Hírek

2013.03.18. 17:54

Almási Zsolt a nyilvánosságról és a képmutatásról

Almási Zsolt, a város egykori polgármestere hozzászólt a lapunk hasábjain többször is tárgyalt nyilvánosság-vitához. Almási nyílt levele az alábbiakban olvasható.

Cserna polgármester, a DH 2013. március 14-i számában A szó szabadsága címmel  március 15.-ét köszöntötte.Azt írja: Fontos megállni és kiemelni a szavak erejét. Később: Őrizni a szó szabadságát, egyet jelent a társadalmi érdekek szolgálatával.Szép szavak, de  van mit tisztázni. Először: a márciusi ifjak a sajtó szabadságát, azaz a nyilvánosságot követelték.

Másodszor: A szavak erejének legfeljebb retorikai értelmezése lehet, a nyilvánosság szempontjából tartalmilag nem értelmezhető.Március 18.-án a DH-ban egy cikk jelent meg Nyilvános,vagy törvénysértő? címmel. Az újságcikk a város gazdálkodásáról közpénzen készíttetett tanulmány sorsáról ír. A tanulmány a 2006-2010-es önkormányzati ciklusra vonatkozik. Elmarasztaló lehet az említett ciklus többségét adó párt (Fidesz) számára.

A jelentést zárt ülésen tárgyalták és titkosították.Közpénzen, közfeladatot ellátó (inkább elrontó) tevékenységről beszélünk!A demokrácia része a nyilvánosság. A város közgyűlését a város polgárai választják, abból a célból, hogy a város ügyeit intézzék.A választópolgár alapvető joga megismerni a megválasztottak tevékenységét. Ez a nyilvánosság. Amely fontos azért is, mert a választópolgár csak így tud helyesen választani! Sajnálatos, hogy a jelenlegi közgyűlésben csak Szabó Zsolt képviselő ismeri fel ezt, és tett is érte. A bíróság döntése: a tanulmányt nyilvánosságra kell hozni.  Ezzel szemben a jegyző máshogy értelmezte a bírósági döntést, sőt politikai minősítést tett Szabó Zsolt képviselőre. A  jegyző köztisztviselő, jogilag sem tehet politikainak minősülő nyilatkozatot. Ráadásul félreértelmezi az önkormányzati törvényt. (Feltehetően politikai nyomásnak engedve.)

Az önkörmányzatnak a város érdekében, a város polgáraiért kell tevékenykednie, téves döntéseiket korrigálni, nem pedig takargatnia kell.A város polgármesterének és a közgyűlésnek nem a képmutatásban, hanem a városi érdekek szolgálatában kell jeleskedniük.

Almási Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!