Hírek

2017.02.21. 17:05

Közmeghallgatás Előszálláson - Nincs pénz se bölcsődére, se kamerákra

Előszállás - Közmeghallgatást tartott a község képviselő-testülete február 16-án. Ennek és a hasonló fórumoknak a célja a lakosság közvetlen bevonása az önkormányzati feladatok meghatározásába és ezek végrehajtásába.

Balogh Tamás

Farkas Imre polgármester vezette a közmeghallgatást, előadása alapos és közérthető volt. Beszámolónkban végigkövetjük az elhangzottakat. A különböző beruházásokra és a felújításokra mintegy 34 millió forintot költöttek el. Ez az összeg az ott lakóktól kapott összeget tette ki, amit azután az önkormányzat a betervezett hasznos célokra fordította. Például a gyógyszertár melletti ingatlan megvásárlására, ami egy, a későbbiekben létrehozandó közintézmény helyét biztosíthatja.

Ebből a költségkeretből újították fel az óvoda és a művelődési ház tetőszerkezetét. A temetői ravatalozó belső felújítása is elkészült. Egy nagyteljesítményű elektromos sütő beszerzése is megtörtént a konyhára, és a lehetőségekhez képest jelentős összeget költöttek a sportra is. Ezt a községi futballpályának a mai szabályoknak megfelelő átalakítása is megkövetelte. A felnőtt csapat mellett egy 30-40 tagú tehetséges utánpótlás-csapattal is büszkélkedhetnek. Ugyancsak támogatták az aikido csoport működési feltételeinek javítását is.

A technikai jellegű berendezések vásárlása széles palettán mozgott, hiszen közöttük találunk fűnyírót, számítógépet, EKG készüléket, vagy éppen vezeték nélküli mikrofont is. Elkészült a művelődési ház színpadának a padozata is, amit a nagysikerű néptáncgálán avattak föl. Ezt a beruházást egy balettszőnyeggel is kiegészítették, ami a sikeres tánccsoport munkájához szükséges.

Az előszállási képviselő-testület tagjai közül a képen: Farkas Imre polgármester, Jákliné Rankasz Brigitta, Stadler Gábor, Magyari Ferenc alpolgármester, dr. Ecsedi András, Győriné Tar Edit Fotók: Balogh Tamás

A falu életében egyfajta mérföldkő volt a Trianoni Emlékpark kopjafáinak átadása. Ezek a rekvizitek és felállításuk is társadalmi munkában készültek el. Mivel az elmúlt évben nem volt lehetőség a pályázati bevételek megszerzésére, és a projekt abból történő megvalósítására, ezért inkább a közösségi élmények növelésével szerettek volna jobb hangulatot teremteni a közösség számára.

Tavaly egy jelentősebb, 70 tagú csoporttal sikerült a vajdasági baráti településre, Hajdújárásra kirándulniuk. A helyszínen a helyi néptáncosok és operaénekesek segítségével nagysikerű műsort adtak. A kapcsolatépítést az idei évben tovább folytatják. Továbbra is sikeresen dolgozik a település amatőr színjátszó társulata, amelyet rendszeresen invitálnak a térség településeire. Az elmúlt évben sok feladatot hajtottak végre a társadalmi munkások segítségével. Az ő kezük nyomán újult meg például a falumúzeum valamint a futballpálya és annak környéke is.

A település általános iskolájának a 60. évfordulóját színvonalas eseménnyel ünnepelték tavaly. Az ennek emléket állító évkönyvet az önkormányzat támogatásával adták ki, és ekkor újították fel a tornatermi részt is. Bár az intézmény a KLIK üzemeltetése alatt működik, de a saját gyerekeik számára szeretnének jobb körülményeket teremteni.

Jelentős gondot jelentett a falu egy részén, hogy az Előszállás-Nagykarácsony közti közút menti árkot kimélyítették, és a nagyobb csapadékmennyiség ezáltal távolabbról is a faluba ömlik, ahol jelentős problémákat okoz. A közút kezelőjével egyenlőre nem vezettek eredményre a tárgyalások, mert az a közösségre hárítaná a gond megoldását.

Farkas Imre polgármester a közösségük szempontjából egy jó évnek ítélte meg a tavalyit, aminek legfőbb hozadéka, hogy javult a lakók egymással való kapcsolata. Mivel pályázati erő nem állt a rendelkezésükre, a saját pénzükből igyekeztek fejlesztéseket létrehozni.

A 2017-es évre készült tervekről szólva: a bevételeket az elmúlt évi forrásokból ugyan, de magasabbra, 259 millió forintra tervezték. Ekkora összegre rúg a kiadási oldal is, a tavalyi kiadási rovatokhoz hasonlóan.

 

Már az elmúlt évben is a legjelentősebb kiadási csoportnak számítottak a bérjellegű kiadások. A minimálbéreket és a járulékaikat decemberben jelentősen megemelték, aminek a fedezetét nem kapták meg, így azt a saját erőből kell kigazdálkodniuk.

Jelentős bevételi forrásnak számít az iparűzési adó. Ennek mértéke 20 millió forint, ami nagyságrendekkel kevesebb, mint a környező településeké. "Ez a sajnálatos körülmény a jelentősebb fejlesztéseiknek a leküzdhetetlen akadálya", tájékoztatta a jelenlévőket a polgármester.

Ebben az évben a civil szervezetek támogatására 2,9 millió forintot terveztek négyszázezerrel többet, mint egy évvel ezelőtt. Fel akarják újítani a művelődési ház vizesblokkját és a fűtési rendszerét is. Jelenleg három beadott pályázatuk van, közülük egy működik, mégpedig a polgármesteri hivatal új központi számítógéprendszere, amellyel a hozzá tartozó egész rendszer dokumentálható és központilag ellenőrizhető lesz. Egy TOP-os pályázatot is beadtak az egészségházuk felújítására. Szeretnének létrehozni egy külterületi piacot az őstermelői cikkek és egyéb termékek forgalmazására.

A kérdezők között Szekeres Józsefné arra volt kíváncsi: "Milyen célra használják fel a művelődési ház melletti területet?" Farkas Imre válasza: Tavaly hoztak egy törvényt, amiben szabályozták a bölcsődék üzemeltetési működését. Azokon a településeken, ahol a három év alatti gyermeklétszám negyvennél több, ott az önkormányzatnak kötelező a bölcsődei ellátást megoldani."

Előszálláson hatvanegynéhány ilyen korú gyermek van. Előbb vagy utóbb meg kell oldani ezt a problémát. Több lehetőség áll a rendelkezésre. Nincs már családi napközi, helyette családi bölcsőde van. Úgy is működne a dolog, hogy valaki helyi vállalkozásban működtetne egy családi bölcsődét és kötne az önkormányzattal egy megállapodást. A bölcsőde létrehozásának anyagi feltételei is vannak. Egyik részében a beruházás elvégzése, másrészt az üzemeltetés, amely jelentős költséggel jár.

Dr. Bodolai György mellett Nyúl Mihályné a közmeghallgatáson

Jelenleg egyikre sincs fedezete az önkormányzatnak. A feladatot pályázati úton nyert pénzből lehetne megvalósítani. Ha nem adódik rá lehetőség, az adott helyszínen egy közösségi színteret hoznának létre. Az adventi időszakban lehetnének ott programok. Ez a két konkrét cél van, ami eddig a terület hasznosítására megfogalmazódott.

Németh Imre az önkormányzatok adósságának kormányzati finanszírozásáról érdeklődött. Farkas Imre polgármester tájékoztatása szerint az előszállási önkormányzat ilyen segítséget nem kapott és nem várható ez a közeljövőben sem.

Tóth Ferencné a Balatoni úton a járdát elborító sövényről, az arrafelé található veszélyes kutyákról szólt, és felhívta a figyelmet arra, hogy szükséges lenne a közút murvázása.

Nyúl Mihályné a térfigyelő kamerák felszerelésének idejéről érdeklődött. Farkas Imre polgármester az utóbbira válaszul elmondta, hogy jelenleg nincs forrás erre a beruházásra.

Dr. Bodolai György felelős állampolgárként és mint gyakorló állatorvos is szót kért. Elsőként a már elhangzott termelői piacról kért részletesebb tájékoztatást, majd a tervezett bölcsőde helyének a kiválasztását kritizálta a mellette futó forgalmas közút veszélyei miatt. Jobb helyszínként az óvoda melletti területet javasolva.

A folytatásban egy hasznos tájékoztatást adott a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis betegség valós veszélyeiről és a megelőzési lehetőségekről. E mellett az ebek veszettség elleni védőoltásának a szükségességéről is tájékoztatott.

Farkas Imre polgármester válaszában részletesen kifejtette az álláspontját. Előszálláson a már működő óvoda mellett nincs alkalmas szabad terület a bölcsőde felépítésére. A nagyobb gondot az objektum felépítése jelenti, amire jelenleg nincs fedezet. A hozzá kapcsolódó probléma pedig a létrehozott intézmény működésének finanszírozása, amire jelenleg szintén nem áll rendelkezésre pénzügyi keret. Az önkormányzat szívesen látná egy magánbölcsőde létrehozását azon a helyszínen. Amennyiben erre sem lesz mód, a területet közösségi térré alakítják át, ahol például az adventi ünnepségeket lehet majd lebonyolítani.

A polgármester a termelői piacról kifejtette, hogy nem csak egy értékesítő terület létrehozását tervezik, hanem az egyéb szolgáltatások részére is helyet biztosítanának. Ide szeretnék költöztetni a mára már a település központi útjain jelentős forgalmi akadályokat képező piacot is.

Farkas Imre válaszolt a kóborló ebekkel, a szervezett csoportokba nem tartozó fiatalok szabadidős lehetőségeivel kapcsolatos kérdésekre, felvetésekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!