Hírek

2013.08.05. 22:00

Ömlik a víz a partfalból Kulcson

Kulcs - Elkezdték a csúszásveszélyes partfal stabilizálását a Deák Ferenc és a Hullám utcában. Ömlik a víz a talajból...

Körmendi Erzsébet

Egyeztetések után június 12-én írták alá a felek Kiss Csaba polgármester Szemesy István a Sycons Kft. ügyvezetője azt a kivitelezői szerződést, amely alapján a cég heteken belül elkezdte a csúszásveszélyes magaspart legveszélyeztetettebb részén, a Hullám és a Deák Ferenc utcában a löszös partfal stabilizálását.

- Szakembereink komoly talajfeltárást végeznek, szondázással egybekötve a helyszínen. A szondák adatai határozzák meg a szivárgók és a csápok helyét, nyomvonalát. Már a második ilyen szivárgót építettük be a partoldalba a napokban, ezekből ömlik kifelé a víz, ami arra utal, hogy sikerült pontosan eltalálni a partfalban lévő vízbázist. Nagy erőkkel folytatjuk a munkát - nyilatkozta lapunknak Szemesy István.

Négy olyan helyszíne van a kulcsi partnak, ahol komoly károk keletkeztek 2011 elején a löszfalomlás, illetve a partfalcsuszamlás következtében. Azóta a hajóállomásnál két helyen is rézsűztek, a vörösparti részen pedig betonozott és fedett vízelvezető árkokat építettek. Ám a talaj vízmentesítése nélkül a felszíni munkák önmagukban nem segítenek, muszáj a kiváltó okokat megszüntetni, a löszrétegek közül kivezetni a vizet a partoldalból, hogy ne csússzanak el egymáson a rétegek, és elkerülhetők legyenek a partszakadások is. Vízmentesítés hiányában idén nyár elején, a csapadékos időszakban újabb komoly talajmozgások voltak, és ismét komoly károk keletkeztek a parton.

Ám a legsúlyosabb a helyzet továbbra is a Hullám és a Deák Ferenc utcában van, ahol épületeket kellett elbontani, mert életveszélyes károkat szenvedettváltak a partszakadáskor, családok nyaralója, otthona vált lakhatatlanná. Ezekben az utcákban várnak komoly javulást a hetekkel ezelőtt kezdődött munkák után a tulajdonosok.

Nagy segítséget jelentett az önkormányzatnak, hogy a település 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a két utca csúszásveszélyes partfalának stabilizálására.

A kivitelező végzi a rácalmási löszpart megerősítését, valamint táborállási omlásveszélyes magaspart megerősítését. Szemesi Istvántól tudjuk, hogy mindhárom érintett településen ugyanazokat a módszereket alkalmazzák a partoldal stabilizálására. A kulcsi beruházásról is elmondható, hogy csökkenteni szeretnék a löszös talajban a vízoszlopokat, amelyek jelentős tolóerőt fejtenek ki a parton a Duna irányába, és partmozgásokat idéznek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!