Hírek

2014.09.11. 17:15

Palme köz: tönkrement járda, hiányzó padok

Dunaújváros – Gyorsan romlik egy sajátos helyzetű társasház állapota a Béke városrészben.

Pekarek János

Több idős, helybeli ember kért segítséget a Palme közből. Olyan gondok miatt, amiket mások talán nem is biztos, hogy észrevesznek. Például: hiányzik néhány pad a házak és a boltok között. Egyvégtében már hosszú az út...

Tóth Kálmán, Debreczeni Tamás és Nagy Zsolt (balra) a Palme köz 2-4. számú házak között: segítséget ígértek

Kissé külvárosiaknak érzik magukat a Palme köz és környékének lakói. Nem elsősorban ezért, mert valóban a város széléhez elég közel, a Béke városrész vasútállomás melletti területén élnek. Inkább a körülményeik miatt.

Erre elsősorban a Mátyás király út mellett vezető járdaszakaszt hozzák fel példának. Az alig százméternyi gyalogjáró nyers betonburkolata már több mint tíz éve rendkívül töredezett, mondja Bernáth Györgyné, aki rendszeresen arrafelé (is) sétáltatja puliját, Kócost. Sokszor szóvátették már a végletesen tönkrement járdát, de még nem sikerült elintézni a javítását, teszi hozzá Bernáthné.

Még nagyobb azonban a Palme köz 2-4. számú épületekben élő nyugdíjasok panasza! Igen: ebben a két, nyitott folyosós házban csupa nyugdíjas ember él. Az épületek ugyan a város tulajdonában vannak, de a bérlőkijelölés jogát annakidején a pálhalmai fegyintézet és a vele szomszédos Agrospeciál Kft. kapta meg. A lakók pedig a két állami intézmény nyugdíjasai közül kerültek ki.

Turi Tiborné húsz éve él a házban: főleg a nedvességre, a csúszásveszélyre panaszkodik

Most már szinte mindannyian elmúltak hetven évesek, mondja Turi Tiborné, aki húsz éve él itt. S ő még szerencsésnek tartja magát, mivel földszinten áll a lakása. Vagyis: nem kell lépcsőt másznia: ami a nyitott folyosók miatt már esőben is, de különösen hóban, fagyban rendkívül csúszós, veszélyes vállalkozás.

Arról nem is beszélve, hogy az idős lakók egyszerűen képtelenek lennének annyi közös költséget fizetni, amennyiből korszerűsíteni lehetne a lassanként statikailag is veszélyessé váló ikerépületeket. Az 1988-ban átadott házak nagy része, így a függőfolyosók és a lépcsőház is acélszerkezető tartóelemeken nyugszik. Az acéloszlopok pedig megdöbbentő mértékben elrozsdásodtak, elrepedtek! Néhol a talaj is süllyed körülöttük. A lakók aggódnak: mi lesz az otthonaikkal?

Az már csak az idős emberek sajátos problémáit jelzi, hogy harmadik kérésük: tegyenek egy-két padot a házak és a közeli boltok közötti útra. Egyvégtében ugyanis már nem tudják megtenni a távolságot, pihenniük kell(ene) útközben...

Amikor ott jártunk (csütörtökön reggel) egy szakemberekkel megbeszélt találkozóra mentünk. Tóth Kálmán, a környék önkormányzati képviselője és Debreczeni Tamás városüzemeltetési igazgató, valamint Nagy Zsolt, a DVG Zrt. műszaki vezetője mérlegelte a helyzetet.

Debreczeni Tamás már ott, a helyszínen kijelentette: a DVG szakembereivel együtt felmérik a műszaki helyzetet, és árajánlatot kérnek a legsürgősebben elvégzendő munkákra. Többek között a nyitott függőfolyosók befedésére is. Az ügyben már volt egy közgyűlési előterjesztése, idézte fel Tóth Kálmán, ám az később lekerült a napirendről. Viszont a beavatkozás halaszthatatlan!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!