Hírek

2016.08.30. 19:20

Oklevél nélkül fizetni kell

Lényeges határidő a mai nap a felsőoktatásban részt vevők egy jelentős csoportja számára. Az ösztöndíjasoktól visszakövetelhetik a kapott támogatás felét.

Balla Tibor

A mai napon lejár az oklevélszerzési határidő azoknak a hallgatóknak, akik még 2013 őszén, állami ösztöndíjas formában, négy féléves képzésben (mesterképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben) kezdték meg és nem szüneteltették tanulmányaikat, netán időközben erre a finanszírozási formára sorolták át őket, esetleg még 2013 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de korábban passzív félévük volt, hiszen az oklevélszerzési határidőt minden egyes passzív félév kitolja.

Diplomával a kézben jó elbúcsúzni az egyetemtől
Fotó: Ady Géza

Lényeges, hogy nem elég a végbizonyítvány vagy a sikeres záróvizsga, a kiállított oklevél szükséges a kötelezettség teljesítéséhez. Az oklevélszerzésről az Oktatási Hivatal értesül, a hallgatónak nincs feladata. A hallgatói jogviszony megszűnését követő ötödik év eltelte után záróvizsga nem tehető, ez jogvesztő határidő. Az ösztöndíj feltételeinek teljesítéséhez a hallgatónak a képzés kezdetétől számítva az előírt képzési idő másfélszeresén belül oklevelet kell szerezzen. Amennyiben ezt nem teljesíti, úgy az igénybe vett állami ösztöndíj 50 százalékát vissza kell fizetnie a Magyar Államnak. Ettől függetlenül később is megszerezheti az oklevelet, de fizetni már mindenképpen kell.

Akinek lejárt az oklevélszerzési határideje, az visszafizetési kötelezettséget megállapító határozatot kap majd az Oktatási Hivataltól, ennek kézhezvételét követően meghatározott ideig részletfizetési vagy mentesítési kérelmet nyújthat be, illetve vállalhatja hazai munkaviszony fenntartását az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!