Hírek

2017.07.20. 17:25

Száz éve élünk parlagfűvel - Az allergia népbetegséggé vált

Gondoljunk az allergiától szenvedőkre vagy a pénztárcánkra: ez máris két komoly ok, hogy irtsuk a parlagfüvet!

DH-információ

Alig száz éve jutott el hazánkba is a parlagfű, ami talán a leggyötrőbb allergiát okozza kicsiknek, nagyoknak.

Száz éve még azt se tudták mifelénk, hogy egyáltalán létezik a parlagfű – mára viszont a kertészkedő, gazdálkodó és allergiára hajlamos emberek legnagyobb ellenségévé vált. Kiirtani szinte lehetetlen, a virágpora okozta allergiát gyógyítani ugyancsak. Levágni és elkerülni: ez a két dolog, ami biztos megoldást jelent a parlagfűvel szemben. Az idő pedig eljött: július elsejétől kezdve az idevágó törvények és rendelkezések értelmében kíméletlenül és keményen büntetik azokat a földtulajdonosokat, akik elmulasztják a védekezést a parlagfűvel szemben. A felderítés érdekében akár helikoptert is bevetnek a hatóságok, mint például a tavalyi nyáron Fejér megyében is történt. Figyeljünk oda!

A parlagfű (Ambrosia) eredetileg Amerikában honos gyomnövény, amely emberi közvetítéssel, például áruszállítással jutott el ma már szinte minden földrészre.

Gazdálkodóknak és allergiásoknak aligha kell bemutatni a szerfölött életképes, rendkívül gyorsan szaporodó és ellenálló növényt, amelyet szinte lehetetlen végleg kiirtani, ha már egyszer valahol felütötte a fejét.

Ambróziának: az istenek eledelének nevezik, de nem az. A parlagfű a legagresszívebb gyomok egyike!

Nem csak ellenálló- és tűrőképessége miatt, hanem azért is, mert egy közepes növény több ezer vagy akár tízezer magot is képes érlelni, a virág pora akár száz kilométeres távolságokra is eljut a széllel. A mélyebben fekvő magok akár harminc-negyven évig is termőképesek maradnak.

Leginkább gondozatlan, elvadult területeken üti fel a fejét, nemcsak a szárazságot viseli jól, hanem ellenálló a gyomirtó szerekkel szemben is. Igénytelen a talajokat illetően és nincs természetes versenytársa.

Mindezért a Magyarországon elterjedt háromszázötven féle gyomnövény közül mára a legelterjedtebbé vált, miközben az 1970-es évekig gyakorlatilag ismeretlen volt.

Talán ezért büntetik rendkívül szigorúan, ha a parlagfüvet nem irtja a mezőgazdasági gazdálkodó vagy akár a kiskert-tulajdonos.

A legerősebb ellenszere: a kasza, valamint a tarlók kezelése, beszántása.

S figyelem: elég, ha a kerttulajdonos "csak" egy-két évig nem megy ki a telkére: bizony elátkozza a hanyagságát, mire végre úrrá lesz az elszaporodott parlagfüvön - ha egyáltalán sikerül neki...

A Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala felhívja a termőföld tulajdonosok és földhasználók figyelmét arra, hogy a törvényi előírások szerint 2017. július 1. napjától megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek felderítése.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ha az ingatlanügyi hatóság által végzett helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a földhasználó nem tett eleget e kötelezettségének, külterületen a terület fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatala elrendeli a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírság, valamint a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek megfizetésére kötelezi a mulasztót.

A parlagfű gyors fejlődése a betakarított kalászos tarlókon különösen jellemző, ezért a tarlóhántás időben és megfelelő minőségben való elvégzése a legjobb módja a szankciók elkerülésének. A nem művelt, ugaroltatott területek, illetve a nem megfelelően gyomirtott kapásnövény-kultúrák, a táblaszélek, a mezsgyék a parlagfű fertőzöttségnek szintén erősen kitett területek, ezért ezeknek a földeknek a gyommentesítésére is nagy figyelmet kell fordítani ebben az időszakban.

Körmendi Vivien

Komáromi Roland

Kaminsky Ágnes



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!