Hírek

2014.10.01. 13:05

Őrzik a szüreti hagyományt a penteleiek

Dunaújváros – A Penteléért Alapítvány hagyományőrző egyesület október 4-én, szombaton felvonulással, pörköltfőző versennyel színesített szüreti fesztivált rendez.

Gallai Péter

Pentele szívében, a pentelei városrészben található malom (egykori Rudnyánszky kúria) udvara lesz az egész napos eseménysorozat helyszíne. A program részeként szüreti felvonulást is tartanak, ami egészen a kilencvenes évek végéig hagyomány volt, ám azóta ezt nem rendezték meg. Szombaton ezúttal tizenkét lovas, három hintó, két lovaskocsi, valamint három teherautó járja körbe Dunaújvárost és csempészi vissza a régi hagyományokat. A menet útközben több helyszínen is megáll, ahol a kisbíró hirdetése mellett rövid néptáncbemutatókat is tartanak az érdeklődő városlakóknak.

Egy korabeli szüreti mulatságon Gurics György (balra), későbbi birkózó világbajnok is aktív szerepet vállalt

A felvonulás útvonala. 12 órakor indulás a pentelei malomtól (Rudnyánszky kúria) a Magyar út - Evangélikus templom - Szilágyi E. út Bagolyvár - COOP - Béke városrészi Spar áruház útvonalon, itt lesz első megálló (körülbelül 12.30 óra) ahol kisbírói hirdetés és néptánc szerepel a programban. 12.45 órakor továbbindulás a Dózsa György út Városháza tér vonalon, ahol Cserna Gábor polgármester fogadja a felvonulókat, itt is lesz kisbírói hirdetés és néptánc. 13.30 órakor a Vasmű út Római krt., Domanovszky tér (itt kb. 13.45 órakor kisbírói hirdetés és tánc) irányába halad a menet, majd a Római krt. Batsányi út MMK Aranyvölgyi út Magyar út malom útvonalon érkezik vissza.

Ezzel párhuzamosan a pörköltfőző verseny 12.30 órakor kezdődik a malom udvarán. Minden csapat a helyszínen elkészített étellel nevezhet, melyet saját maga fűszerez egyéni ízlése alapján. A zsűrinek öt fő részére elegendő kóstolót kell leadni 16 óráig. Minden főzéshez szükséges eszközről a csapatoknak kell gondoskodni.

Nevezni Szabó Tamásnál, a 70/617-4532-as számon lehet, és az első 25 csapat jelentkezését tudják elfogadni.

A nap során, 13 és 20 óra között Fehérvári János zenével szórakoztatja majd a jelenlévőket, közben 16.20-kor a Pentelei Kéknefelejcs együttes, 16.45 órakor Hornok Gergely lép fel zenés összeállítással. 17.20 órakor az Írisz Hastánccsoport bemutatója következik, 18.30 órától pedig a színpadon Galambos Lajos, Lagzi Lajcsi ad műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!