Hírek

2017.08.27. 13:10

Óriási siker volt az Ördögszekér Táncegyesület Földvári lakodalmas című produkciója

DUNAFÖLDVÁR Nagy élmény és siker volt a dunaföldvári Ördögszekér Táncegyesület Földvári lakodalmas című produkciója a múlt héten. Állva tapsolt és éljenzett hosszú percekig a közel négyszáz fős közönség. S megérdemelten.

L. Mészáros Irma

Az Ördögszekér szakmai vezetőinek, Appelshoffer János táncművésznek és Appelshofferné Rabóczki Anikó táncpedagógusnak irányításával a csoport hűen idézte meg a hagyományos földvári vásár forgatagát, a kikérés meghitt perceit és a lakodalom érzelemgazdag, vidám és fergeteges hangulatát, a közösség és a hagyomány erejét.

Az egész rendezvényen sokan vettek részt a városlakók közül, hiszen a kikérés ceremóniája után a lányos háztól - ahol pálinkával, borral, sörrel, finom falatokkal kínálták a vendégeket - végigvonult a menet az egykori Erzsébet téren lévő több mint százéves díszkútig, aztán tovább a Kossuth utcán a Várudvarig. S nemcsak nézők voltak a „civilek", hanem az invitálásra - mint a valódi lakodalomban - beálltak a menetbe. Ettől s az előadás utáni szívélyes vendéglátástól az volt az érzésünk: valóban lagziban vagyunk. S ahogy az igazi falusi lakodalmi előkészületekben is mindenki tette a dolgát, Dunaföldváron is összefogással tudták mindezt létrehozni. Az ünnepi alkalomra többen ajánlották fel nagyszüleik, dédszüleik féltve őrzött viseletét, a kacát, szoknyát, kötényt. A bor néhány helyi gazda pincéjéből került a pohárba, a jellegzetes lakodalmi süteményt, a paprikás kalácsot húsz asszony sütötte. Az esti menüről és a tálalásról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári csoportja gondoskodott: húsleves, pörkölt, marhasült, ludaskása, kolbász került a tányérokra. Az önkormányzat, néhány vállalkozó és magánszemély anyagilag is támogatta a programot. Magas szintű produkció és jól szervezett rendezvény volt ez, maradandó élmény - nézőknek és táncosoknak, alkotóknak egyaránt.

Az Appelshoffer házaspár pár éve már dédelgette az ötletet, hogy néprajzi gyűjtéseik, szakmai tudásuk és mások ismeretei alapján felidézzék a hagyományos földvári lakodalmat, bemutassák a helyi különleges viseletet és szokásokat, s egyben művészi-közösségi élményt nyújtsanak. A koreográfia Appelshofferné Rabóczki Anikó, Appelshoffer János és Rémi Tünde munkáját dicséri, a szerkesztésben és dramaturgiában remek alkotótársra leltek Novák Péter színész - szövegíró személyében. A zenét Hegedűs Máté és zenekara szolgáltatta.

A másfél órás táncjáték alkotói végig lebilincselték a nézőket. Nemcsak a színpadon folytak az események, de élettel töltötték meg az előtte lévő teret, játszottak a széksorok közötti lépcsőkön és emelvényen. A táncjáték körbeölelt minket. Egyetlen perc sem volt, mely ne lett volna színes gondolati vagy érzelmi élmény. Tánc és szöveg, humor és komolyság, népdal és nóta, múlt és jelen, egyéni és közösségi produkció - egyensúlyban volt. Nemigen gondoltuk, hogy ez egy 2004-ben indult csoport produkciója. Azt azonban éreztük, amit a táncegyesület vezetői hitvallásként hirdetnek: táncolni öröm. A tánc összekapcsol azokkal, akikkel együtt járod és azokkal is, akik valaha járták. Kodály szavai szerint a kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra és újra meg nem szerzi magának. Az Ördögszekér tagjai - a tizenévestől a csaknem ötvenévesig - átélték és továbbadták. Újrateremtették a közösségi tradíciót, ezzel gazdagították a nézőket, s a bennük élő hagyomány felfedezésére és megélésére ösztönöztek. Dunaföldvár büszke lehet rájuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!