Hírek

2017.03.01. 15:25

Egy legendás épület, a földvári Kék Duna Szálló és Étterem tündöklése és bukása

Nemrég egyik írásunkban egy legendás földvári épületről szóltunk, most egy másik nyomába szegődünk. Hol volt, hol nem volt, tán igaz sem volt - kezdhetnénk az egykori Kék Duna Szálló és Étterem történetét, hiszen a helyén ma óriási foghíjtelek éktelenkedik.

L. Mészáros Irma

Mert a Kék Duna Szálló és Étterem - ha jól számoljuk - alig több mint tíz évet élt. (Elődje még a Sóház utcában működött népszerű szórakozóhelyként, ahol P. Kovács János zenekara húzta a talpalávalót.)

A helyiek ma is nagy nosztalgiával emlegetik a Kék Dunát. Milyen volt? S miért volt ilyen rövid életű? Megpróbáltuk kideríteni.

A Tolna megyei Vendéglátó Vállalat a kiváló szakembert, Hoffmann Jánost (b) bízta meg a vezetéssel
Fotó: Gallai Erzsébet családi archívuma

Dunaföldvár központjában a Kossuth utcán, a szerb templom tőszomszédságában volt egy karakteres, kétszintes épület, amelyet az 1915-ben készült képeslapon még jól lehet látni. Eredetileg az 1878-ban létrehozott Dunaföldvári Népbank működött benne. Aztán az ötvenes évek végén - bár az állapota elég kritikus volt - ebbe a házba nagyot álmodtak. Végül 1961-ben átadták a város új szállodáját. De úgy készült, mint a Luca széke, csúszott az átadás. Már a munkák közben többen vitatták, helyes volt-e a régi épületbe ennyi pénzt beleölni (1,2 millió forintot az átalakításra, félmilliót a berendezésre). A korabeli Tolna megyei Népújság egyik sajtómunkása még azt is nehezményezte, hogy ha Szekszárdnak nincs egy egész évben nyitva tartó színvonalas szórakozóhelye, miért éppen Dunaföldváron épült egy ilyen. De a dicsérettel sem fukarkodtak: Oázis lesz a sivatagban a Kék Duna. Ez lesz a megye legmodernebb, legszebb ilyen jellegű létesítménye - írták.

Úgy készült, mint a Luca széke. Már a munkálatok közben többen vitatták, helyes volt-e a régi épületbe ennyi pénzt beleölni

A korabeli tudósító szerint fényes, impozáns hall, modern étterem és cukrászda, kerthelyiség várta a vendégeket, de természetesen portásfülke, várótér, konyha, raktár, szociális helyiségek is voltak az épületben. A Tolna megye fontosabb statisztikai adatai című kiadvány szerint korszerű, tizennégy szobás, huszonnyolc ágyas szálláshely lett. S mit mondanak a földváriak? Mesélik, hogy a Tolna megyei Vendéglátó Vállalat a kiváló szakembert, Hoffmann Jánost bízta meg a Kék Duna vezetésével. Helyettese Gallai Lajos lett. A maiak is emlékeznek a remek étteremre, ahol gyorsan és nagyon finom vacsorát varázsoltak a vendég asztalára. Van, aki máig őrzi az ott készült brassói ízét és receptjét. Emlegetik a nagyszerű pincéreket: Simon László főpincért, Szabó Lászlót, Nagy F. Lászlót. Hoffmann Babi néni főzte a finom kávét, Mátyás néni árulta az utcán az isteni friss lángost - mondják. Zenekar is játszott az étteremben. Sokan idézik a hangulatos baráti és vállalati összejöveteleket, a táncmulatságokat, a fővárosi sztárvendégeket. Az épület zárt utcafrontja mögött, a hatalmas fák alatt jó klímájú kerthelyiségben sokan töltötték a nyári estéket. Van, aki a dzsesszt és Gershwint is játszó Lénárd Ferenc zongorista nagyszerű játékát emlegeti, más Csoki zongoristát, azaz Szabó Sándort. A konyhán Orbán Pálné, Juci néni főzött, a szállodában Névery Endréné, Lenke néni dolgozott - sorolják a neveket. Emlékeznek és felsóhajtanak az emberek: azóta sincs szállodája Dunaföldvárnak, élő zenét pedig csak rendezvényeken lehet hallani.

Mert mintha megátkozták volna a Kék Dunát. Valószínűleg már a tervezés és a kivitelezés is sok-sok hibát rejtett. 1968-ban az épület megsüllyedt. Beszéltek - írtak altalaj- és pinceproblémákról. Szó volt arról, hogy esetleg a fagerendák gombafertőzése okozta az egyre erőteljesebb korhadást. Eleinte megpróbálták áthidalni a gondokat javításokkal és alátámasztással, mert a leszakadás réme fenyegetett. Ekkor kapta a település lakóitól a Fenyves Szálló gúnynevet, hiszen sűrűn beállított szép szál fenyőoszlopok "díszítették" a nemrég elegáns szálló földszintjét. Úgy nézett ki, mondták tréfásan, mint egy görög oszlopcsarnok.

Szabó Zoltán és Szitkovics Lici néni

Aztán az épület életveszélyessé és használhatatlanná vált. Érlelődött a teljes lebontás terve. 1973. november 12-én a Tolna megyei Népújságban egy hirdetés volt olvasható: "Bontásra eladjuk a dunaföldvári Kék Duna Étterem és Szálló épületét." Két év múlva pedig már az jelent meg, hogy "szorgos kezek bontják a Kék Duna Szállót". Tervezgetik az új épületet, ahol alul étterem, az emeleten pedig garzonlakások lesznek, amelyeket majd szállodává alakítanak.

Tervezgetik... Tény, hogy 2017 márciusában még mindig üres telek áll a helyén, alkalmi parkolóként használják az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!