Hírek

2013.07.30. 16:37

Oláh István személyében új elnöke van az érdekvédelmi szervezetnek

Dunaújváros - Csapó Tamás lemondása után új elnököt választott a közelmúltban a térség egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet. Az új elnökkel, Oláh Istvánnal beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

Oláh István korábbi alelnök, 2015-ig kapott bizalmat a küldöttgyűléstől, a többség támogatta

A Dunaferr Ifjúsági Szervezetének(Ifi) új vezetője Oláh István 2004-től tagja az érdekvédelmi szervezetnek. Korábbi  munkahelyén, a Fémbevonóműben  ahol 1995-ben kezdett dolgozni megalakította az Ifi tagszervezetét, majd 2004-ben függetlenítve lett az Rt. munkatársa. Munkájának elismeréseként 2008-ban elnyerte az Ifi-ért díjat, amelyet  a szervezet tagsága szavazott meg számára, 2009-től pedig már mint alelnök végezte munkáját.

Tény, Csapó Tamás, a korábbi elnök hirtelen távozása sokakat meglepett, ám Csapó munkahelyet váltott, így ketten indultak a szervezet elnöki pozíciójáért. A szabályok értelmében időközi választást kellett rendezni, és mivel 2009 óta alelnökként dolgoztam, így a tagság is ismerte, az eddigi munkámat. Bár lehetőség lett volna rá, kampányt nem folytattam. A tizennégy tagszervezetből tizenkettő adott le jelölést, ebből tizenegyen engem támogattak. A küldöttgyűlésen jelen lévő huszonöt képviselő közöl huszonketten engem tiszteltek meg bizalmukkal. A jövőben azért dolgozom majd, hogy mindezt megháláljam a tagságnak - fogalmazott lapunknak az új elnök, akit a szervezet jelenlegi helyzetéről is kérdeztünk:

- Az Ifi-nek közel 1500 tagja van. Sajnos mivel évek óta létszámstop van érvényben a Dunaferrben, így nagyon nehéz bekerülni a céghez. Ennek is köszönhető, hogy az 1990-ban alapított érdekvédelmi szervezet már csak nevében ifjúsági, a legfiatalabb tagjaink is 30-35 évesek. A következő hetek munkája lesz, hogy áttekintsük a szervezet helyzetét. Alelnökként  főként a megszerezhető pályázati forrásokkal foglalkoztam. Munkatársaimnak köszönhetően 2011-ben az Európai Szociális Alaptól nyertünk harmincmillió forintot egy többlépcsős képzési programra. Kiemelt célunk, hogy a jövőben is minél több pályázaton legyünk eredményesek. A közeltmúltban két pályázatot is sikerrel zártunk, közel tízmilliós keretünk lesz arra, hogy egy egészséges életmódra nevelés programot indítsunk el a munkavállalók körében.

Az Ifi új elnököt természetesen a társaságcsoport helyzetéről is faggattuk.

- A munkavállalók körében közel két éve téma a csoportos létszámleépítés. Ez bizonytalanságot, félelmet gerjeszt. Érdekvédelmi szervezetként a munkavállalókért küzdöttünk az I-es kohó felújításáért, a minél előnyösebb bértárgyalási pozíciókért, a tervezett létszámleépítés minimalizálásáért. A cégvezetésnek mindig jeleztük és jelezzük, hogy készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt bizonyították, hogy a Dunaferr Ifjúsági Szervezet és a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség nélkül nem működhet eredményesen a vállalatcsopport. Tény, vannak nézetkülönbségek egyes kérdésekben az Ifi és a Vasas között, de mindkét fél készen áll az együttműködésre. Ez a kapcsolat a az utóbbi időben tovább erősödött. A korábban nagyon várt  júniusi döntést követően remélhetően hamarosan elindul majd az I-es kohó átépítése, és a cégvezetés is tárgyalóasztalhoz ül velünk a jövőt illető fontos kérdésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!