Hírek

2017.08.06. 16:00

A világ minden tájáról érkeztek résztvevők a 45. oldtimer vitorlázórepülő találkozóra

Oldtimer vitorlázó repülőgépek uralják a baracs-kisapostagi repteret. A nemzetközi találkozóra még az USA-ból is érkeztek.

Szabó Szabolcs

Ha megfelelőek az időjárási körülmények, azaz jól el tudjuk kapni fent a meleg léghullámokat, akkor akár ezer-kétezer méter fölé is emelkedhetünk és több órát is tölthetünk a levegőben ezekkel a ritkaságszámba menő, immáron korosodó, de jól karbantartott vitorlázó repülőgépekkel – mondta el lapunknak Ungár László főszervező.

"A vitorlázó repülés teljesen más élményt nyújt egy motoros repüléshez képest. A jóval halkabb siklás során a repülőgép ugyanolyan módon képes emelkedni, ahogy a ragadozó madarak, vagy például a gólyák - gyakran csak méterekre repülve tőlük. Ez által közelebb kerülhetünk a természethez és a valódi repülés nyújtotta élményhez" - e sorokat egy, a vitorlázó repüléssel foglalkozó világhálós oldalon találtam, mielőtt kilátogattunk a kisapostagi reptérre, ahol a Hungarian Vintage Glider Club által megrendezett 45. oldtimer vitorlázórepülő találkozó főszervezőitől kértünk időpontot.

A nemzetközi seregszemle irányítója, Ungár László, a Magyar Régi Vitorlázórepülők Klubjának elnöke, aki mondhatni családilag kötődik a repüléshez, hiszen édesapja légifényképészként dolgozott, sőt, a nagyapa egykor repülőgép-asztalosként is kereste kenyerét. - Közel húsz országból jönnek erre a találkozóra, amelyet minden évben máshol rendeznek meg, mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy idén mi lehettünk a házigazdák és itt a kisapostagi-baracsi reptéren kiváló körülmények között repülhetünk. Ez nem verseny, itt mindenki a maga örömére repül, akkor és ahányszor szeretne. Természetesen egy előre felépített és megbeszélt rendszer szerint - mondja Ungár László, amikor a 40 fokos hőségben ismét megadja a jelet, hogy egy csőrlő segítségével egy amerikai-holland páros emelkedjen az ég felé.

A hőhullám erősen próbára tette a pilóták és a repülést segítők munkáját – a szervezők kötelezővé is tették a fehér vászonkalapok viselését.

- A csőrlő segítségével történő repülés ugyan egyszerűbb és olcsóbb, ám ha egy motoros repülő húzza fel a gépet, akkor szinte biztos, hogy magasabbra fog emelkedni és hosszabb ideig is tud fennmaradni. A pilóták döntik el, melyiket választják - teszi hozzá. Miközben Lászlót vallatjuk, a valóban nemzetközi társaságot is szemlézzük, a hangulat baráti és nyugodt, semmi feszültség nem tapasztalható, pedig laikus szemmel azért van abban bőséggel kockázat, hogy átlagban 60-70 éves vitorlázó repülőgéppel emelkednek fel az urak és hölgyek.

A főszervező Ungár László fia, Ungár Patrik, aki 7 éves kora óta repül, és számos legendás oldtimer vitorlázó gép születéstörténetével és életrajzával is megismertette lapunk munkatársait

- Annyira biztonságos, mint bármelyik repülés. A szabályokat és az előírásoka be kell tartani, ha valami probléma adódna, akkor pedig 400 méter felett katapultálni kell, és használni az ejtőernyőt. De nagyon figyelünk rá, hogy ne történjen baj - rögzíti Ungár, akitől egy következő Ungárig autózunk. Előző megszólalónk fia, Patrik hétévesen repült először, most 21 esztendős, és fiatal kora ellenére a közel 80 remek vitorlázó gépet felvonultató tábor szinte mindegyikéről tud mindent.

- Ez itt a kategória egyik Rolls Royce-a - mutat egy sárga, svájci felségjelzésű gépcsodára, amelynek szépsége még a laikus szem számára is feltűnő. Ez a modell az 1950-es évek elején készült, jelenleg három repül belőle a világon, eszmei értéke úgy 400-500 ezer euró is lehet - mutatja be a vitorlázó gépet Patrik, akit a jelenről is kérdezünk.

A gyorstalpaló képzésen az is kiderült, bár ritkák a balesetek, azok többnyire emberi mulasztásra, figyelmetlenségre vezethetők vissza

- A vitorlázó gépek is rengeteget fejlődtek az utóbbi években - tény, jobb teljesítményre képesek, mint az itt láthatók, ám a magasság és a sebesség nem minden. Ezek a vitorlázó gépek szinte már egyedinek mondhatók, különös törődést igényelnek, karbantartásukhoz is extra szakértelem kell. Varázslatos dolog velük a magasba emelkedni, egy semmi mással nem rokonítható élmény - vélekedik a fiatalember. A kollégák tekintetét látva nem kételkedünk szavaiban.

A repülő gépcsodák és pilótáik augusztus 10-ig vendégeskednek a városközeli reptéren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!