Hírek

2015.08.07. 18:36

Most még inkább szükség van véradókra

Dunaújváros – A nyári hónapokban nagy szükség van arra, hogy azok is elmenjenek vért adni, akik egyébként nem, vagy ritkán nyújtják a karjukat!

Körmendi Erzsébet

A vérkészítmények életet mentenek, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre. Szükség van a folyamatos utánpótlásra nyáron is, amikor sokkal kevesebb a véradó, mint az év más időszakában. Mert a rendszeres véradók is nyaralnak, illetve a nagy melegben kevesebben szánnak időt és energiát erre a felajánlásra, annak ellenére is, ha tisztában vannak a dolog súlyával. Nagyon fontos, hogy minél többen menjenek el vért adni! Mivel nyáron, a hőségben a hematológiai és onkológiai betegeknek például nagyobb szükségük lehet vérkészítményekre. A szabadság alatt többen kelnek útra, többször fordulhat elő baleset, másfelől pedig a műtétek is ugyanolyan gyakoriak nyáron, mint az év más időszakában. Szabó Katalin nagyon izgult, amikor nyújtotta a karját a város nagy bevásárolóközpontjában tartott csütörtöki véradáson. Katalinnak ez már a tizedik alkalma, de még mindig készül rá. Először persze ő is unszolásra ment el vért adni, ám szinte azonnal megérintette az érzés, és azóta nyújtja a karját, amikor teheti. Ezúttal nem volt egyedül, rábeszélte a kollégáját, Sallai Istvánt is a részvételre, mert szerete ez a fajta önzetlenség lényeges dolog az ember életében.

Bucsai Béla több mint negyven éve rendszeres véradó, és fontosnak tartotta, hogy a csütörtöki alkalmon is részt vegyen
Fotó: Zsedrovits Enikő

Bucsai Béla 1974 óra rendszeres véradó. A dunaújvárosi vérellátó központ dolgozói jól ismerik az OBI-ban tartott csütörtöki véradáson súgták neki, hogy mit mondjon: kedveli a hölgyeket, a csoki is nagyon finom, és ezzel napi jócselekedete is megvan... No de félre a tréfával, Bucsai Béla is pontosan tudja, milyen nagy jelentősége van annak, hogy elegendő vérkészítmény álljon rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.

Egy másik véradó, Deák Józsefné Jutka azt mondta:

- Mindig eljövök, amikor tudok, mert előfordulhat bármikor, hogy nekem is szükségem lehet életmentő vérkészítményre.

Jutka a családjában, környezetében nem tud olyat mondani, akinek vérre volt szüksége. De soha nem lehet tudni! Neki 0-ás vére van, ami bárkinek adható.

Dr. Barna T. Katalin osztályvezető főorvostól kértünk összefoglalót a csütörtök délutáni véradásról. Délután kettő és öt óra között huszonöt önkéntes véradójuk volt, ami nagyon kevés, főleg az augusztusban. A nyáron vészesen apadó készletekre tekintettel ilyenkor mindig több órán át, forgalmas helyen várják a segíteni szándékozókat, arra számítva, hogy munka után, a délutáni vásárlás közben többen szánnak időt erre a nélkülözhetetlen és pótolhatatlan adományozásra. Ezúttal sajnos kevesen voltak, pedig az áruházban többször bemondták, a dolgozók közül is sokan jelentkeztek. De minden egységnek örülni kell - hangsúlyozta az osztályvezető , bár azt nem látja, hogy a levett vérmennyiség országosan, helyben mire elég és honnan tudják pótolni a hiányzó mennyiséget.

Végül álljon itt a következő alkalom, hogy feljegyezhessék: augusztus 11-én kedden a vérellátó központban (Vasmű út 10.) várják azokat, akik véradással szeretnének segíteni másokon.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!