Hírek

2015.07.06. 19:43

Országos cimboraság

Dunaújváros - Országos cimboraság uralja e napokban a Szalki-sziget kempingjét. Irodalom, móka, városfeltárás...

Szabó Szabolcs

A gyanútlan hírfogyasztó azt is gondolhatná, hogy egy olvasótábornak címkézett nyári közösségi együttlét hűs termekben csordogál, sűrű és megfontolt lapozgatásokkal. Bizonyára ilyen is van, de a Szalki-szigeten sátortábort vert országos Cimbora találkozó nem ilyen.

A festői Balatonalmádiból a szintén festői, ám lokálpatrióta szívünkhöz közelebb álló Szalki-szigetre költöző nyári tábor szervezői tempós programot állítottak össze a több mint negyven fős diákságnak.

Az előzményekről annyit azért még érdemes elmondani, hogy József Attila Könyvtár és a védőszárnyai alatt működő Cimbora Klub a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi és Ismeretterjesztő Kollégiuma által meghirdetett pályázaton egy millió forintos támogatást nyert a Szivárványország cimbora-olvasótábor Újvárosba történő költöztetésére.

A tábor célja, hogy az országban működő cimbora klubok egy nyári hetet közösen töltsenek el. A dunaújvárosi cimborák mellett Balatonalmádiból, Békéscsabáról, Budapestről, Nyíregyházáról, Rácalmásról érkeztek és érkeznek még folyamatosan kis cimborák.

A táborban a cimborák két kortárs gyermekregénnyel is részletesebben foglalkoznak. Az egyik egy helyi szerző, a Cimbora Klub egyik pillére Kálnay Adél Szivárványország című művét vasárnap délelőtt a szerzővel közösen is elemezhették a diákok, míg kedden már Molnár Krisztina Rita Maléna kertje című írása várja majd a cimborákat.

De ezt még nem minden, ugyanis a diákok már a nyitónapon megismerkedhettek Dunaújváros számos értékével. A tábor egyik előadója Medvegy Zsuzsanna népművelő kalauzolta végig a csapatot az újvárosi szocreál tanösvényen, majd jöhetett a jól megérdemelt fagyizás.

A városismertetés a hétfői programból sem hiányozhatott, a strandolás és a kézműves foglalkozások mellett Rohonczi ROHO István mutatta be a táborozóknak a dunaújvárosi szoborpark kincsestárát.

Kedden a már említett tábori író-olvasó találkozó mellett Zenélő természet címmel Ferge Béla zenepedagógus tart interaktív előadása a zenéről.

A Cimborák tábora szerdán este búcsúzik majd a várostól és a Szalki-szigettől szalonnasütéssel és a tábori napok értékelésével.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!