Hírek

2014.06.03. 14:26

Önkéntes távozás a vasműből - A jelentkezőket vagy elengedik, vagy nem

Ösztönzik is, korlátozzák is az önkéntes távozást a vasműből. Az így távozók eddig nem voltak sokan.

Pekarek János

Az idén is életbeléptették az önkéntes távozás jogi szabályait az ISD Dunaferr Zrt-ben, tudtuk meg az érdekvédelmi szervezetektől.

Amelyek nem ellenzik a lépést – bár vannak bizonyos fenntartásaik, mondta lapunknak Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Félő ugyanis, így az elnök, hogy azok próbálnak majd távozni a cégtől az önkéntes lehetőség igénybevételével, akiknek maradniuk kellene – viszont azok maradnak majd, akiket szívesebben látnának kapun kívül a dolgozók. Talán ennek elkerülésére léptetett életbe néhány korlátozást a szabályokat kidolgozó cégvezetés. Az önkéntes távozást idén is pénzzel ösztönzik.

Az önkéntes távozáshoz a vasmű belső internetes hálózatáról lehet letölteni a szükséges nyomtatványokat – amelyeknek leadási határideje június 30.

A cég a Munka Törvénykönyve által előírt (a szolgálati időtől függő) 1-6 hónapi végkielégítésen felül idén már 4 hónapi végkielégítés összegével ösztönző a távozást. (Ez a pénz tavaly még csak három hónapnak felelt meg.) Aki jelentkezik, annak közvetlen főnöke jóváhagyását is meg kell szereznie. Ám ha ez megvan, azt felülbírálhatja a főnök főnöke. A végső szót a cégvezető, Evgeny Tankhilevich mondja majd ki arról, hogy elengedik-e az illető munkavállalót, vagy ő olyan dolgozó, aki pótolhatatlan a munkakörében, s ezért maradnia kell.

A jelentkezők július 11-ig megkapják a választ erre a kérdésre.

Nem távozhat a cégtől e kedvezményes feltételekkel az sem, aki nyugdíjra jogosult, vagy június 2-tól számított egy éven belül lejár a határozott idejű szerződése.

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője érdeklődésünkre (ezek szerint még mindig magasnak tartják a cég létszámát?) azt válaszolta, hogy a hatékony működtetésben érdekeltek, és az utóbbi évek mindegyikében meghirdetett önkéntes távozási program is ezt szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!