Hírek

2013.10.28. 16:50

A Pincesor-sztori vége felé...

Dunaújváros - A kivitelező szerint is legfeljebb két hét, és a legrosszabb esetben is túl leszünk a pincesori munkákon!

Pekarek János

Most még így néz ki a Pincesor, de legfeljebb két hét múlva már a megszokott forgalom mehet végig a régóta lezárt úton
(Fotó: Ady Géza)

Ott voltunk, láttuk: hétfőn reggel valóban megkezdődött az utolsó kivitelező felvonulása a Pincesoron.

Vagyis: egyre konkrétabb a remény, hogy hamarosan megszabadulunk az útlezárást jelző tábláktól, és ha a belvárosból, pláne a Római városrészből észak felé szeretnénk autózni, akkor a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt zökkenőmentesen használhatjuk a kézenfekvő útvonalat, vagyis: a Pincesort. Ami ráadásul nem csak rövidebb, hanem időben is gyorsabb, hiszen számos közlekedő lámpát és a vele járó várakozást is elkerülhetjük általa.

A Mint már többször megírtuk: a február közepén történt első, majd a nyári második nagy csőtörés nyomán a vízvezetékhálózatot üzemeltető Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. (a DVCSH) kicserélte mind a Pincesor alatt húzódó nyersvíz-, mind az ugyanabban az árokban lévő ivóvízvezetéket is, sőt, a Pincesor aljában az Öreghegy utcáit ellátó, ugyancsak elöregedett vízvezetékeket.

Ezután az utcafelületet helyreállító Duna-Via Kft. emberei vették át a helyreállítás főszerepét.

Betemették és sóderrel tömedékelték az árkokat, majd elkezdték lebetonozni a munkaterületet.

Ahogyan Molnár Mihálytól, a Duna-Via ügyvezetőjétől megtudtuk, ezen a héten befejezik a beton-alapszint kiépítését. Várhatóan a jövő héten megkezdődik ezután az aszfaltozott kopóréteg felvitele a Pincesorra. Ez a munka erősen függ az aszfaltkeverőtelepek működésétől, de az ügyvezető szerint maximum a jövő hét végéig végezhetnek az aszfaltozással. Ezután némi burkolati jelfestés következik, és átadhatják a forgalomnak a régóta várt útszakaszt.

Kérdésünkre, hogy az időjárás mennyiben befolyásolhatja hátrányosan a tervezett munkamenetet, Molnár Mihály azt mondta, hogy legfeljebb hirtelen, nagyméretű esőzés késleltethetné a munkát azonban ilyesmit mostanában nem jelez előre a meteorológia. Havazásra végképp nem kell számítani.

Azonban az időjáráson kívül is lehetségesek a munkát késleltető tényezők. Például mi magunk. Ha, szó szerint feltéve de meg nem engedve, mondjuk autóval megyünk le vagy fel a lezárt Pincesoron, a tiltó táblákat és az árkokat kerülgetve, földhányásokon és alkatrészeken át, mondjuk éjszaka.

Ez különösen akkor jó és izgalmas, amikor alulról és felülről egyszerre indul el egy-egy autó, majd valahonnan középről elkezdenek visszatolatni...

Tanulság: néminemű állampolgári fegyelemmel (is) meggyorsíthatnánk a munkát.

A február közepén kezdődött kálvária okáról máig megoszlanak a vélemények. Alapvetően három tényező okozhatta a a Pincesor alatti, több mint ötvenéves vízcső törését. Vagy a nagy autóforgalom, vagy a cső elöregedése, vagy a löszös talaj mozgása. Esetleg ezek együttesen.

A felújítások, különösen a csatlakozó öreghegyi vezetékek kicserélése után viszont az első két ok nagy valószínűséggel eltűnik a képletből.







Címkék#pincesor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!