Hírek

2014.06.06. 12:50

Oktatási, szakmai programok a Duna mentén a Dózsában

A Dózsa iskola egy héten át látta vendégül a német partneriskolából érkező küldöttséget.

Szabó Szabolcs

Június első hetében cserediákokkal gyakorolhatták a német nyelvet a Dózsa György Általános Iskola diákjai. A neves oktatási intézmény 1999 óta tart fenn kapcsolatot a GHS-Ründeroth iskolával és a kiváló kapcsolatoknak köszönhetően a két iskola tanulói évente látogatják egymást.

Az idei tanévben a dózsások látták vendégül a partneriskola diákjait – tájékoztatta lapunkat Tóth Györgyné, a Dózsa iskola igazgató.

A Németországból érkező vendégek magyar családoknál laktak, és az itt töltött kilenc nap alatt megismerkednek nem csak a vendéglátó iskolával, hanem Dunaújvárossal, Budapesttel és Visegráddal is.

Az együtt töltött hét során egy közös projekten dolgozott a magyar-német csoport: a téma a Duna volt, vagyis a folyam, amely összeköti a két országot.

Az elmúlt hét élményeit is felelevenítették a program zárórendezvényén a résztvevők a nagyvenyimi sportcentrumban (Fotó: Ónodi Zoltán)

A résztvevő tanulók a Dunával kapcsolatos rejtvényeket, feladatokat oldottak meg és eközben megismerték Európa második legnagyobb folyamát is. A csoporttal érkezett két diák is, akik már harmadik alkalommal látogattak el Dunaújvárosba.

Öt évvel ezelőtt ugyanis olyan mély benyomást tett rájuk a két intézmény diákcsere programja, hogy azóta állandó résztvevői a közös rendezvényeknek. Ők öten a jövő évi németországi látogatáson már nem vehetnek részt, mivel június végén elbúcsúznak iskolájuktól – a többiek viszont 2015 tavaszán Ründerothban folytatják a közös munkát. Az elmúlt hét napban számos izgalmas esemény és program várta a diákokat. A már említett kiállítások mellett megismerkedhettek a dunaújvárosi szennyvíztisztító mű munkájával és feladataival, valamint ehhez kapcsolódóan környezetvédelmi kísérleteket is végeztek a tanulók.

A tanulmányi feladatok mellett egy kis lazítás és csapatépítés is belefért a vendéglátásba, hiszen a dunai sétahajózást követően a német diákok ellátogathattak a helyi kézműves csokoládéműhelybe, a CsoKiss Manufakturába, valamint számos sportos feladvány is várt a résztvevőkre.

A zárónapon, pénteken a közösen végzett szakmai munkát mutatták be a diákok, majd a nagyvenyimi sportcentrumban már kötetlenebb értékelésé volt a főszerep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!