Hírek

2014.04.24. 18:40

Felújítják az öntelt mackót

Dunaújváros - Felújítják Somogyi József szobrászművész egyik első városunkbeli alkotásának szökőkútját.

Pekarek János

Szorgalmasan dolgozó emberekre figyeltünk fel az Építők útján: az Öntelt mackó szobra körüli szökőkút medencéjén ügyködtek.

Mint megtudtuk a két munkás Schwalm Géza és Kovács Gyula, a DVG Zrt. útépítő- térburkolói, akik a szökőkút medencéjére vittek fel vízzáró réteget.

Ez a munka a szoborral egybeépült szökőkút felújításához tartozik.

Schwalm Géza (szemben) és Kovács Gyula dolgozik az Öntelt mackó medencéjén

Még jobban megörültünk, amikor megtudtuk, hogy mi tulajdonképpen régi ismerősök vagyunk a két munkással!

Ők ugyanis a közelmúltban szerezték meg szakmunkásvizsgájukat az Újtelepen működő Dunamenti Regionális Népfőiskola egyik programjának keretében, felnőtt fejjel. S lám: találtak munkát, munkahelyet, feladatot a tanulással töltött kemény hónapok után.

Az Öntelt mackó egyébként Somogyi József szobrászművész alkotása. 1953-ban került mai helyére, a Vasvári Pál Általános Iskola hátsó udvara mellé, a Május 1. utca végébe.

Környékét nemrég rendbetették, díszkővel burkolták, pihenőpadokat állítottak fel a szökőkút medencéje körül, ahol egy hatalmas platán kölcsönöz méltó, tekintélyes hátteret a pajkos medve figurájának. A hely népszerűvé is vált a környékbeliek között: kellemes pihenőzuggá változott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!