Hírek

2017.04.17. 20:20

Nyári tábor az Adrián? Kölcsönös látogatások zombori iskolásokkal

Dunaújváros- Ha jól tanulsz, a tengerparton nyaralhatsz: akár ezt a mottót is választhatná a Szilágyi szakköre. Sikeresen működik egy szerb-horvát nyelvi szakkör a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet tagiskolájában.

Pekarek János

Annyira, hogy már új, hazai és külföldi kapcsolatokra is szert tettek a kisdiákok és vezetőik. Az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, illetve a horvát állam több pályázat lehetőségét is megcsillantotta előttük, könyvek vásárlására, illetve jövő évi, nyári, tengerparti táborozásra is - és a szilágyis diákok elhatározott szándéka, hogy e lehetőségekkel élni fognak. Emellett egy zombori általános iskolával is felvették a kapcsolatot: májusban több dunaújvárosi diák látogat oda, a zombori iskola tanulóit pedig a jövő tanévben látják vendégül itt, Dunaújvárosban.

Tavaly ősszel alakult az a szerb-horvát nyelvi szakkör a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet tagiskolájában, amelynek huszonnégy bejegyzett tagja van, és közülük tizenhatan járnak rendszeresen a foglalkozásokra. Közülük néhány diáknak a szülei, nagyszülei között van horvát vagy szerb nemzetiségű ember, de a többség kíváncsiságból jár a szakkörbe, mondta lapunknak Farkas Márta, a szakkör vezetője, aki egyben a tagiskola igazgatója is.

Könnyen lehet, hogy hamarosan még nagyobb népszerűségre tesz szert ez a szakkör: a horvát nagykövet közelmúltbeli dunaújvárosi látogatása során újabb kapcsolatokra tettek szert, a többi között az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal is. Ennek közreműködésével felmerült egy horvát nyelvi tábor lehetősége is, mégpedig nyáron, a horvát tengerparton!

Igaz, erre leghamarabb csak a jövő nyáron kerülhet sor: a Pag-szigetén, Zadar városától nem messze lévő táborba ugyanis olyan gyerekek mehetnek, akik már jól beszélnek horvátul. Ehhez a szilágyis szakkörösöknek még szükségük van egy évre. Ám megéri sokat tanulni: a tengerparti táborban nem csak nyelvtanulással, hanem strandolással is töltik az időt!

Viszont a négy turnusban négy-ötszáz magyarországi gyereknek helyet adó tábor addig is kiváló motivációt jelenthet a szakkör látogatóinak - az is lehet, hogy az eddig is népszerű szakkör létszáma még tovább emelkedik a lehetőség hírére.

Farkas Márta intézményvezető a Szilágyi tagiskola diákjaival -  újabb nemzetközi kezdeményezéseiről beszélt lapunknak
Fotó: Zsedrovits Enikő

Egy gyereknek mintegy száz euró költséget jelentene az egyhetes táborozás, utazással, ellátással együtt. Ezért pályázni szeretnének nem csak a táborozás lehetőségére, hanem a táborozás anyagi támogatására is. Most pedig a horvát államnál pályáznak tankönyvek, képeskönyvek vásárlására. Jövőre lehetőségük lesz regionális vagy országos szinten megmérettetni magukat különböző versmondó vagy énekversenyeken is, horvát nyelven.

Ez a kapcsolatrendszer a mindennapokban is rendkívül jól hasznosulhat: Farkas Márta megjegyezte azt is, hogy már az előkészítés fázisába jutott az együttműködés előkészítése egy vukovári iskolával. Egy zombori iskolába pedig májusban mennek látogatásra, s a jövő tanévben várják őket vissza, Dunaújvárosba, a Szilágyi Erzsébet tagiskolába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!