Hírek

2017.02.23. 22:10

Több mint tízezer új állást jelenthet a Paksi Atomerőmű beruházás

Budapest - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ország kudarcának tekinti a 2024-es olimpiai pályázat ügyét, amelyért alapvetően a baloldali pártok a felelősek, de az éremnek két oldala van - emelte ki csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

Lázár János szerint Budapest belátható időn belül már nem fog olimpiát rendezni. Áttételesen utalt arra, hogy a kormány is későn kezdett hozzá az olimpiai játékok népszerűsítéséhez, de alapvetően a kudarc oka az, hogy a budapesti rendezést kezdetben támogató baloldali pártok megváltoztatták a véleményüket, és politikai haszonszerzés reményében ellenkampányt folytattak. A csütörtöki Kormányinfo központi témája egyértelműen az olimpia volt, miután a miniszter rövid tájékoztatást adott arról, hogy a kormány szerdán javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB), az olimpiai pályázat visszavonását.

- A kormány lezártnak tekinti az olimpiai pályázat ügyét, és felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, készítsen jelentést az olimpiához kapcsolódó beruházások helyzetéről - jelentette be.

Az indok a nemzeti egység hiánya, e nélkül ugyanis egyetlen ország sem tud olimpiát rendezni - hangsúlyozta.

Fürjes Balázs kormánybiztos a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódó minden eddigi költség felhasználásáról elszámolást készít. Lázár János beszámolt a kormány és a stratégiai kabinet további döntéseiről is, így elmondta egyebek közt, hogy a vizes vb-re elkészülő Dagály uszoda kereten belül maradt, bruttó 48 milliárd forintba került, és megkezdődhet az új Puskás-stadion építése, amelyre bruttó 190 milliárd forintot hagytak jóvá.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban MTI Fotó: Kovács Attila

A Belügyminisztérium költségvetését 38 milliárd forinttal toldják meg, mert a várhatóan növekvő illegális bevándorlás miatt megkettőzik a déli határzárat, még egy kerítést húznak. Több helyen határvédelmi pontokat állítanak fel, első körben 400 fő befogadására alkalmas konténer-központ létesül, ide szállítják az országban, még menekülttáborban lévő mintegy 600 embert is.

Keddi brüsszeli tárgyalásairól beszámolva a miniszter közölte, hogy az Európai Bizottság (EB) bíróság elé viszi a magyar energetikai hatósági árszabályozás kérdését. A miniszter szerint 30-40 százalékkal drágább lenne az áram és a gáz, ha nálunk is a piac döntene az árról. Az uniós tárgyalások Paks ügyében is "eredménnyel kecsegtetnek" - mondta -, további részleteket azonban még nem kívánt elárulni.

Ehhez kapcsolódott lapunk kérdése, miszerint a "kecsegtető eredmények" vonatkoznak-e arra is, hogy a Paksi Atomerőmű beruházás jelentősen növeli majd a térségben a foglalkoztatást, ami mind a munkavállalók, mind a potenciális beszállító vállalkozások számára kedvező változást, gazdasági élénkülést, hosszú távon pedig stabilitást hozhat. Lázár János kifejtette: több mint 10 ezer új álláshelyet jelenthet a beruházás, ami nemcsak a régiót, ezen belül Dunaújvárost és körzetét érinti, hanem az egész ország foglalkoztatási helyzetére is kihat.

Kérdésünkre megerősítette azt is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kialakított együttműködés keretében a szakképzés több éve zajló átalakítási folyamatában a kormány hangsúlyt helyez a kifejezetten a Paksi Atomerőmű munkaerőigényeit kielégítő szakmák oktatására. A korszerű szakmák oktatását ösztöndíjprogramokkal és egyéb ösztönzőkkel segítik. Várható, hogy ebben a térségben a munkabérek és a kereseti lehetőségek szintje is lényegesen magasabb lesz az átlagnál, bár a szakképzés átalakítása egyébként is bérnövelő hatású lesz.

Végezetül Lázár János szólt arról, hogy márciusban újra nemzeti konzultáció kezdődik, az Orbán Viktor miniszterelnök által az évértékelőn bejelentett, Magyarországot fenyegető öt veszélyforrásról, vagyis a rezsicsökkentés brüsszeli betiltásáról, az illegális bevándorlásról, az adópolitika uniós központosításáról, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog elvesztéséről valamint a külföldi forrásból dolgozó civilszervezetek elszámoltathatóságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!