Hírek

2017.08.02. 16:15

Olasz tavak és hegyek között kirándultak a dunaföldvári kertbarátok

DUNAFÖLDVÁR - Olaszország északi részére, a Lago Maggiore vidékére kirándultak a dunaföldvári kertbarátok július utolsó hetében. A kirándulást az idén is a civil szervezet alelnöke, Pernizsák Mihály és felesége, Margitka szervezte.

L. Mészáros Irma

Mivel egy erdélyi nyári út is szerveződött a tagok között, illetve a régi tagok egyre idősebbek, elég nehezen állt össze a csoport. Ám, akik részt vettek a kiránduláson, különleges élményekkel gazdagodtak.

A Maggiore-tóhoz tartva a földváriak megálltak Lombardia régió fővárosában, Milánóban, hogy Dunaföldvár ossonai testvérvárosi kapcsolatát segítő ismerősük, Tóth Ildikó vezetésével bekukkantsanak e város jelenébe és múltjába. Látták a lenyűgöző szépségű, gótikus stílusban épült dómot, amely Olaszország második legnagyobb egyházi építménye.

Elámultak a zöld építészet modern irányát mutató, a 2014-ben befejezett Bosco Verticale, azaz a Függőleges Erdő két toronyépületén, amelyeknek a tetejére és erkélyeire kilencszáz fát és ötezer cserjét, sok-sok virágot telepítettek. Az ég felé nyújtózkodó két torony közel egy hektárnyi erdőnek ad otthon.

A csoport tagjai a szálloda előtt
Fotó: LMI

A buja növényzet csökkenti a másfél milliós világváros légszennyezettségét. A szakemberek szerint megvédi az épületet az erős szelektől és a napsugárzástól. A növények fontos szerepet játszanak a lakások téli és nyári hőmérséklet-szabályozásában és zajcsökkentésében is. Minta értékű kísérlet valósult meg Milánóban, tán nálunk is követhető a példa.

S ha már Milánóban megtudták az utazók, hogy a dóm építéséhez a Lago Maggiore környékéről szállították az enyhén rózsaszín árnyalatú márványt, még kíváncsibbak voltak arra a vidékre és a tóra.

Ez Olaszország leghosszabb tava, amelyen kilenc kisebb-nagyobb sziget található. Romantikus hajózni egyik szigetről a másikra, megnézni sok botanikai és építészeti szépséget, kolostort és kastélyt, parkokat és zarándokhelyeket. A szép nevű szigetek, az Isola Bella, Isola Madre vagy a Santa Caterina kínált elég látnivalót: virág- és facsodákat, fehér pávát, teraszos kastélyparkot, impozáns szobrokat, gazdag és különleges palotatermeket vagy szikár kolostorfalakat.

S mivel a Maggiore átnyúlik Svájcba, a földvári kertbarátok is átugrottak Locarnóba, ahol a Piazza Grande reneszánsz házai között már kifeszítették Európa egyik legnagyobb vetítővásznát, amelyet nyolcezer néző figyel majd. Augusztus 2-tól ugyanis a világ legjobb kortárs filmjei versengenek a nemzetközi filmmustrán, a hetvenedik Locarnói Fesztiválon.

A kirándulást szervező Parnizsák házaspár

S hogy ezen a helyen híres emberek jártak, járnak, arról nemcsak a már leterített piros szőnyeg tanúskodik, hanem a főtérről a tó felé vezető parkban látott kézlenyomatok, többek között Stingé, az R.E.M., a Roxette zenészeié. A földváriak csak a lábnyomukat hagyták a sétányon.

Locarnóból továbbmentek északra, a Verzasca folyó mentén elterülő mesebeli völgybe, ahol természeti szépségeket láttak. Az óriási sziklák között zubogó kristálytiszta folyó kéksége lepte meg őket. A merészebbek beleléptek a jéghideg vízbe, a többiek a sziklákon ülve pihentek, csodálták a völgyet körbeölelő hegyeket, a különös kőtetővel borított kőházakat, a falu kőtemplomát, s azokat a fiatalokat, akik az egykor birkahajtáshoz használt, szokatlan formájú kőhídról ugrottak a folyó vízébe.

De ha azt hitték, hogy ezek a fiúk-lányok a legbátrabbak, a Verzasca-duzzasztógátnál még inkább elámultak. A Golden Eye (Aranyszem) című tizenhetedik James Bond-filmből világhírűvé vált gát ez, ahonnan James Bond, azaz Pierce Brosnan emlékezetes ugrását tette meg. A földváriak ottlétekor több német tinédzser próbálta ki a kétszázhúsz méteres bándzsi dzsámpingot - ugyanennyi euróért.

A kertbarátoknak nem támadt kedvük utánuk csinálni, mert már a látvány is emelte az adrenalinszintet. Emlékezetes marad a kilátás is a gát tetejéről a felduzzasztott folyóra és a hegyekre.

De nem elégedtek meg egyetlen tó látványával. Jártak az Orta-tónál, sétáltak az Orta San Giulio nevű hangulatos középkori kisváros szűk sikátoraiban, ahol minden lépésen valami meglepetés, szépség várja a turistát. Felmentek a város fölött magasodó Sacro Montere, azaz a Szent Hegyre, amely építményeivel a világörökség része. Végignézték a 16-17. században épült kápolnákat, amelyekben Assissi Szent Ferenc életének főbb állomásait bemutató érdekes alkotásokat, szoborcsoportokat, freskókat láttak.

Távolról is gyönyörűséges: San Giulio sziget az Orta-tóban

A hegyről pazar kilátás nyílik az Orta-tóra, amelynek közepén egy apró sziget látható, s amelyről egy régi legenda azt tartja, hogy valamikor szörnyeknek és kígyóknak volt a hazája. Másnap megnézték a gleccserek által kialakított, Y alakú Comói-tavat. Como városkából hajóztak is egy kicsit, hátha meglátogathatják George Clooney-t, aki ott él egy tóparti villában. (Nem tudták, hogy egy tavalyi polgármesteri rendelet szerint hatszáz dolláros büntetést kell fizetnie annak, aki engedély nélkül érkezik a birtokra.)

S nehogy azt gondoljuk, hogy a földvári kertbarátok mindig bátortalanok: két átszállással libegővel felmentek a Monte Mattaronéra, hogy feljebb emelkedve is ránézhessenek a tóra s a környező óriási hegycsúcsokra. Többen boboztak is a festői környezetben épített remek pályán, úsztak vagy megmártóztak a Maggiore vízében.

Esténként nagyokat sétáltak, élvezték a bavenói dzsesszfesztivál koncertjeit, de öröm volt számukra találkozni Dunaföldvár testvérvárosának, Ossonának a korábbi polgármesterével, Sergio Garavagliával, aki feleségével meglátogatta a csoportot.

Az idei volt a kertbarátok harmadik olasz útja. Ismét megállapították, hogy bármerre mennek a napfényes Itáliában, mindenhonnan élményekkel telve térhetnek haza. Ide is vissza kéne jönni még - mondják. Mert nemcsak természeti és történelmi értékekben gazdag a vidék, a vendéglátók is kedvesek, figyelmesek, a szálloda patyolattiszta, az étel ízletes és bőséges. Legalábbis Bavenóban ezt tapasztalták. Kell ennél több egy jó nyaraláshoz?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!