a csapatverseny fődíját a Királyok Íjászai kapták.

A délutánt gyermekkoncert színesítette, a közös éneklésről, a jó hangulatról a népszerű Bóbita együttes gondoskodott. Az esti programban már a tűzé volt a főszerep, szalonnasütés, tüzes íjászat zárta a nomádos napot.

Az önkormányzat, civil szervezetek, pedagógusok, a darusiak közös sikere a tábor és a nomád buli, amely óriási élmény volt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!