Hírek

2017.07.26. 14:40

Nyár, történelemmel spékelve - Különleges programok Dunaföldváron

DUNAFÖLDVÁR Az elmúlt hét péntekjén egy csoport gyermek játszott a nemrég felújított dunaföldvári tájház előtt.

L. Mészáros Irma

Talán majdnem úgy, mint jó száz évvel ezelőtt. S gyerekzsivaj töltötte be a parasztudvart is. Két nagy fazékban rotyogott a paprikás krumpli, némi segítséggel ügyes gyerekkezek készítették a kapros-túrós lepényt.

Ottjártunkkor már nagyon várták a fiúk-lányok az ebédet. Ők a történelemtábor résztvevői, akik ebéd után még íjászkodtak is a Dunaföldvári Hagyományőrző Íjász Egylet tagjainak irányításával.

Czompó Hanna teszi a tésztára a kapros túrót
Fotó: L. Mészáros Irma

Évek óta sikeres az a történelmi tábor, amelyet Fafkáné Simon Ildikó, a Művelődési Központ munkatársa vezetésével szerveznek. Segítőtársa az idén is Szabó Szabolcsné Betti, diákként társult hozzájuk két leendő pedagógus, Hegedűs Dóra tanító szakos főiskolai hallgató és Mondovics Miléna pécsi bölcsész egyetemista.

Július 10-től öt napon át huszonkét gyermek ismerkedett Dunaföldvár helytörténetével, a paraszti életmóddal és a hagyományos kultúrával. Ennek keretében az Ispánházban tartott kézműves-foglalkozásokon a szalmacsuhé tárgyak készítésébe, az agyagozás és a szövés technikájába kóstoltak bele. Megismerték a legfontosabb gyógynövényeket. A Duna-parton gyűjtöttek is, majd szép kis gyógynövény-könyvet készítettek.

Másnap végigjárták a város templomait, kápolnáit. Minden szakrális helyhez valamiféle feladat, játék kapcsolódott: hol puzzle-t kellett kirakniuk, hol kvízjátékot vagy keresztrejtvényt kellett megoldaniuk. Pénteken a napot a tavasszal átadott tájházban töltötték. Néhányan látták már tavaly a felújítás előtt a romos parasztházat, s most felfedezhették, mivé lett.

Tepsibe kerül a tészta - Fafkáné Simon Ildikó a gyerekekkel 
Fotó: L. Mészáros Irma

A nagy kánikulában persze jutott idő pihenésre is: a mesesarokban Fekete István-történetet hallgattak, délutánonként felfrissültek a strand vizében.

A gyerekek többsége nagyon élvezte a programokat, de a táborszervező úgy látja, egyre nehezebb az alsó tagozatos gyerekekkel, mert fejletlenebb a manuális készségük, s hiányzik belőlük még a játékokban is a szabálykövetés és feladatteljesítés igénye. Talán éppen ezért van szükség ezekre a táborokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!