Hírek

2013.08.06. 22:00

Nyáron is az iskolapadban

Mezőfalva - Teltházas nyelvi és informatikai képzések növelik a Kiss Kálmán Művelődési Ház népszerűségét, ahol a fiatalok mellett a középkorúak és az idősek is találnak érdekes programokat.

Horváth László

Az egyik kezdő angolos csoport (balról jobbra) Hájas Tamás Bálint, Szentpáli Pál, Móricz Anita, Szentpáliné Futó Ágnes, Dobrádi István, Reiniczné Somogyi Melinda, Rédliné kovács Andrea, Tiboldné Rostás Eszter, Hedrickné Kaló Eszter, Ozsvaldné Lacza Szilvia. Ijjas Gizella (kis képen) mutatja, hogy tele van a naptárja...

A rekordokat döntögető kánikulában mindenki hűvös helyet keres, és igyekszik a folyadékbevitelt maximális szintre emelni. Vannak, akik ilyenkor nyaralni mennek, és a hűs habokban próbálják elviselni a rettentő hőséget, mások keresnek egy jó kocsmát, ahol hideg sörrel hűtik le a szervezetüket

Mezőfalván azonban több embert találunk a művelődési házban, mint a kocsmában. A jelenség megértésében segítségünkre lesz Ijjas Gizella művelődésszervező:

– Lassan már másfél éve, hogy a településen felavatták a Kiss Kálmán Művelődési Házat, ami nemcsak kulturális rendezvényeknek ad otthont, de számos klub és egyesület élettere is egyben.

A fiatalok mellett a középkorúak és az idősek is találnak érdekes programokat. Ezek közül az egyik legújabb és egyben a legnagyobb siker az idegen nyelvi és informatikai képzési program, amelyben uniós támogatással országosan százezer embernek nyílik lehetősége részt venni. Mezőfalván jelenleg két tizenkét tagú csapat ismerkedik a digitális világgal. Az informatika mellett teljes kapacitással működnek az angol és a német nyelvű csoportok is, ahol már tíz jelentkezőtől indul az oktatás.

Gyakorlatilag a művelődési ház napjait teljesen kitöltik az oktatási programok – mutatja büszkén a naptári bejegyzéseket Ijjas Gizella. A képzés sikerére jellemző, hogy akik végeztek informatikából, vagy éppen nyelvből, azok már várják a folytatást! A művelődési ház nagyon sok klubnak, civil szervezetnek, és egyéb szolgáltatásnak is otthont ad. A néptáncosok, az asztaliteniszezők mellett önszerveződő csoportoknak is jut lehetőség közös szalonnasütésre, kirándulások élménybeszámolóinak megismerésére. Ez utóbbi most van kialakulóban. Szerdánként gyereksarok várja a kicsiket, valamint a kézműveskedés kedvelőinek lehetőségük van a különböző anyagokkal megismerkedni. Ősztől pedig szerveződik a baba-mama klub, amelynek várhatóan az új védőnő Kele Krisztina lesz a vezetője. Hetente 100-150 ember fordul meg a művelődési házban. Havi szinten pedig több százról beszélhetünk.

–Az utcáról bejövőket is szívesen látjuk. A ház nyújtotta szolgáltatásokkal állunk a betérők rendelkezésére – tette hozzá Ijjas Gizella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!