Hírek

2014.02.05. 19:40

Rácalmási közmeghallgatás: ófalu, utak, járda, óvoda és mások

Rácalmás - A költségvetési koncepció elfogadása előtt közmeghallgatást tartott a képviselőtestület.

Körmendi Erzsébet

Dr. Györe Andrea jegyző, Schrick István polgármester, Kukucska Gyula alpolgármester, Pálinkás Tiborné képviselő

A 2014-es feladatokat is ófali partfal-stabilizálásával kezdte Schrick István polgármester: befejeződik a harmadik ütem. Megújul az óvoda középső szárnya, útépítést terveznek több utcában, rendbe teszik a Szentháromság téri leszakadt partrészt. Két ütemben ledekre cserélik az elavult utcai lámpákat, ehhez kapcsolódva térfigyelő kamerákat szerelnek fel.

Schrick István polgármester az ófaluban végzett jelentős partvédelmi munkákat emelte ki a múlt évi beszámolójának elején. Javasolta: nézze meg, aki csak teheti a védelmi rendszert, érdemes. Ahogyan érdemes volt idejében elkezdeni a stabilizálást, 2011-ben mutatkozott meg igazán a hatása, a rácalmási szakasz nem mozdult meg – ahogyan korábban szokott – a kulcsival és a táborállásival együtt.

A polgármester kiemelte a bölcsődeépítést, amely segítség a kisgyermekes családoknak és női munkahelyeket is teremt. Öt utcában dolgozták le az útépítési renstanciát, a Vasvirágban és a József Attilában vízelvezető árok, az Aranyban pedig kerékpárút épült. Törődtek az iskolával is, ahova 300 gyerek jár, velük törődni nagy boldogság. A temetőben gyalogjárdát és második világháborús utat építettek, és – mint később kérdésére kiderült – tárgyalnak a ravatalozóról is az egyházzal. Száz százalékban önkormányzati tulajdonba került a termálkút, és vizsgálják a víz gyógyhatását.

Segítették a nehéz helyzetben lévő családokat, az időseket karácsony előtt.Az idei folytatást is ófalu stabilizálásával kezdte a polgármester: befejeződik a harmadik ütem. Megújul az óvoda középső szárnya, útépítést ígért a Hejes Imre, a Babits, a Kinizsi és a Nap utcában, valamint a Venyimi út elején, a 6-os úttól legalább egy-két keresztutcáig. Rendbe teszik a Szentháromság téri leszakadt partfalat. Két ütemben ledekre cserélik az elavult utcai lámpákat, ehhez kapcsolódva térfigyelő kamerákat szerelnek fel a kisváros minden bejáratához, betörés után a polgárőrök – akik egyébként rendszámfelismerőt is szeretnének beszerezni – megnézhetik a felvételeket, az idegen járműveket.

Járdát építenek a Somogyi Béla utcában, ahol a gyalogosok az életük kockáztatásával közlekednek, valamint elkészítik a fürdő engedélyes terveit. A civil szervezetek támogatása 18 millió forint keretet osztanak szét pályázatok alapján.A hozzászólók közül Halász Miklós megköszönte az utcájukban végzett munkákat, a Sütő közben lakó Kiss Katalin segítséget kért: a szomszédja háza összedől, veszélyes, az úton sárban gázolnak, a partvédelmi munkákat végző nehéz munkagépek megmozgatták a környéken a talajt, repednek a házak. Schrick István szerint az útépítés indokolt lenne a közben, a szomszéd házát megvásárolta az önkormányzat, a tehermentesítés van folyamatban, a repedések miatt keressék fel a kivitelező cég vezetőjét, ő intézkedik majd, van rá hasonló, pozitív példa. Borsi Istvánnénak válaszolva elmondta, hogy megpróbálják megoldani a Mester utca burkolatjavítását, Nagy Imréné kérése, miszerint jó lenne megoldani a szélső, forgalmas utca, a Tóth Árpád közvilágítását, szintén pozitív fogadtatásra lelt.

Többen szóvátették a gyorshajtókat, javasolták korlátozzák a sebességet, alakítsanak ki övezeteket. Pomóthy Attila egyebek mellett javasolta, ajánlják ki az eladatlan házakat a Hankook szakembereinek, és esetleg kerékpárutat is építhetnének a gumiabroncsgyárig. A polgármester azt mondta: amíg vannak olyanok, akik gumicsizmában járnak, sarat taposnak az ajtójuk előtt, addig nem gondolkodnak a településen kívüli biciklis sávról. A városvédők felvállalták, hogy hóvirág és ibolya szezonra rendbe teszik a szigeti tanösvényt, jelentette be Bodnár Sándor elnök. Ami pedig az elkövetkező öt év terveit illeti, fürdőt és sportcsarnokot építtet az önkormányzat, befejezi az óvoda felújítását, saját konyhával szeretnék megoldani a gyermekétkeztetést, valamint idősotthon terveiben is gondolkodnak, említette Schrick István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!