Hírek

2013.10.28. 16:01

A közeli napokban akár száz emberre is nőhet a falevélsöprők száma

Dunaújváros - Legyen bár mégoly szép is az ősz, a lehulló avar sok kellemetlenséget okoz. Eltakarítása sem egyszerű...

Pekarek János

Ezekben a hetekben igazán csak a kisgyerekek szeretnek sétálni az utcán: van mit rugdosniuk. Nincs olyan járda, gyalogátkelőhely, parkoló, tér, parkrészlet, amit ne borítana vastagon a lehullott őszi avar.

Nem panaszkodhatunk, hiszen őszidőn ez elkerülhetetlen jelenség s még azt sem állíthatjuk, hogy a takarítással megbízott cég, ez esetben a DVG. Zrt. ne igyekezne eltakarítani a lehullott leveleket az utunkból.

Mi több: ez alkalomból ismét láthatunk valamennyit ez egykor oly híres dunaújvárosi összefogásból is: lakók, házmegbízottak, közös képviselők, szerződtetett lépcsőháztakarítók is megteszik a magukét.

A helyzet azonban úgy áll (tegnap kipróbáltam), hogy ha az ember délelőtt végigsétál valamely úton a zöldmellényes utcai falevélsöprögetők előtt, bármely tetszés szerinti ponton visszafordulva öt percen belül ugyanúgy bokáig jár az avarban, mintha nem is takarítottak volna.

Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója kérdésünkre azt válaszolta: összetettebb feladat a vártnál az avartakarítás. A cégnek kell minden útpadkát, járdát, teret megtisztítani a lehullott levelektől, s természetesen ilyenkor sem kerülik el az utcára hullott szemetet.

Ezt részben kézi erővel, közfoglalkoztatottak részvételével végzik.

Mégpedig változó létszámban: általában nyolc, tíz ember dolgozik ezen azonban ezekben a hetekben, jelesül hétfőn is az utcasöprögetők száma megközelítette a negyven főt, és a következő napokban várható a további létszámbővülés.

Az elnök-vezérigazgató szerint akár száz ember is bekerülhet ebbe a feladatkörbe bár az előírt oktatás miatt nem biztos, hogy egyszerre pontosan száz főt számolhatnánk össze az utcákon.

Megjegyezhetjük azonban, hogy még a száz ember munkaereje is kevésnek bizonyulhat a városban, mivel a nagyterületű, összefüggő zöldfelületeken irgalmatlan mennyiségű lehullott falevél keletkezik.

Ehhez hozzátenném, hogy egy ismerősöm szerint egy lombhullató fa egy négyzetméterre akár több tucatnyi köbméternyi avart is képes termelni: a fa fajtátjától, korától, azaz méretétől és az időjárástól függően.

Mádai Balázs is említi az időjárást, amit mi, utcai sétálók hajlamosak vagyunk kihagyni a számításból. Ha ugyanis a mostanihoz hasonlóan enyhe az ősz, akkor sokáig elhúzódik a lombhullatás míg egy-két hajnali mínuszokkal záruló éjszaka végleg lezárná ezt a kérdést...

Akkor ugyanis egyszerre hullanának le a levelek.

Nos, a kézi munkaerő mellett a városi parkfenntartók öt munkagépe is dolgozik az avargyűjtésen. Így is nehezen győzik. Az összegyűjtött avart egyébként a Partvédelmi Vállalat gyűjtőhelyére szállítják, s ott kezelik, mondta Mádai Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!