Hírek

2016.12.01. 20:00

Eszter néni 105 éves - Soha nem volt szüksége gyógyszerre

Dunaújváros - Városunk legidősebb polgárát köszöntöttük születésnapján a Szent Erzsébet idősotthonban.

Pekarek János

Attól tartok, hogy mi, gyenge utódok csak ábrándozhatunk arról a magas korról, amit Rozsnyai Sándorné, Eszter néni máris teljesített: jókedvűen megérve százötödik születésnapját!

Most ő a legidősebb dunaújvárosi, bár nem túl régóta él közöttünk. konkrétan 1995 óta, hogy közel legyen rokonaihoz: fiához és menyéhez, s ők tudják látogatni, gondozni.

Eszter néni az ajándékok egy részével 105. születésnapján az idősotthonban tartott köszöntésen
Fotó: Zsedrovits Enikő

Eszter néni az Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonában él. Jó kedélyben, nyugodtan.

Ami akár csodálatosnak is felfogható részünkről!

Hiszen gondoljunk bele: 1911-ben született. Vagyis átélte az I. világháborút, forradalmakat, Trianont, a II. világháborút, éhínséget, újabb forradalmat, politikai változásokat, gazdasági és anyagi bajokat. Felsorolni is sok.

Ehhez képest nyugodtan és kiegyensúlyozottan fogadta tegnapi születésnapján az őt köszönteni érkezőket, akik megtöltötték az idősotthon első emeleti társalgóját. S lelkifurdalás nélkül kóstolhatta meg a születésnapi süteményt: ugyanis nem kell vigyáznia a vércukorszintjére...

Az egy évszázadosnál is hosszabb élet újabb jeles fordulóján, százötödik születésnapján Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzatának nevében Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte Rozsnyai Sándorné Eszter nénit.

Aki örömmel fogadta az ajándékokat és a köszöntéseket az Árpádházi Szent Erzsébet Idősek Otthonában, ahol nagy szeretettel veszik körül. Talán hozzátehetjük, hogy igen nagy csodálattal is: hiszen Eszter néni világéletében nem szedett be egyetlen szem orvosságot sem.

Nem volt rá szüksége!

Gombos István köszönti a százöt éves Eszter nénit. Háttérben ül az ünnepelt egyetlen fiúgyermeke
Fotó: Zsedrovits Enikő

Most sem szed semmit, bár az évek azért hatottak rá: jobbára kerekes székben közlekedik és kissé nagyot hall - mindez azonban semmilyen hatást nem gyakorol kedélyére, amint erről tegnap magunk is meggyőződhettünk.

Nem csak a város alpolgármestere köszöntötte településünk legidősebb polgárát, hanem az otthon dolgozói is kedveskedtek neki egy kis műsorral.

Eszter néninek egy fia született, aki (már maga is nyugdíjasként) itt él Dunaújvárosban, feleségével. Neki három fia van, tőlük Eszter néninek kilenc dédunokája - és már három ükunokája van! Tartják is a kapcsolatot mindannyian.

A legidősebb városlakó háromszor ment férjhez, korábban a fővárosban élt, volt raktáros és adminisztrátor.

Nyugodt, bölcs ember. Lehet, hogy ez a titka?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!