Hírek

2014.07.22. 18:51

Orvhalászok és halőrök csatája

Dunaújváros - Megindult a hivatalos eljárás a tettenért orvhalászok ellen. Az eset nagy felháborodást váltott ki.

Pekarek János

A Dunai Vízirendészeti Kapitányság megindította a nyomozást a dunaújvárosi öbölben tettenért román orvhalászokkal szemben.

A helyszínelés során lefoglalták a halászhálókat és a csónakot is. Őrizetbevételre ugyanakkor nem került sor. A román hajóstársaság tolóhajója tegnap még az öbölben volt. Az orvhalászoknak a későbbiekben sem lesz módjuk kivonni magukat az eljárás alól. Románia ugyanúgy az Európai Unió tagállama, mint Magyarország: a két állam köteles a jogi eljárás során érintett személyek jelenlétét biztosítani a nyomozás és a bírósági tárgyalás során is.

Szemügyre vettük a helyszínt a vízről is, a halőrök motorcsónakjáról.

A három, úgynevezett nyakzó háló közül az egyik a kikötői öböl város felőli partjához közel, a horgásztanya csónakkikötőjétől délre következő füzes egyik bokrához volt kikötve. A következő kettőt a rakodópart két lépcsőjéhez rögzítették.

A halőröknek és vízirendőröknek nagyon gondosan kellett álcázniuk magukat, mivel az orvhorgászok egy olyan hajóról érkeztek, amely a rakodófal mellett horgonyzott: radarjáról messze lehet látni.

A kifogott száznegyven kiló hal nyilvánvalóan nem lehetett egy névnapi lakoma alapanyaga, amint azt az orvhorgászok állították. Helyi dunai emberektől tudjuk: százezer forintokért adják el az orvhalászzsákmányt a parti csárdáknak, vendéglőknek.




Címkék#Duna#halőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!