Hírek

2013.10.25. 19:35

Vasmű - Optimalizáció helyett fűnyíró?

Dunaújváros - Sem a vasműs létszámleépítés kezdetének, sem a végének nem lehet nevezni azt a bejelentést, ami megjelent.

Pekarek János

Amely szerint négyszáz embert küldenének el a lehető legrövidebb időn belül a cégcsoporttól. Ez a közlés több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszol. Főként azért, mert az ISD Dunaferr Zrt. és leányvállalatai részéről eddig közzétett nyilatkozatokkal sem vág egybe mindenben. Mást ne mondjunk: a legutóbbi, a városban, annak környékén, sőt: a magyar politikai környezetben is nagy felfordulást keltő elbocsátási bejelentés eddig ezerötszáz emberről szólt.

Azután pedig azt mondták, hogy a magyar kormány vásárlási szándékának tárgyalási idejére felfüggesztik az elbocsátási folyamat fázisait.

Borbély Zoltán, az ISD Dunaferr Zrt. (a vasműs anyavállalat) Üzemi Tanácsának elnöke pénteki kérdésünkre azt válaszolta: egyelőre semmi konkrétumot nem tudnak arról, hogy a létszámleépítés hogyan és miképp, milyen időhatárok között, milyen munkahelyi okokból történik meg.

Az ÜT elnöke megjegyezte, hogy meglepte őt és az érdekvédelemben dolgozó társait az ISD képviselőjének, Evgeny Potapovnak a bejelentése.

Először is azért, mert az eddigi létszámoptimalizálási törekvések arról szóltak, hogy a szellemi munkakörökben dolgozók számát csökkentik. Viszont a mostani négyszáz fős elbocsátási keretben sok fizikai munkakört betöltő ember is szerepel. Pontosan: 283 szellemi és 117 fizikai munkakört betöltő emberről lenne szó.

Légifelvétel a Dunaferr Dunai Vasműről. Kiket küldenek el?

Az ÜT elnöke nem tudta megmondani, hogyan és miért került szóba váratlanul a fizikai dolgozók elbocsátása, miközben eddig a szellemi, adminisztratív foglalkoztatottak racionalizálásáról volt szó. Azt sem tudta megválaszolni, hogy az eddig említett ezerötszázas, illetve a zrt-n belüli nyolcszázkilencvenes elbocsátási keretekhez hogyan viszonyul a mostani elbocsátási létszám.

Mint ahogyan azt sem tudta értelmezni számunkra, hogy az említett négyszáz embert mikor bocsátják el, honnan, miért, és hogy mikor fogja követni ezt a négyszázat újabb elbocsátási hullám, honnan, milyen létszámban, miért? Borbély elmondta: feltette ezeket a kérdéseket.

Válaszokat azonban nem kapott rá. Mint ahogyan arról sem értesült sem ő, sem a tájékoztatón résztvevő többi érdekvédelmi vezető, hogy mikor és miről folytatják majd, ha folytatják, a magyar kormánnyal a tárgyalásokat a vasmű megvásárlásáról.

- Ami a négyszáz fős létszámleépítésről szóló előterjesztést illeti, arról csak annyit mondhatok: szakmailag nem állja meg a helyét. Ugyanolyan előkészítetlen, mint a korábbi elképzelések. Most úgy tűnik, hogy nem létszám-optimalizációról van szó - mondta Borbély Zoltán ÜT-elnök.

Dr. Mezőközy András vasmű szóvivő érdeklődésünkre azt válaszolta: nem kommentálják a tájékoztatón elhangzottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!