Hírek

2016.06.30. 18:25

Nyári munka diákoknak: vannak jól fizető állások, de kevés a hely

Dunaújváros - Vakációban dolgozni: kényes kérdés. Vagy inkább: pénzkérdés. Vannak jól fizető állások, de kevés a hely.

Pekarek János

Akár havi háromszázezer forintot is kereshetnek a diákok a nyáron - írja az egyik, talán legidőszerűbb kérdésről, a vakációzó diákság nyári munkájáról a faktor című internetes lap. A legnépszerűbb állásokat hamar betöltik, és egyre több cég keres nyelv- és szaktudással rendelkező fiatalokat. Hétszáz forintos órabér alatt azonban kevés diák vállal munkát - ezt már a Népszava teszi hozzá.

A diákok több szempontot is figyelembe vesznek a nyári munkánál, az első azonban a pénz. Összetettebb, nagyobb szakmai tudást igénylő munkáknál akár az ezer-ezerötszáz forintot is megkaphatják a diákok óránként. Ezek a feladatok rendszerint a mérnök-informatikus, PHP-fejlesztő, fordító pozíciókban léteznek.

Az átlagos diáknak, különösen, ha középiskolás és mondjuk dunaújvárosi vagy környékbeli, ennél lényegesen kevesebbel kell beérnie. A Meló-Diák Kft. déli régiós iskolaszövetkezeténél érdeklődve azt tudtuk meg, hogy a fizetés természetesen cégtől és munkakörtől függ. Mivel azonban a városban és környékén főként árufeltöltő, pénztáros munkakörökre keresnek 16. évüket betöltött fiatalokat, a fizetés meg sem közelíti az ezer forintos órabért.

Tavaly is sokan segítettek az üzemeltetőnek rendben tartani a városi temetőt: hétfőn kezdődik ez a nyári munka is a diákoknak

Most kezdődnek a tipikusan nyári idénymunkák, mint a gyümölcsszedés, a konyhai kisegítés. Ezekre is várnak jelentkezőket, és a jelek szerint lesznek is vállalkozók e faladatokra: az iskolaszövetkezet irodáját naponta átlagosan hatvan, többnyire húszévesnél fiatalabb diák keresi fel, s közülük tizenöt-húszan fel is iratkoznak, munkára várva.

Különlegesség, ha egy cég középfokú angoltudással rendelkező fiatalt keres, vagy éppen műszaki rajzolókat, esetleg hostesseket. Többnyire azonban szórólapozás, kérdőívezés a jellemző munka az eddig említetteken kívül, tudtuk meg Megyesi Balázs mentortól a Meló-Diák helyi irodájában.

Hétfőn kezdődik az a városban megszokott nyári munka, amire diákokat szerződtetnek a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft.-nél, mondta Hosszú János, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Kéthetenkénti váltásban átlagosan kilenc-tíz gyerek végezhet kertészeti munkát a városi temetőben, napi hat bórában, 450 forintos órabérért. Később, a nyári szakmai gyakorlatok befejeződése után, a járási hivatal foglalkoztatási osztályával és a helyi önkormányzattal együttműködve napi négyórás munkaidőben játszótereket takarítanak majd a jelentkezők, mintegy tíz-tizenöten, egy hónapon át.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!