Hírek

2014.06.06. 17:05

Az Év Tanára a nyugdíjig maradna az adonyi iskolában

Az Év Tanára egy adonyi fiatalember lett Fejérben: egy tanítványai és kollégái körében népszerű tornatanár.

Pekarek János

Rendkívüli iskolagyűlés volt pénteken reggel az adonyi Szent István Általános Iskolában és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az intézmény közel háromszáz diákja, tanárok és érdeklődők gyűltek össze az épület előtt, az iskolaudvaron, látszólag azért, hogy részesei legyenek kiadónk, a Pannon Lapok Társasága egyik akciójának. Valójában egy fiatal tanáruk miatt.

Auer Gábor ugyanis meggyőző fölénnyel nyerte meg internetes kiadásunk szavazóversenyét: ő lett az Év Tanára Fejér megyében 2014-ben!

Kicsit keresgélni kell a képen, ki a tanítvány és ki a tanár. Segítünk: kezében papírral és ajándékkal, kék ingben áll az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola előtt diákjai között az első sorban Auer Gábor, az Év Tanára Fejér megyében (Fotó: Ónodi Zoltán)

Mondanunk sem kell: a díj átadásakor vastapsba torkolló ováció üdvözölte a rendkívül rokonszenves fiatalembert, aki maga is ebben az intézményben végezte el az általános iskolát. Nem is olyan régen...

A tanár úr (az Év Tanára) egyébként egy manapság ritka dolgot is művel: testnevelés órákat tart – angolul.

Köszörüljük meg a torkunkat: ez a rokonszenves fiatalember, Auer Gábor, az adonyi iskola testnevelő tanára, akit alig lehet megkülönböztetni diákjaitól, 1985-ben született. Vagyis alig huszonkilenc éves.

Egyébként egy hároméves kisleány és egy tízhónapos kisfiú boldog édesapja, felesége pedig ugyancsak testnevelő tanár, ugyanebben az intézményben – csakhogy most gyesen van a kisebbik gyerekkel.

Az Év Tanárának köszöntésére összesereglett adonyi iskolások (baloldalt a figyelmet kérő igazgatónő, Orthné Horváth Mariann)

Csak, hogy túlessünk a kötelező életrajzi adatokon: Gábor 2007-ben végezte el a Testnevelési Egyetemet, egy évet tanított a közeli Ráckeresztúron, az utóbbi hat esztendőt pedig régi iskolájában töltötte, Adonyban, ahol édesanyja az iskolatitkár.

S hogy nem hiába dolgozik, azt mutatja a kiadónk által szervezett internetes szavazás is: Gábor egymaga majdnem annyi szavazatot kapott, mint az összes többi tanár együttvéve!

Nem kisebbítjük érdemeit, ha eláruljuk, hogy a kisvárosban közös üggyé vált rá szavazni, győzelemig juttatni őt a versenyben. Nem kisebbítjük érdemeit – hiszen érdemtelen ember mellett aligha szerveződött volna ilyen spontán kiállás!

Balra, kék ingben az Év Tanára, Auer Gábor veszi át a díjat, kétszemélyes wellness-hétvégére szóló beutalót a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztőjétől, Várkonyi Zsolttól (Fotó: Ónodi Zoltán)

Az sem meglepő, hogy az ifjú tanár, aki nyugdíjas koráig szeretne dolgozni az adonyi iskolában, imádja a testnevelést. Részben azért, mert ennek révén közelebb kerülhet a gyerekekhez, mint a tanárok többsége, másrészt kihasználhatja tanítványai ösztönös késztetését, hogy szeretnek mozogni. Akárcsak ő, diákkorában: kezdetben tornász volt, adonyi testnevelője, Gáborfi Lajos jóvoltából, akinek révén serdülő válogatottságig vitte. Majd, amikor az adonyi tornasport doyenje nyugdíjba ment, elcsábította Gábort egy másik edző és egy másik sport: Kármán Tibor és a futball! Kezdetben a fővárosi BDSE-ben, majd hat évig a Dunaferr-ben focizott. Nyertesünk azt vallja, hogy a sport révén alázatra és emberségre lehet nevelni a gyerekeket, spontán módon alakíthatjuk testi-lelki egészségüket, jó irányba terelhetjük jellemüket. Ő csak tudja: nem volt mindig olyan könnyű dolga, mint Adonyban: gyakorló évét a budapesti VIII. kerület egyik iskolájában töltötte, ahol minden nap rendőr fogadta az épületben...

Gábor most a továbbtanuláson töri a fejét: angolból fejlődne, mivel ezen a nyelven is oktat az iskolában. Testnevelést! De ez nem rontott a népszerűségén. Gondoljunk csak a vastapsra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!