Hírek

2012.11.20. 18:27

A megalázó bérekről is szó volt az orvosszövetség találkozóján

Dunaújváros - Az egészségügy megmentéséről rendezett rövid összejövetelt a kórházban a Magyar Orvosszövetség.

Pekarek János

Rövid, de hatásos összejövetelt rendezett kedden délben a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház előcsarnokában a Magyar Orvosok Szövetsége. De: nem csak ott, és nem csak ők! Az akció ugyanis ebben az időpontban négy országban: Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és hazánkban minden olyan kórházban lezajlott, ahol az orvosszakszervezetek csatlakoztak az úgynevezett Visegrádi Chartához. E négy ország a rendszerváltáskor alakította meg a visegrádiként ismert csoportot.

 

A kórház aulájában mintegy ötvenen gyűltek össze a visegrádi országok orvosszervezeteinek akcióján (Fotó: Vohlmann György)

 

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ)  a Magyar Orvosi Kamara mellett működő önkéntes, szakszervezeti jogokkal rendelkező érdekvédelmi szervezet. Alapvető célkitűzése: megteremteni az orvosok (és az egészségügyi személyzet) körében az uniós szintű kereseti és szociális viszonyokat. Ezért csatlakoztak 2011. őszén az orvosok Visegrádi Chartájához.

A ma déli kórházi rendezvényen dr. Gujás Márta reumatológus osztályvezető szakfőorvos, a MOSZ közép-magyarországi régiójának területi vezetője (a doktornő j-vel írja a nevét) azt mondta: a visegrádi országok a rendszerváltás után hasonló helyzetbe kerültek, ezért akarják felhívni a figyelmet az egészségügy mai állapotára. Nem kapják meg ugyanis a társadalmi össztermékből a működéshez szükséges összeget.

 

Dr. Gujás Márta osztályvezető szakfőorvos a kedd déli kórházi demonstráción beszél az egészségügyről (Fotó: Vohlmann György)

Követeléseik: a közfinanszírozott egészségügyi ellátás keretein belül járó szolgáltatáscsomag pontos meghatározása, annak reális értéken történő, naprakész, inflációkövető  finanszírozása. Egészségügyi életpályamodell, a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér másfél-háromszorosának elérése, ehhez igazítva a szakdolgozók bérét. A munkaterhelés összhangba hozatala a dolgozók privát szférájával, az Európai Munkaidő Direktíva betartása. Szakmai autonómia. A hatástanulmányok, előkészítés nélkül végzett privatizáció felfüggesztése. Összefoglalva: az orvosok és szakdolgozók  nem akarnak másodrendű polgárok lenni az Európai Unióban, az egészségügy területén sem!

 

Látogatási tilalmat rendeltek el a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztályának "A" oldalán a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének javaslatára - áll a kórház főigazgató főorvosának, dr. Mészáros Lajosnak a közleményében. Az érintett helyen ugyanis a clostridium difficile kórokozó miatti hasmenéses megbetegedések száma nagyon megszaporodott, elérte a járvány szintjét.
A többi osztályon a megszabott időben megengedett a látogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!