Hírek

2011.07.02. 02:29

Nyári ízvadászat - olvasóinkkal

A Pannon Lapok Társasága újabb sikergyanús kötettel folytatja a gyorsan népszerűvé vált receptkönyv-sorozatát, a napokban megjelent új kiadvány, a Könnyű, nyári ízek könyve 199, minden eddiginél több, olvasóink által beküldött receptet tartalmaz. Érdemes kipróbálni - mindegyiket!

Dunaújvárosi Hírlap

- A könnyű nyári ételek könyve is az olvasóinkkal folytatott interaktív kapcsolat kézzelfogható eredménye - mondta el lapunknak Kázmér Judit, a társaság ügyvezető igazgatója. - Ezúttal külön örömünkre szolgált, hogy nemcsak nőktől, háziasszonyoktól, hanem minden eddiginél több férfi olvasónktól is érkeztek nagyon jó receptek. A többes szám nem véletlen, hiszen vannak, akik már visszatérő résztvevői a könyvsorozatnak, már az előzőekben is szerepeltek ételeik, mint például Baricza Tibornénak és Simon Antalnénak. A könyvbe bekerülő fogásokat szakértő zsűri választotta ki - Györei István, a tapolcai Gabriella Hotel és Étterem séfje vezetésével - mintegy hatszáz beérkezett receptből. Ezeket tesztelték , azaz az étteremben elkészítették, a könyvben látható ínycsiklandó fotók ekkor készültek.

- Bízunk benne, hogy az előzőhöz hasonlóan a nyári ízek könyve is sikeres lesz, hiszen ugyanazon értékalapelvek szerint szerkesztettük - hangsúlyozta Kázmér Judit. - Azt hiszem, az egyik titok abban rejlik, hogy ezeket az ételeket bárki elkészítheti, kezdő és gyakorló háziasszonyoknak és főzni szerető férfiaknak egyaránt ajánlhatók. A másik, hogy receptkönyveink a helyi sajátosságokat gyűjtik össze, főként a helyi és az adott szezonra jellemző alapanyagokat használják fel és rendkívül igényes kivitelben, egyedi képet adnak a dunántúli gasztronómia élő hagyományairól is. Számunkra ez külön érték, hiszen a Pannon Lapok Társasága küldetésének tartja a vidék, a helyi hagyományok megőrzését és bemutatását. A jól használható, egyszerű hétköznapi és vendégváró ötleteket egyaránt tartalmazó kötet valóban a nyár jellemzően dunántúli ízeit tálalja elénk, egyebek közt zöldségekkel, gyümölcsökkel gazdagítja a nyári, általában amúgy is könnyebb étkezési szokásainkat. Számos új, a modern gasztronómiai trendeknek megfelelő, különleges receptet is találunk - mint például a cukkini-, az édeskömény-saláta, vagy a balatoni fogasfilé dinnyemártásban -, amelyek a családi asztalt, a megszokott ételeket változatosabbá, színesebbé tehetik. A PLT ügyfélszolgálatain és a kézbesítőknél megvásárolható, illetve megrendelhető könyv 130 oldalnyi receptet tartalmaz és 1990 forintba kerül,

- Az olvasóink által beküldött receptek összegyűjtése és közreadása rendkívül jó ötletnek bizonyult és továbbra is biztatunk mindenkit, mert nem hagyjuk abba - emelte ki a PLT ügyvezető igazgatója. - Tulajdonképpen csupán a nyári ízekből, a mostani kötetbe érkezett receptekkel akár egy újabb könyvet is meg tudnánk tölteni, de már a következő kiadványt készítjük elő. A Hal- és vadételek könyvének megjelentetését ősz elejére tervezzük, és már most több mint hétszáz olvasói recept közül válogathatunk.

Az ételajánlatok között megtalálható lesz majd a fenséges tejfölös-mustáros tűzdelt vadlibapástétom is Baricza Tibor konyhájából és tollából, aki ezúttal feleségét kísérte el laptársunk szerkesztőségébe, az új kötet szerzőit egy-egy példánnyal jutalmazó kis ünnepségre. Feleségét barátaik és ismerőseik már valóságos bestseller-szerzőként tartják számon, hiszen mindegyik receptkönyvünkben megtalálhatók finomabbnál finomabb ételkölteményei, amelyeket ők is kíváncsian próbálnak ki.

Borostyán Ibolya nem volt rest frissen készített, mennyei cseresznyés-jostás pitével megörvendeztetni bennünket és társszerzőit. Egy nagymamának muszáj érteni a konyhaművészethez, árulta el.

- Depresszió és stressz ellen a konyhai tevékenykedés a legjobb gyógyszer - mondta, majd elmesélte, hogy nem csak elkészíteni szereti az újdonságokat, de újabban egy gasztroblogba küldi be az ételfotókat és a recepteket, ahol is százhúsz beküldött recepttel jelenleg második helyezett a toplistán! Nem utolsós orban pedig világraszóló pogácsarecept-gyűjteményt birtokol. Míg édesanyja, Raffai Viktorné a hagyományos ízek kedvelője, leánya Elvira bátrabban próbál ki új ízeket és társít szokatlan alapanyagokat. Érdemes elővenni a hajdinát, a kölest, az amarántot, remekül lehet velük húsokat lazítani, javasolja.

Minden recept mögött van egy-egy történet, a megsárgult füzetlapokra írt családi szakácskönyv pedig kész regény. Kéri Jánosné olvasónk kiváló receptje, a csirke szőlősgazda módra például a több generáción át gyűjtött családi receptes könyvének egy kiváló darabja. Az ételről és beküldőjéről mindent elárul, hogy egy budapesti szállodában a séf arra kérte olvasónkat, személyesen ő készítse el a hotel konyháján ételremekét. Kéri Jánosné egyébiránt maga is könyvkiadás előtt áll, arra készül, hogy közreadja receptkincsestárát.

- A gasztronómián keresztül kultúrákat, országokat ismerhetünk meg és emellett a terített asztalnál örömet okozunk szeretteinknek is - mondja Domonyik Józsefné dunaújvárosi olvasónk, aki szintén keresi a különleges recepteket, és mint fogalmaz: a jó receptek élnek, kézről-kézre járva formálódnak alakulnak, így születnek egy-egy régi tradícióból kiindulva újabb és újabb finomságok.

A Könnyű, nyári ételek receptversenyének nyertese, a kisapostagi Kovács Sándorné Erzsike is természetesen imád sütni, főzni, ám főként az édes ízekért rajong. A PLT receptversenyére egy valódi könnyű nyári menüvel nevezett, s nyerte meg vele az azóta már üzembe is állított gázos grillsütőt.

A könnyű ételek gyűjteményét most nagy haszonnal forgathatjuk, hiszen beköszöntött a grillszezon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!