Hírek

2013.10.25. 17:50

Olvass, szépen és újra Gárdonyit!

Dunaújváros - A Gárdonyi Emlékév keretében rendezték irodalmi versenyt pénteken a József Attila Könyvtárban. Jó volt hallgatni.

Szabó Szabolcs

Megszorítjuk a József Attila Könyvtár emeletén található különterem ajtajának kilincsét és nem sikerül bejutnunk. A küszöbön innen hallgatjuk, hogy Gárdonyi Géza, mára sajnos mellőzött remekeiből referálnak igen felkészített fiatalok. Mintha egy hangoskönyvben poroszkálnánk.

Piszmann Sándor olvassa fel Gárdonyi Géza Macskák című művét a városi gyermekkönyvtárban (Fotó: Ónodi Zoltán)

Épp ilyen érzések és hangulatok kavarogtak bennünk egy emelettel lentebb - de még a házban, hiszen a Cimbora Klub, a DH által is sokszor dicsért műhelyében az alsó tagozatos diákok szépolvasási versenyén is remek Gárdonyi töredékeket hallgathattunk végig.

A 150 évvel ezelőtt Gárdonyi Géza úgy lett a magyar irodalom egyik bestseller írója, hogy többször is kiesett, majd része lett az éppen aktuális irodalmi kánonnak. Ha Gárdonyi, akkor Egri Csillagok, egyszerűsíthetnénk a kört, ám a Gárdonyi-életmű egésze ennél jóval többre és merészebb vállalkozásra ösztönzi a mester mindenkori olvasóit. Sőt, a bestseller Gárdonyi remek, az Egri Csillagok nem az író legjobb műve. Hogy pontosan melyik is lehet az, arról bő válogatást kaphattunk pénteken a Gárdonyi iskola és a városi könyvtár közös irodalmi vetélkedőjén, ahol remek Gárdonyi műveket idéztek fel az ifjú olvasók.

Az alsós diákok kategóriájában: 1. Jakubik Beatrix (Petőfi), 2. Balogh Dorottya (Móricz), 3. Hegedűs Anna (Petőfi) és Borsodi Zselyke (Dózsa). A felsősöknél: 1. Móricz Máté (Móricz), 2. Tillinger Donát (Széchenyi), 3. Rostási Ádám (Dózsa) lett a befutó. A zsűrik két különdíjat is kiosztottak: Várai Gergely Péternek és Godányi Líviának.

Remek élményekkel gyarapodtunk pénteken, tanulság: olvass, Gárdonyit!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!