Hírek

2015.09.15. 12:08

Önkéntesen a tűzoltóknál - Konstruktív feladatokat adnak a közösségi szolgálatot teljesítőknek

Dunaújváros - Megyei és helyi szinten egyaránt népszerű a katasztrófavédelem a diákok körében, amikor közösségi szolgálatról van szó.

Körmendi Erzsébet

Közel ezer középiskolás választotta a katasztrófavédelmet közösségi szolgálatra megyénkben. Dunaújvárosban is népszerűek az Orosz Csaba tűzoltóparancsnok szervezte tevékenységek.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében 2016. január 1-jétől ötven órányi közösségi szolgálatot kell teljesítenie minden, érettségi előtt álló középiskolásnak, ezt az időt a katasztrófavédelem valamelyik szervezeti egységénél is eltölthetik. Fejér megyében az elmúlt hét félévben közel kilencszázan vállaltak katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot. A helyi kirendeltséggel a város valamennyi középiskolája együttműködési megállapodást kötött, ennek alapján a diákok számos területen oldanak meg feladatokat.

A Széchenyi gimnázium diákjai nagy gonddal festették le az általuk készített madáretetőket (archív)  Fotó: Zsedrovits Enikő

- A tanulócsoportok megismerkednek kisfilmen és a laktanyában a katasztrófavédők, tűzoltók munkájával, felkészítésen és munkavédelmi oktatáson vesznek részt. Aztán olyan projekteket találunk ki a számukra, amelyek hasznosak és kreatívok - összegezte az eddigi tapasztalatokat Orosz Csaba, Dunaújváros tűzoltóparancsnoka. A tavaszi szemétszedési akcióban például hatvan hatvan diákot állítottak az ügy mellé, hogy tisztább legyen lakóhelyünk. A Muki kisvonat helyreállításának, majd később a lefestésének egy részét is közösségi szolgálat keretében teljesítették a középiskolások. Hasonlóan lelkesen vetették bele magukat a vasútmodell terepasztal építésébe. A laktanyában is elég csak az emeleti falra tekinteni, máris láthatja az ember a tanulók keze nyomát, hiszen jelmondatokat festettek, és a védőszentek falfestményét is nekik köszönhetik a tűzoltók. Orosz Csaba nem örömmel gondol vissza a széchenyisekkel közös madáretető-készítésre, hiszen sokat dolgoztak a fiatalok, mire a hulladék deszkákból szép, barátságos kis odúkká lettek. És ezzel még nincs vége a történetnek, hiszen feladat volt télen a szárnyasok etetése, majd később az etetőket szép színesre festették, és a város óvodáinak ajándékozták, hogy a kisgyerekek ilyen formán is haszonélvezői legyenek a náluk nagyobbak, a középiskolások közösségi ténykedésének.

A szemétszedés, a madáretető készítése nem tartozik szorosan véve az állampolgárok által elképzelt katasztrófavédelmi imázshoz. További érdekességként említhetjük a kisbiológus találkozóhoz kapcsolódó, természeti értékeket felsorakoztató kiállítást. Ám mindezeknek igenis közük van a katasztrófavédelemhez, hiszen fontos a természet megóvása, a környezettudatos szemlélet kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!