Hírek

2013.09.29. 17:15

Open Mike: a fellépők zöme amatőr zenész, lelkesedéssel

Dunaújváros - A zene csodálatos dolog. Nagyon jó hallgatni, de még jobb játszani. Fiatalon sokan álmodozunk róla, hogy egyszer majd híres muzsikusok leszünk, és ezreket fogunk zenénkkel ámulatba ejteni. Aztán felnőve a többség letesz erről, és marad a zenehallgatás, jó esetben a koncertre járás.

Zsömbör Attila

Ám vannak, akik nem hagyják ezt annyiban és felnőtt fejjel hangszert vesznek maguknak, gyakorolnak, szorgalmasan képezik magukat, akár összejárnak a barátokkal és közösen zenélgetnek maguknak. Mindezt önszorgalomból, a saját szórakoztatásukra teszik.

És vannak néhányan, akik ennél is tovább mennek, és ki akarják próbálni, hogy milyen egy igazi koncerten igazi közönség előtt játszani. Erre ad lehetőséget az Open Mike .

Az Open Mic/Mike Night Angliában és Amerikában egy nagyon gyakori esemény. Olyan koncertről van szó, ahol a nézők közül bárki felmehet a színpadra a hangszerével, és előadhatja a saját, vagy mások szerzeményeit.

Sárai László, Dálnoki Sándor és Verbóczki László triója (Fotók: Ady Géza)

Nyugaton már évtizedek óta óriási népszerűségnek örvendenek ezek az estek, ám Magyarországon a mozgalom még csak gyerekcipőben jár. Most ezen a helyzeten próbál javítani városunkban a Munkásművelődési Központ zenei klubja.

Az MMK Jazz Klub amellett, hogy szokásos koncertekkel várja látogatóit, szűk egy éve, havi rendszerességgel Open Mike esteket is szervez.

Dálnoki Sándor, az Open Mike szervezője és egyik motorja

A fellépők zöme teljesen amatőr zenész, lelkesedésük azonban példaértékű lehet minden kezdő és haladó muzsikus számára egyaránt. Van közöttük rutinos fellépő, de akadnak olyanok is, akik életükben most játszanak először mások előtt. De ez egyáltalán nem számít, hiszen a közönség sorait részben barátok, rokonok, ismerősök teszik ki, akik óriási segítséget (és egyfajta biztonságot) jelentenek a szárnyaikat bontogató muzsikusok számára.

A családias hangulatú koncerteken rendkívül színes a zenei paletta. Míg az idősebbek elsősorban a hatvanas, hetvenes évek nagyjainak számait játszák (Simon & Garfunkel, The Beatles, The Eagles, stb.), addig a fiatalabb korosztály előszeretettel válogat a mai előadók közül is. (Republic, 30Y).

Érdemes hát ellátogatni az MMK Open Mike koncertjeire, hiszen akár nézőként, akár szereplőként vesz részt rajtuk az ember, mindenképp egy jó hangulatú, változatos estével lesz gazdagabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!